ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Στήνουν» Σχολικό Μουσείο

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2014 21:18 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:28
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
Τη δημιουργία «Σχολικού Μουσείου» αποφάσισαν στην έκτακτη γενική συνέλευσή τους οι «Ενεργοί Πολίτες» Φαρσάλων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το οποίο θα στεγαστεί στο Δημοτικό Σχολείο Βρυσιών, που θα παραχωρηθεί προς χρήση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μία πενταετία.
Σκοπός του συλλόγου είναι να διασωθούν, όπως τονίστηκε, τα σχολικά αντικείμενα, βιβλία και άλλα εποπτικά μέσα των περασμένων δεκαετιών από τη φυσική φθορά και από τη λήθη του χρόνου. Παράλληλα, να θυμηθούν οι παλαιότερες γενιές τα σχολικά τους χρόνια και να δουν αλλά και να μάθουν οι νεότεροι για τα σχολεία του παρελθόντος.
Ο Σύλλογος συγκέντρωσε αρκετό υλικό και μετά τη δημιουργία του «Σχολικού Μουσείου» θα επιδιωχθεί αυτό να είναι επισκέψιμο για τους σημερινούς και αυριανούς μαθητές απ’ όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.
Προκειμένου να δημιουργηθεί η μουσειακή αυτή συλλογή βοήθησαν πολλοί κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων και όχι μόνο. Κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν μέχρι τη δημιουργία του «Σχολικού Μουσείου».
Για κάθε αντικείμενο που προσφέρεται στον σύλλογο, γίνεται αναφορά στο όνομα του δωρητή. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος δέχεται παλαιά αλφαβητάρια - αναγνωστικά, πηλήκια, μπερέδες, ποδιές, τσάντες (δερμάτινες, πάνινες, υφαντές), πένες, κασετίνες, τετράδια, γομολάστιχες, ξύστρες κ.λπ.
Επίσης, πλούσιο υλικό έχουν προσφέρει και μπορεί ακόμη να προσφέρουν τα σχολεία της επαρχίας Φαρσάλων και όχι μόνο, κατόπιν αδείας βέβαια από την Α’/βάθμια Εκπαίδευση.
Ως γνωστόν, ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 με έδρα τα Φάρσαλα και με την επωνυμία «Ενεργοί Πολίτες - Κέντρο Προβληματισμού και Διαλόγου» και στεγάζεται προσωρινά σε αίθουσα του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων στην οδό Καναδά, στο κέντρο της πόλης. Έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στην πόλη ξεκινώντας πρώτα με την ανακύκλωση χαρτιού, διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει ποδηλατικούς γύρους στην πόλη και την επαρχία Φαρσάλων, προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν επιχειρήσεις αλλά και αξιοθέατα της περιοχής και την ιστορία τους. Προβαίνει σε δενδροφυτεύσεις στο βουνό και σε περιοχές εντός της πόλης, σε καθαρισμό του δάσους των Φαρσάλων, δημιούργησε βοτανικό κήπο στην περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου, βράβευσε σε εκδηλώσεις διακεκριμένους Φαρσαλινούς, εξέδωσε λεύκωμα 264 σελίδων με τίτλο «Φάρσαλα - φωτογραφικά ίχνη μιας άλλης εποχής» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», στις σελίδες του οποίου αποτυπώνονται, η πόλη των Φαρσάλων και η ζωή των κατοίκων της, μέσα από φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1970.
Ο Σύλλογος είναι αυτόνομος διοικητικά όσο και οικονομικά και αποσκοπεί πέραν των άλλων στην καλλιέργεια του «Εθελοντισμού» και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη της «φαρσαλινής συνείδησης» μεταξύ των μελών και φίλων του.
Ακόμη, προσπαθεί για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κατ’ επέκταση κληρονομιάς του τόπου και της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών.
Επιπλέον, αποσκοπεί στη διατήρηση των τοπικών ηθών και εθίμων προκειμένου να μην χαθούν και εξαφανιστούν στον χρόνο, με την παράλληλη βελτίωση των συνθηκών ζωής, επιδιώκει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πάντα μέσω της νομίμου οδού, με την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών.
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης, η ανυπαρξία και η έλλειψη του οποίου θα συνιστά τροχοπέδη τόσο στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου, όσο και στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη, απαγορεύεται απολύτως και κατηγορηματικά η με οποιονδήποτε τρόπο ανάμειξη με την πολιτική. Αν κάποιο μέλος του Δ.Σ. επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική (Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) υποχρεούται να παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. και να ενημερώσει το σώμα, τουλάχιστον 6 μήνες πριν τις εκλογές. Το Δ.Σ. του συλλόγου αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος Απόστολος Ανδρεόπουλος, αντιπρόεδρος Σούλα Παναγιώτου, γεν. γραμματέας Γιώργος Ντίνος, ταμίας Νίκος Αγγελόπουλος, μέλη: Βάια Παναγιωτοπούλου, Ευαγγελία Ζαμάνη (Δημοσίων Σχέσεων), Αθανάσιος Ανδεόπουλος (Τεχνικών Θεμάτων).
Αναπληρωματικοί: Ελένη Στράτου (Δημοσίων Σχέσεων), Νίκος Σφακιανός.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass