ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Οι καραμπόλες για τις έδρες της Λάρισας

* Πώς και γιατί έμειναν εκτός Σβερώνη και Τσιλιμίγκας και πώς… ξύπνησαν βουλευτές Μπαργιώτας, Κόκκαλης και Κατσιαντώνης

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2015 0:54

 

Του Γιώργου Μακρή

Στο ίδιο έργο θεατές ήταν για άλλη μια φορά οι Λαρισαίοι καθώς για σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι τρεις από τις οκτώ βουλευτικές έδρες του νομού Λάρισας ήταν στον «αέρα» και άλλαζαν διαρκώς κάτοχο. Τελικά, λίγο πριν χαράξει, το έργο είχε «χάπι εντ» για τον Κώστα Μπαργιώτα του Ποταμιού, τον Βασίλη Κόκκαλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον Γιώργο Κατσιαντώνη της Ένωσης Κεντρώων.

Άλλοι τέσσερις είχαν εξασφαλίσει από πολύ νωρίς την εκλογή τους και συγκεκριμένα ο κ. Αλέξης Τσίπρας (αν κρατήσει την έδρα της Λάρισας) ή ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος και η κ. Άννα Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ λίγο αργότερα είχε γίνει ευδιάκριτη και η επανεκλογή του κ. Γιώργου Λαμπρούλη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ως εκ τούτου εκτός Βουλής έμειναν ο κ. Στέργιος Παπράς του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δέσποινα Σβερώνη – Χονδρονάσιου της Χρυσής Αυγής και ο κ. Νίκος Τσιλιμίγκας του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, όμως, για άλλη μια φορά… άλλοι κοιμήθηκαν και άλλοι ξύπνησαν βουλευτές;

Ο βασικός λόγος έγκειται στο ότι ο Ν. Λάρισας διαθέτει μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων (481) τα οποία αργούν να ενσωματωθούν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης, τα «μικρά» κόμματα να εμφανίζονται ότι έχουν περισσότερες ψήφους σ’ άλλους νομούς και άρα να παίρνουν εκεί κι όχι στον Ν. Λάρισας τις έδρες που δικαιούνται.

Για παράδειγμα, γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής, το Ποτάμι είχε περίπου 3.500 ψήφους στον νομό Σερρών και μόλις 2.500 στον νομό Λάρισας λόγω του ότι ως την ώρα εκείνη είχε ενσωματωθεί περίπου το 80% των ψήφων του Ν. Σερρών (έχουν 447 εκλογικά τμήματα) και μόλις το 40% των ψήφων του Ν. Λάρισας. Εμφανιζόταν λοιπόν να παίρνει έδρα στις Σέρρες και όχι στη Λάρισα. Όταν αργότερα, προχώρησε η ενσωμάτωση και της Λάρισας, τότε φάνηκε το τελικό αποτέλεσμα: στον Ν. Λάρισας είχε 5.305 ψήφους, στον Ν. Σερρών μόλις 3.734. Άρα, η έδρα κατακυρώθηκε στη Λάρισα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Και αυτή τη φορά ο εκλογικός νόμος λειτούργησε όπως τον περασμένο Ιανουάριο, με μία βασική διαφορά: και τα τέσσερα κόμματα από την 5η έως την 8η θέση είχαν στη Λάρισα τέτοια επίδοση (μετρά ο απόλυτος αριθμός ψήφων, όχι το ποσοστό) που τους «έδωσε» έδρα. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε εκλογική περιφέρεια που να έχουν καλύτερη επίδοση από τη Λάρισα και να χάσουν την έδρα όπως συνέβη με το 7ο ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιανουάριο.

Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ έχασαν την έδρα όχι επειδή δεν είχαν καλή επίδοση αλλά επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη έδρα να τους διανεμηθεί καθώς:

-Οι τέσσερις έδρες κατανεμήθηκαν από την α’ κατανομή σε ΣΥΡΙΖΑ (πήρε δύο με 34,93%) και Νέα Δημοκρατία (πήρε δύο με 28%) – ως γνωστόν το όριο για τις δύο έδρες είναι το 25%.

-Οι υπόλοιπες τέσσερις κατανεμήθηκαν όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος πρώτα στο τελευταίο κόμμα που εισέρχεται στη Βουλή (Ένωση Κεντρώων), μετά στο προτελευταίο (Ανεξάρτητοι Έλληνες), στο αμέσως επόμενο (Ποτάμι) και αυτό που ακολουθεί (ΚΚΕ).

Ειδικότερα:

-Η Ένωση Κεντρώων με τις 4.856 ψήφους είχε στον Ν. Λάρισας την 7η επίδοση στην επικράτεια. Καθώς, όμως, στη Β’ Αθηνών έλαβε δύο έδρες, η έδρα στη Λάρισα ήταν η 8η που κέρδισε. Με άλλα λόγια και μικρότερο ποσοστό να είχε η Ένωση Κεντρώων πανελλαδικά κι έτσι να είχε οκτώ κι όχι εννιά έδρες στη νέα Βουλή, πάλι θα έβγαζε έδρα στη Λάρισα (για την ιστορία η ΕΚ πήρε την 9η έδρα της στις Σέρρες με 4.595 ψήφους).

-Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5.781 ψήφους είχαν στον Ν. Λάρισας την 8η επίδοση στην επικράτεια. Καθώς όμως πήραν κι αυτοί δύο έδρες στη Β’ Αθηνών, η έδρα στη Λάρισα ήταν η 9η που κέρδισαν. Δηλαδή και μικρότερο ποσοστό να είχαν στην επικράτεια κι έτσι να κέρδιζαν εννιά αντί για 10 έδρες, και πάλι θα εξέλεγαν βουλευτή στη Λάρισα (για την ιστορία και οι ΑΝΕΛ όπως η ΕΚ πήραν την τελευταία έδρα τους στις Σέρρες με 5.511 ψήφους).

-Το Ποτάμι με 5.305 ψήφους είχε στον Ν. Λάρισας την 9η επίδοση στην επικράτεια. Καθώς, όμως, εξέλεξε τρεις βουλευτές στη Β’ Αθηνών, η έδρα του στη Λάρισα ήταν η 11η που κέρδισε, δηλ. η τελευταία. Την επίδοση του Ποταμιού στη Λάρισα ακολούθησαν τα Χανιά (επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο εκ Χανίων καταγόμενος Σταύρος Θεοδωράκης) με 4.942 ψήφους. Ωστόσο, με την εντυπωσιακή επίδοσή του στη Ροδόπη (16,91% - 10.221 ψήφους) το Ποτάμι έφθασε κοντά να εκλέξει δύο έδρες στη συγκεκριμένη τριεδρική περιφέρεια. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας και καθώς η ενσωμάτωση στη Ροδόπη είχε προχωρήσει περισσότερο απ’ αυτή της Λάρισας, το υπουργείο Εσωτερικών έδινε όντως τις δύο αυτές έδρες στη Ροδόπη. Όταν, όμως, προστέθηκαν κι άλλα εκλογικά τμήματα από τη Λάρισα, τότε η «πλάστιγγα» έγειρε οριστικά υπέρ της (επαν)εκλογής του κ. Κ. Μπαργιώτα. Πάντως, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως η κατανομή των εδρών στις τριεδρικές περιφέρειες μπορεί να επηρεάσει την εκλογή βουλευτή στη Λάρισα.

-Το ΚΚΕ με τις 10.845 ψήφους του είχε στον Ν. Λάρισας την 6η καλύτερη επίδοση στην επικράτεια. Με άλλα λόγια, δεν έχανε με τίποτε την έδρα στο νομό εκτός αν ήταν 3ο ή 4ο πανελλαδικά

Για την ιστορία, αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ αν ήταν 5ο κόμμα, θα εξέλεγε βουλευτή στη Λάρισα καθώς η επίδοσή του με 9.218 ψήφους ήταν 8η στην επικράτεια.

Το ίδιο θα ίσχυε και για τη Χρυσή Αυγή που με 10.549 ψήφους στον Ν. Λάρισας είχε την 7η επίδοση στην επικράτεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass