Το στρατηγικότερο έργο στην Ελλάδα η παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2015 15:15

Τα έργα στα Τέμπη προχωρούν και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εντυπωσιακά και ειδικά τα έργα στις σήραγγες προκαλούν δέος τόσο με την μεγαλοσύνη τους, όσο και με τον όγκο του έργου που έχει γίνει ή πρόκειται να γίνει. Το δε αποτέλεσμα όταν θα λειτουργήσει το τμήμα από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα θα είναι η μείωση του χρόνου διαδρομής από 45 λεπτά σήμερα, σε μόλις 15 λεπτά.

Κατ` ουσία οι 2 πρώτες σήραγγες είναι αλλεπάλληλες με ένα μικρό ενδιάμεσο τμήμα ανάμεσα τους. Στην πρώτη και την δεύτερη σήραγγα (μήκους 2 και 8 χιλιομέτρων) τα κυρίως έργα έχουν τελειώσει και απομένουν εργασίες Η/Μ, οδοστρωσία κλπ.

Στα ανοιχτά τμήματα τόσο πριν τις 2 πρώτες σήραγγες όσο και στο κομμάτι ανάμεσα στην σήραγγα Τ2 και Τ3 οι εργασίες είναι εντατικές. Η γέφυρα του Πηνειού είναι έτοιμη και η ένωση της με ένα έτοιμο (από παλιά εργολαβία) τμήμα θα μπορεί να γίνει εύκολα μελλοντικά. Στην σήραγγα Τ3 (η σήραγγα Πλαταμώνα) που διανοίχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι οι εργασίες προχωρούν στην επένδυση, τα Η/Μ, την οδοστρωσία κλπ.

Το πρόβλημα αυτή την εποχή είναι οι εκταμιεύσεις χρημάτων καθώς το συγκεκριμένο έργο έχει να δει το ..χρώμα του χρήματος καιρό και οι γκρίνιες έχουν αρχίσει. Να θυμίσουμε ότι αρχικά τα έργα θα έπρεπε να ολοκληρωθούν φέτος τον Αύγουστο. Τελικά, ως είθισται στα ελληνικά κατασκευαστικά δρώμενα έχουμε αλεπάλληλες "δια στόματος" παρατάσεις που έχουν φτάσει μέχρι και τα τέλη του 2016. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς θα ενώσει τον βασικό οδικό διάδρομο της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μειώνοντας κατά μισή ώρα τον χρόνο διέλευσης, θα μεγιστοποιήσει την ασφάλεια των μετακινήσεων και θα κλείσει το αιματηρό κεφάλαιο της διέλευσης από την κοιλάδα των Τεμπών.

Το μεγάλο αγκάθι πλέον λέγεται διόδια. Η τιμή θεωρείται πολύ υψηλή για τα σημερινά δεδομένα της χώρας ενώ οι κοινοπραξίες εξαρτώνται και από την χρηματοδότηση που τους προσφέρουν τα διόδια. Αυτός ο γόρδιος δεσμός μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό της κίνησης λόγω οικονομικής αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών οχημάτων.

Σήμερα αυτό είναι μία από τις σημαίες για το Υπουργείο Υποδομών καθώς έχει επίσημα αναγγελθεί πολλές φορές ότι υπάρχει η θέληση να ξεκινήσει μία συζήτηση-διαπραγμάτευση που θα έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό της τιμής των διοδίων.

(πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass