ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Ψήφος οργισμένη, αποχή στοχευμένη…

* Αρκετοί επέλεξαν κόμμα μέσα στο παραβάν – Τι δηλώνουν στην «Ε»

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2015 8:18


Ρεπορτάζ: Κ. Γκιάστας – Ζωή Παρμάκη

Να ψηφίσει κανείς ή να μην ψηφίσει; Ιδού το ερώτημα που μπορεί να μην ήταν φιλοσοφικό αλλά «βασάνισε» αρκετό κόσμο. Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στο ποσοστό της χθεσινής αποχής που ήταν υψηλό τότε εκτιμάται ως σοβαρό. Δεν ήταν λίγοι οι Λαρισαίοι που επέλεξαν την αποχή όχι ως έναν τρόπο αδιαφορίας, αλλά ως έναν τρόπο αντίδρασης και αποστολής μηνύματος για όλα όσα βιώνουν το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα αρκετοί από αυτούς που εξάσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα το έκαναν με αγανάκτηση. Επέλεξαν ένα κόμμα ή συνδυασμό με σκοπό να διοχετεύσουν εκεί όλη την αρνητική τους ενέργεια που συσσωρεύτηκε τους τελευταίους μήνες. Ψήφος οργισμένη και αποχή στοχευμένη λοιπόν. Ας δούμε όμως πώς το αιτιολογούν μερικοί από αυτούς:

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ

Θέλω να έχω άποψη, να μετέχω

*Ο 36χρονος Θανάσης Στεφούδης ως ελεύθερος επαγγελματίας ανέφερε πως: «Τα προηγούμενα δείγματα μας έδειξαν πως ό,τι και να ψηφίσουμε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος γιατί είναι ώρα να ανοίξουν οι δουλειές και να επανέλθει η σταθερότητα. Χρειάζεται προσοχή και σωστά βήματα».

*Η Φανή ήρθε από την Αθήνα όπου εργάζεται για ακόμα μια φορά προκειμένου να ψηφίσει. Παρά τα χιλιόμετρα, τα έξοδα και την κούραση λέει στην «Ε» ότι «ψήφισα γιατί θέλω να έχω άποψη, να συμμετέχω στο πολιτικό σύστημα, να μην είμαι αμέτοχη. Δεν θέλω να αφήνω τις ζωές όλων μας στην τύχη τους».

*Ο 35χρονος Άκης Χαρισμανίδης εκτιμά πως «όποιος και να βγει τα πάντα είναι προσυμφωνημένα. Προσωπικά είμαι θυμωμένος και οργισμένος και εκτιμώ πως έτσι είναι οι περισσότεροι Έλληνες. Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει σοβαρότητα και το μόνο που υπάρχει από τον κόσμο είναι οργή. Αυτό είναι το συναίσθημα που περνάει μέσα από τις κάλπες και είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κάθε ηγεσία. Οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη».

*Ο Ζήσης είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Ελασσόνα για ακόμα μια φορά προκειμένου να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. «Ψήφισα γιατί ελπίζω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Θεωρώ πως η αποχή δεν είναι λύση».

*Η Μαρία είναι ιδιωτική υπάλληλος, και συμμετείχε με την ψήφο της στην εκλογική διαδικασία. «Η ψήφος και η συμμετοχή στις εκλογές είναι πραγματική δύναμη που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Η αδιαφορία δεν είναι λύση όταν μιλάμε για το μέλλον μας, η αντίδραση με τη συμμετοχή μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις και όχι η αποχή».  

*«Παρά το ταξίδι που έπρεπε να κάνω προκειμένου να έρθω στη Λάρισα, δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να απέχω», τονίζει η 28χρονη Άννα – Μαρία (φωτ.) λίγο μετά την έξοδό της από το παραβάν. «Ψήφισα γιατί η νέα γενιά πρέπει να είναι αυτή που θα αναλάβει να αλλάξει την πολιτική κατάσταση στη χώρα και να πάρει τα ηνία στα χέρια της».

*Η 58χρονη κ. Αγγελική Σ. μόλις άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα υπογράμμισε στην «Ε»: «Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Τον βάζουν τον κόσμο να ψηφίζει ξανά και ξανά ενώ οι καταστάσεις γίνονται ολοένα και χειρότερες. Κάποιοι έχουν πάψει να ελπίζουν και είναι απλά οργισμένοι. Αυτό τα λέει όλα».

*Ο Δημήτρης 38 ετών, μιλώντας στην «Ε» είπε μεταξύ άλλων: «Όταν τα κόμματα τύπου Λεβέντη και Χρυσή Αυγή ανεβαίνουν τόσο, πιστεύω πως ο κόσμος έχει κουραστεί από το υπάρχον σύστημα. Πλέον ο κόσμος είναι οργισμένος με όλα αυτά. Εγώ το σκέφτομαι μέχρι τελευταία στιγμή τι να ψηφίσω. Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες θα αποφασίσω μέσα στο παραβάν.

ΕΚΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ:

Δεν μ' έκανε η καρδιά να πάω…

 

*Ο 36χρονος Κίμωνας δεν πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα καθώς «παριστάνουμε πως κάτι κάνουμε. Δεν μ’ έκανε η καρδιά να πάω να ψηφίσω. Κάποιοι πρόσφατα μας μιλούσαν για ελπίδα αλλά φάνηκε πως και αυτήν πλέον χάθηκε. Ήταν η πρώτη φορά που δεν ψήφισα».

*Ο 38χρονος Νίκος δεν έχει ψηφίσει εδώ και 14 χρόνια καθώς εκτιμά πως «είναι λάθος το σύστημα. Όλα τα χρόνια όσοι βγήκαν τακτοποίησαν τα συμφέροντα των τραπεζών. Δεν έχουν δώσει κονδύλια στους αγρότες και η Λάρισα είναι άμεσα ενδιαφερόμενη. Εκτιμώ πως όταν το ποσοστό της αποχής φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τότε όλοι οι πολιτικοί θα πάρουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Κουράστηκε ο κόσμος».

*Ο Χρήστος, σερβιτόρος δεν πήγε να ψηφίσει καθώς όπως δήλωσε στην «Ε» είναι απογοητευμένος από τις πολιτικές εξελίξεις. Το «πρώτη φορά αριστερά» για εκείνον έμεινε μόνο στις προεκλογικές εξαγγελίες. «Δεν ψήφισα γιατί όποιον και αν στήριζα με την ψήφο μου θα έκανε ακριβώς ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι που πέρασαν από την κυβέρνηση. Στις προηγούμενες εκλογές είχα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, τώρα δεν έβρισκα τον λόγο να το κάνω».

*Ο Θοδωρής (ιδ. υπάλληλος) εξηγεί τι τον οδήγησε στην αποχή. «Ήλπιζα, στο πλαίσιο ενός δικού μου ρεαλισμού, πως μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητά μου. Διαψεύστηκα. Κατάλαβα πως κανένας δεν έχει τα κότσια, γιατί η λαϊκή βούληση υπήρξε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, να πάει κόντρα στις αποφάσεις που παίρνονται αλλού, όχι εδώ. Έτσι η ψήφος για μένα απαξιώνεται. Χάνει το νόημα και τη σημασία της. Η λύση είναι η αλληλεγγύη στην καθημερινότητά μας. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για τον διπλανό μας. Καλύτεροι για μας. Πάντα αυτός ήταν ο δρόμος. Τώρα περισσότερο από ποτέ».

*Ραντεβού στους δρόμους και όχι στις κάλπες δίνει η εκπαιδευτικός Μαρία, η οποία επέλεξε για πρώτη φορά να απέχει από την εκλογική διαδικασία. «Επέλεξα την αποχή, ως απάντηση στην αδιέξοδη ψευδαίσθηση της δημοκρατίας, υπό το καθεστώς της οποίας τελεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η απόφασή μου δεν υπήρξε ούτε εύκολη, ούτε αβασάνιστη, αλλά αποτέλεσμα βαθύτατου προβληματισμού και ενδοσκόπησης. Λέω όχι, σε ένα σύστημα που έχει μετατρέψει τις εθνικές κυβερνήσεις σε υπαλλήλους της διεθνούς τραπεζικής συμμορίας και τις ισχυρές και σαφείς εντολές των λαών τους σε αντικείμενο χλευασμού. Τα γεγονότα των τελευταίων επτά μηνών σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο δεν επιτρέπουν πλέον κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Απέχω από την υποκρισία ενός συστήματος γεμάτο παθογένειες, που επιτίθεται ανηλεώς σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Απέχω από την κάλπη, όχι από τους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική ζωή. Ραντεβού στους δρόμους και στις κατασχέσεις των σπιτιών μας».

*Για δεύτερη φορά απέχει από την εκλογική διαδικασία ο Κωνσταντίνος, «αν εξαιρέσουμε το δημοψήφισμα είναι η δεύτερη φορά που δεν πήγα να ψηφίσω», δηλώνει στην «Ε» εξηγώντας ότι το κάνει συνειδητά καθώς όπως υποστηρίζει «οι άξιοι πολιτικοί χάνονται μέσα στα κόμματα, τα οποία πλέον δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πρέσβευαν στο παρελθόν. Βλέπουν τους ψηφοφόρους μόνο ως πελάτες. Γι’ αυτό τον λόγο δεν εμπιστεύομαι κανέναν για το μέλλον μου».

*Ο Βαγγέλης είναι ελεύθερος επαγγελματίας και για πρώτη φορά δεν πήγε να ψηφίσει. «Δεν πήγα να ψηφίσω», μας λέει «γιατί δεν με αντιπροσωπεύει κανένας πλέον. Είναι η πρώτη φορά που δεν συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία, το κάνω συνειδητά και για λόγους αντίδρασης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass