Ελ. Αξιόγλου: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας την επομένη των εκλογών

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2015 12:12

 

 

Αισιόδοξη για την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής ομοψυχίας την επόμενη ημέρα προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας εμφανίζεται η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ελένη Αξιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην «Ε» μιλά για την αξία των κυβερνήσεων συνεργασίας και εξηγεί γιατί το κόμμα της είναι πιο αποτελεσματικό για την καλύτερη εφαρμογή του νέου μνημονίου ενώ δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα για την δική της υποψηφιότητα…

 

Για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά εκλογές και στο ενδιάμεσο να έχει υπογραφτεί ένα ακόμα, το τρίτο κατά σειρά και πολύ βαρύτερο από τα προηγούμενα, μνημόνιο. Η ιταλοποίηση της ελληνικής πολιτικής σκηνής με αυταπόδεικτη την ανάγκη για κυβερνήσεις συνεργασίας μπορεί να δώσουν αξιόπιστη λύση ώστε να βγει επιτέλους η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, όπως συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία;

Η απάντηση είναι ναι, γιατί το επιβάλει η ιδιαιτερότητα της οικονομικής θέσης της Ελλάδας σήμερα. Ενυπάρχει το ΝΑΙ για κυβερνήσεις συνεργασίας στο σύνθημα της Ν.Δ. «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, Εθνική Ομάδα Σχεδιασμού...!»

Ειδικότερα, τo Μάιο 2010 η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (ΕFSM),το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και διμερείς συμβάσεις από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η Ευρωζώνη είναι διαφορετική οντότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει και   νομική προσωπικότητα και ..δέκα μέλη παραπάνω. Η Ευρωζώνη μπορεί να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα στις χώρες -μέλη της μόνο με διακυβερνητική συνεργασία των κρατών-μελών της.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα τεραστίου συσσωρευμένου χρέους από ένα αριθμό χωρών της ευρωζώνης. Τότε οι επενδυτές μπορεί και να απέχουν από το να επενδύουν-αγοράζουν κρατικά ομόλογα-τίτλους από αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα για το λόγο αυτό αυτές οι χώρες «να κοπούν» από την οικονομική τους ενίσχυση από την αγορά-αγορές. Αυτό ξεκίνησε για την Ελλάδα το Μάιο 2015.

Όμως οι χώρες της ευρωζώνης έχουν περιορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν, για να αντιμετωπίσουν αυτή την παραπάνω έκτασης οικονομική κρίση (αποκοπή από Αγορές και στέρηση έτσι αυτής της οικονομικής ενίσχυσης),γιατί η οικονομική πολιτική ασκείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, που υπόκεινται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η χώρα μέλος της ευρωζώνης να αντιδράσει, όπως όταν είχε δικό της εθνικό νόμισμα με μείωση του κόστους πραγωγής, που έλκει ξένες επενδύσεις η ένα "αδύναμο νόμισμα", που ενθαρρύνει τις εξαγωγές. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,για να διευθύνει τον πληθωρισμό είναι η εξουσία της στην ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ! Επομένως, τα περιορισμένα μέτρα που μπορεί να λάβει μια έτσι αποκομμένη από τις αγορές χώρα είναι η Χρεοκοπία ή η Αναζήτηση Εξωτερικής Βοήθειας. Στους κανονικούς καιρούς οι κεντρικές Τράπεζες εκδίδουν Ρευστότητα και αφήνουν τα υπόλοιπα βήματα στις Αγορές. Σε καταστάσεις αβεβαιότητας και πολύ περισσότερο δυσπιστίας στις Αγορές, όπως συμβαίνει με Ελλάδα σήμερα, οι μηχανισμοί με τις Τράπεζες ως ενδιάμεσους, που προωθούν τη ρευστότητα αποτυγχάνουν .

Τέτοιος φορέας οικονομικής βοήθειας, για παράδειγμα, είναι και ο ΕFSF European Financial Stability Facility (Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Οικονομικής Σταθερότητας), που ιδρύθηκε το 2010 με διακυβερνητική σύμβαση χωρών ευρωζώνης για να διευκολύνει της παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες-μέλη ευρωζώνης με οικονομικές δυσκολίες, και οι οποίες έχουν εισέλθει ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ οf Understanding με συντονισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία συνεργάζεται στενά ο EFSF, και που το μνημόνιο αυτό ΠΕΡΙΕΧΕΙ προϋποθέσεις-μέτρα με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, όχι απλά οικονομική.

Αυτό το σημείο απαντά για την αξία σήμερα των κυβερνήσεων συνεργασίας, γιατί πλέον ένας/ο αμέσως παραπάνω τρίτος φορέας έξω από την Κυβέρνηση επιβάλει πολιτική (συντάξεις, Υγεία, Παιδεία κλπ) και καλό είναι και πρέπει να βρει απέναντί του ως υπευθύνους και διαχειριστές των συμφερόντων όλων των Ελλήνων πολιτών όλους τους εκπροσώπους τους, άρα βουλευτές στην κυβέρνηση από όλα τα κόμματα Βουλής, άρα κατά το περιεκτικό και ορθόν Σύνθημα της Ν.Δ."Εθνική Ομάδα Σχεδιασμού" για την έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού για την καλύτερη εφαρμογή του νέου μνημονίου. Τι είναι αυτό που σας καθιστά περισσότερο αποτελεσματικούς σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και γιατί να σας επιλέξει ο πολίτης όταν πολύ πρόσφατα, πριν 8 μήνες, σας καταψήφισε ακόμα και αν διαφαινόταν έξοδος της χώρας από το δεύτερο μνημόνιο;

Aυτό που θα καταστήσει στην παρούσα χρονική στιγμή τη Ν.Δ πιο αποτελεσματική ως κύριο κορμό σε κυβέρνηση της Ελλάδος είναι το γεγονός ότι συνεχίζει να λέγει την αλήθεια. Και πρέπει να το αντιληφθεί ο κόσμος, οι πολίτες διακρίνοντας την ανακολουθία στις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο 2015 αλλά και το γεγονός ότι η ΝΔ σέβεται και διατηρεί   συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δικές του συμμαχίες συμπεριφερόμενος ανακόλουθα.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωζώνη απαιτεί μακροπρόθεσμα αποτελέσματα οικονομικής σταθεροποίησης. Για τον τραπεζικό τομέα ειδικά σχεδιάζει καθεστώς αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης:

α. επιδιώκεται μόνιμο κεφάλαιο χρηματοδότησης για επείγουσα βοήθεια στις χώρες μέλη και

β. επειδή οι κανόνες της "πτώχευσης" δεν εφαρμόζονται στο αλλοδαπό εθνικό χρέος, υπάρχουν σχέδια να ιδρυθεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους με παρόμοιες αρχές όπως αυτές του κώδικα πτώχευσης των ΗΠΑ. Μια τέτοια όμως διαδικασία θα οδηγούσε σε συμφωνημένη αναστολή του εθνικού χρέους και προβλέπεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ΙΚΑΝΟ για όλους τους πιστωτές του χρέους, και μάλιστα με το πλεονέκτημα όλες οι οφειλές να αντιμετωπίζονται ίσα! ,και βέβαια το κούρεμα του χρέους να είναι ο ανώτατος στόχος!!

Το "μειονέκτημα" αυτής της προσέγγισης είναι ότι και οι δύο πλευρές και οι οφειλέτες του εθνικού χρέους και οι πιστωτές εξαρτώνται από απόφαση ΤΡΙΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ/ΠΛΕΥΡΑς που επιβάλλει τους κανόνες σ΄ αυτούς. Καο γεννιέται η ερώτηση μέσω ποιού θεσμού θα μπορούσε να παραχωρηθεί τέτοια εξουσία στο Δ.Ν.Τ. η σε ένα θεσμό του Η.Ε. η ένα τώρα-δημιουργούμενο δικαστήριο; Φαίνεται πιθανό στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερπηδήσει τις επιφυλάξεις της κατά του Μηχανισμού Επίλυσης Εθνικού Χρέους Sovereign Debt Resolution Mechanism SDRM) ,και να ιδρύσει αφενός μεν δεσμευτικούς κανόνες για την αναδιάρθρωση του χρέους, αφετέρου δε να δημιουργήσει ένα φορέα που θα εκτελεί την αναδιάρθρωση ,για παράδειγμα ένα Επιμελητήριο Αναδιάρθρωσης εθνικού χρέους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης, που θα κρίνει δίκαια και τη βιωσιμότητα η όχι του χρέους. Αν και επί του αμέσου παρόντος δεν επιδιώκεται η παραπάνω λύση, εν τούτοις ως προς αυτό γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, ήτοι ως Ν.Δ. Βλέπουμε δρόμους εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα. Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης και η Ελλάδα του 2015 θα μπορούσε να αναβιώσουν την Ιδέα για το Μηχανισμό Επίλυσης Εθνικού Χρέους, βιώσιμου η μη!

Λίγες μόλις ημέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αλλά και για την επόμενη ημέρα των εκλογών, μιας και το ζητούμενο είναι η διακυβέρνηση της χώρας;

Εκτιμώ ότι οι ψηφοφόροι πλέον έχουν ενημερωθεί και προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί όλα είναι πρωτόγνωρα για όλους μας. Προσδοκώ πρωτιά της Ν.Δ. και Κυβέρνηση Εθνικής ομοψυχίας την επόμενη ημέρα. Περαιτέρω, γιατί έχω νιώσει την ανθρωπιστική- οικονομική κρίση ,που έπληξε και πολλούς.. διπλανούς μου, θέλω να επικοινωνήσω και να ενημερώσω και για όσα με επιστημονική προσέγγιση ήλθαν σε γνώση μου για τις οικονομικές μας σχέσεις με Ευρώπη και με Δ.Ν.Τ., και έτσι και σας απαντώ σήμερα, αλλά και για να σταματήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να "κομίζει γλαύκας εις Αθήνας"!

Τι εννοώ; Έχουμε πληροφορηθεί όλοι το Δ.Ν.Τ. και την εξέλιξή του από θεσμό οικονομικό/χρήματος σε οργανισμό ανάπτυξης, αποκτώντας έτσι μεγάλη δύναμη, χωρίς όμως να είναι ΥΠΟΛΟΓΟ το ίδιο και το προσωπικό τους στις χώρες -μέλη του η και κυρίως στους πολίτες αυτών των χωρών.

Στερείται το ΔΝΤ επίσημης διαδικασίας στο να ερωτώνται όλοι όσοι επηρεάζονται από τις αποφάσεις του. Δεν υπάρχουν καθαρές αρχές ,που να το ενθαρρύνουν να ενσωματώνει στους υπολογισμούς του και πολιτικά θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Πολιτεύομαι πάλι για να δηλώσω ότι ανήκω σ αυτούς της Ν.Δ. που θα αγωνιστούν ώστε να υπάρχει μια Δημόσια Ακρόαση στην χώρα που επισκέπτεται το προσωπικό του Δ.Ν.Τ. ως προϋπόθεση των αποστολών του, ώστε αυτοί που επηρεάζονται στη ζωή τους από τις ενέργειές του ,να μπορούν να επικοινωνούν ευθέως με το ΔΝΤ, ακόμη και με την αναγνώριση του αποκλειστικού δικαιώματός τους να υποβάλλουν γραπτές προτάσεις, σε συνδυασμό με την επιδίωξη υιοθέτησης εκ μέρους του Πολιτικής δημοσίας ανακοινώσεως των αναφορών του και θέσεως αυτών σε δημόσιο διάλογο , ΠΡΙΝ υιοθετηθούν ως οι τελικές αποφάσεις του και πολιτικές!

Από τη στιγμή που το ΔΝΤ κάνει συναλλαγές όχι υπό την αιγίδα του διεθνούς δικαίου ,αλλά είναι sui generis συναλλαγές, οι αρχές της Συμμετοχής των πολιτών και της Διαφάνειας της διακυβέρνησης, που συμβουλεύει, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ενσωματώνονται στις διαδικασίες του και αποφάσεις του ΔΝΤ. Θα αγωνισθούμε στην κατεύθυνση αυτή!

Και μια προσωπική ερώτηση. Για μια φορά ακόμα υποψήφια βουλευτής. Γιατί το τολμήσατε ακόμα και αν γνωρίζετε εκ προοιμίου, λόγω λίστας, ότι δεν θα εκλεγείτε;

Πολιτεύομαι εκ νέου, και θεωρώ ότι το κόμμα με τιμά, γιατί θεωρώ ότι δεν ολοκλήρωσα την υλοποίηση της εντολής που μου έδωσε το κόμμα τον Ιανουάριο 2015, λόγω της πολύ σύντομης προεκλογικής 20ήμερης περιόδου, την οποία συμπληρώνει χρονικά η παρούσα, επίσης σύντομη 20 ημερών, εντολής να προσεγγίσω όλους τους συμπολίτες μου στο νομό Λάρισας σε όλα τα χωριά και κωμοπόλεις και να περάσω το πολιτικό μήνυμα της παράταξης Ν.Δ..

Δεν πρόλαβα την προσέγγιση όλων, και που τη δικαιούνται, και γι΄ αυτό συνεχίζω τώρα..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass