ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑ Η «ΚΑΤΑΡΑ» ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΜΠΑΜΠΑ

Το «μικρό» εκλογικό τμήμα 354 και η κατάρα ενός χωριού

* Εγγεγραμμένοι 115, ψήφισαν 72. Οι μόνιμοι κάτοικοι 25. * Τα σπίτια παραμένουν 29 για αιώνες. Αν γίνουν 30, ένα θα καεί!

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2015 8:07
 Με συνάντηση παλιών γνωστών μοιάζει η ψηφοφορία στα Τέμπη. Ντόπιοι που ζουν σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό. Ένας ομογενής στον Καναδά πήρε μαζί του τα ψηφοδέλτια για να θυμάται... Με συνάντηση παλιών γνωστών μοιάζει η ψηφοφορία στα Τέμπη. Ντόπιοι που ζουν σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό. Ένας ομογενής στον Καναδά πήρε μαζί του τα ψηφοδέλτια για να θυμάται...

 

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

354ο εκλογικό τμήμα Λάρισας. Το μικρότερο στο νομό σε αριθμό εγγεγραμμένων, κάπου «βυθισμένο» στο πράσινο της κοιλάδας των Τεμπών, πλάι στις όχθες του ποταμού Πηνειού, στο χωριό Τέμπη, με 25 μόνο κατοίκους σήμερα.

Εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο λίγοι: Μόνον 115, αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός φαίνεται πολύ μεγάλος μπροστά στην εικόνα εγκατάλειψης του χωριού, η οποία επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των ψηφισάντων σε κάθε εκλογές, που ελάχιστα ξεπερνούν τους μισούς από αυτούς.

Στο 354ο ε.τ., το πιο πιθανό είναι να αφαιρεθεί παρά να προστεθεί κάποιο όνομα στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σε παλαιότερες εκλογές εντοπίστηκαν ως εγγεγραμμένοι αποβιώσαντες ακόμη και από τον εμφύλιο, άτομα που τους έσβησαν κατά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, σχολιάζουν κάποιοι από τους κατοίκους.

Για τους προληπτικούς η σταθερότητα του μικρού αριθμού των εγγεγραμμένων έχει τη δική της αιτία. Είναι μια κατάρα, που στοιχειώνει το χωριό, η οποία αφορά στον αριθμό των σπιτιών του και των κατοίκων του.

«Δεν ξέρεις για τα 29 σπίτια;» μας είπε ένας ηλικιωμένος και συνεχίζει την ιστορία: «Ποτέ τα σπίτια του χωριού δεν θα ξεπεράσουν τα 29! Αν γίνουν 30, τότε ένα θα καεί! Αυτή είναι η κατάρα του Χασάν Μπαμπά, που διαδίδεται από γενιά σε γενιά».

Στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα των Τεμπών, χθες, δύο άνθρωποι είχαν επωμισθεί το βάρος της εκλογικής διαδικασίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, δικηγόρος κ. Μιχάλης Αθανασίου, από την Αθήνα και η γραμματέας κ. Κωνσταντίνα Σκανδάλη, από τη Λάρισα.

Στις 8 το πρωί όλα ήταν στη θέση τους, στο μικρό δωματιάκι ενός παλιού κτίσματος, των γραφείων του τοπικού διαμερίσματος Τεμπών της κοινότητας Αμπελακίων, που φιλοξενούσε το εκλογικό τμήμα, και τα ψηφοδέλτια στη σειρά σε «πακετάκια» για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, με την κάλπη στο κέντρο του.

Ο ρυθμός διεξαγωγής των εκλογών, νωχελικός από την άποψη της συχνότητας της κίνησης των ανθρώπων που πήγαιναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι και τις 10 χθες το πρωί, είχαν ψηφίσει 17 άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς πήγαιναν δυο-δυο, ήταν τα ηλικιωμένα ζευγάρια που ουσιαστικά «κρατούν» και το χωριό.

Ήρθε και ένας εγγεγραμμένος, που ζει στον Καναδά, ο οποίος έτυχε να κάνει διακοπές στην περιοχή, με την οικογένειά του, αυτή τη χρονική περίοδο. Ψήφισε και πήρε την άδεια να συλλέξει μια σειρά ψηφοδελτίων απ΄ όλα τα κόμματα, για να τα πάρει μαζί του στον Καναδά, ως «ενθύμιο ελληνικών κρίσιμων εκλογών», όπως είπε.

Σταδιακά μέχρι και το μεσημέρι είχαν καταφτάσει και άλλοι «ξενιτεμένοι», δηλαδή μέρος του μεγαλύτερου ποσοστού των εγγεγραμμένων, που όχι μόνο δεν ζει εκεί, αλλά ούτε καν και σε κοντινά μέρη, έχοντας φύγει δεκαετίες πριν από το χωριό, σε Αθήνα, Βόλο, Καναδά... Από εκείνους που έφυγαν, ένας πολύ μικρός αριθμός έρχεται στο χωριό να ψηφίσει. Οι περισσότεροι όμως, ποτέ!

«Κάποιος που μένει στην Αθήνα είναι δύσκολο να έρθει. Σκέφτεται τα έξοδα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και με τόσες εκλογές, πόσα πια να ξοδέψει και γιατί, όταν διαπιστώνει ότι δεν αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος...» μας λέει η κ. Διώνη, που ήρθε από τον Βόλο για να ψηφίσει.

Η παρουσία των ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό τμήμα περισσότερο θύμιζε συνάντηση ατόμων γνωστών από τα παλιά, αφού πολλοί ψήφιζαν και μετά στέκονταν για λίγη ώρα έξω από το εκλογικό τμήμα, μήπως και συναντήσουν κάποιον γνωστό για να μάθουν νέα του χωριού.

Όσοι πήγαν από άλλα μέρη να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, στα Τέμπη, οι εκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία να δουν ανθρώπους που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια μαζί στο χωριό.

Τα πηγαδάκια δεν άργησαν να γίνουν και το παρελθόν ξεπήδησε στη σημερινή πραγματικότητα, με καταιγισμό αναμνήσεων, ενώ αναρίθμητες ήταν οι ερωτήσεις σαν αυτές: «Τι κάνει η οικογένεια;», «Η «Μαρία είναι καλά;», «Είδες τον Γιώργο; Ήρθε;».

Για πολιτική συζήτηση; Ούτε λόγος! Παρά μόνο όταν τους ρωτήσαμε:

-«Είμαι απογοητευμένος απ΄ την πολιτική κατάσταση στη χώρα μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσω και δεν θα συμμετάσχω στις εκλογές. Έχω υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου και στο σύνολο.

Θέλω να αποτραπεί η συνέχιση του κακού. Η πολιτική απάτη έχει παραγίνει, έχει παραγίνει η δημαγωγία. Θέλω να τελειώνει αυτή η ιστορία...

Πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι νέοι μας δεν έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και από αντίδραση αλλά και λόγω της παιδείας που τους δώσαμε μεγαλώνοντάς τους έτσι ώστε να κοιτούν το ατομικό τους συμφέρον και να «βολευτούν κάπου», σήμερα αυτοί να ρίχνουν ψήφο αντίδρασης με κριτήρια εθνικιστικά και θρησκευτικά», μας λέει ο κ. Παύλος Στρούλιας, Τεμπιώτης που ήρθε από τον Βόλο, όπου ζει με την οικογένειά του.

-«Δεν βλέπεις; Το χωριό ρήμαξε... Έφυγαν οι νέοι. Δεν έχουν να κάνουν τίποτα εδώ. Εμείς; Υπάρχουμε για τους πολιτικούς μόνο στους εκλογικούς καταλόγους...», δηλώνει με νόημα ο κ. Βασίλης Τσόκανος.

-«Είμαι 89 ετών. Ποτέ δεν απείχα από εκλογές. Η αποχή δεν με βρίσκει σύμφωνο. Θα πρέπει να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα, και να μην απαξιώνουμε τη δημοκρατία», είπε ο κ. Αθανάσιος Χατζής.

Και ενισχύοντας αυτή την άποψη, την επιβεβαιώνει η κ. Μαρία Κούρια, που ήρθε από την Αθήνα για να ψηφίσει, τονίζοντας: «Και στις δημοτικές εκλογές έρχομαι, για να ενισχύσω τον τόπο μου...».

Ψηφίσαντες στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015: 77 άτομα.

Ψηφίσαντες στις χθεσινές εκλογές, της 20ής Σεπτεμβρίου 2015: 72 άτομα, μαζί με τον εκλογικό αντιπρόσωπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass