ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Επιχείρηση» ξήλωμα!

* Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας ενέκρινε αυστηρό κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2014 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:00
Τη σημαντική απόφαση να καθαρίσει το τοπίο στους πεζόδρομους και τις πλατείες της Λάρισας, ξηλώνοντας κάθε αυθαίρετη κατασκευή, αποφάσισε χθες το βράδυ και μάλιστα ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.
Σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις σύμπλευσης της πλειοψηφίας με τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας των κοινοχρήστων χώρων της πόλης αλλά και αυστηρές ποινές για την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλεται δεκαήμερο λουκέτο στο κατάστημα και εφόσον υπάρξει υποτροπή θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό που υπερψηφίστηκε χθες, και ο οποίος θα ισχύσει μόλις ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απαγορεύεται η εγκατάσταση σταθερών κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους, όπως τέντες, πέργκολες, διαχωριστικά πετάσματα κλπ, όπως επίσης κι οι σόμπες προπανίου/βουτανίου, οριοθετούνται οι χώροι κατάληψης των περιπτέρων κ.α. Δεν θα επιτρέπεται η κατάληψη για έκθεση εμπορευμάτων, με εξαίρεση τις οδούς Ανδρούτσου και Λαπηθών, όπου για λόγους παράδοσης διατηρείται σε πλάτος αυστηρά ενός μέτρου. Θα επιτρέπεται η τοποθέτηση συγκεκριμένου τύπου διαχωριστικών, από γυαλί και μέταλλο, ύψους 1,5 μέτρου από το έδαφος, μόνο όμως στους οριοθετημένους από τις δημοτικές υπηρεσίες κοινόχρηστους χώρους
Την εισήγηση της δημοτικής επιτροπής ποιότητας ζωής παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε τραγική την υφιστάμενη κατάσταση, εκτιμώντας ότι θα προκύψει ανακούφιση για την πόλη. Ευχαρίστησε τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη συνεργασία κατά τη φάση της προετοιμασίας του κανονισμού, που διήρκεσε πολλούς μήνες καθώς και τις δημοτικές υπηρεσίες και τον αντιδήμαρχο Θαν. Μαμάκο για τη συνεισφορά τους.
Σημαντική δουλειά χαρακτήρισε τον Κανονισμό ο Γ. Σούλτης, ο οποίος εξέφρασε ενδοιασμούς για το αν θα γίνει τελικά κατορθωτό να εφαρμοστεί καθώς καταργήθηκε και η δημοτική αστυνομία. Με την παρέμβασή του, με την οποία συντάχθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ο δήμαρχος, αποσύρθηκε η πρόταση της εισήγησης να δοθεί άδεια για τραπεζοκαθίσματα, περιορισμένου όμως πλάτους, 0.50 και 0.80 του μέτρου στους πεζόδρομους της Βενιζέλου και της Παπαναστασίου αντίστοιχα, όπου και το Αρχαίο Θέατρο. Τελικά συμφωνήθηκε να δοθεί άδεια, μόνο στο μισό τμήμα της Παπαναστασίου, από την πλατεία έως την οδό Ύδρας.
«Παντού βλέπουμε αυθαιρεσία, γίναμε παράγκα, μέχρι και μπροστά στο δημαρχείο θα στηθούν τέντες», διαπίστωσε η Λίτσα Ούντρια ενώ ο Απ. Καλογιάννης μίλησε για «απαράδεκτη κατάσταση και τσαντίρ μαχαλά». Ο Γ. Μπαρτζώκης ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να υπερψηφίσει, απαιτώντας όμως ακόμη πιο αυστηρό κανονισμό. Παρατηρήσεις κατέθεσε και ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Μάκης Παρασκευάς.
Από την πλευρά του ο Κ. Τζανακούλης αφού ομολόγησε ότι «κάποιες φορές ντρεπόμαστε για τις εικόνες που αντικρίζουμε κυκλοφορώντας έξω», εξήγησε για το πόσο δύσκολο έως αδύνατο είναι να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές καθώς, από τον νόμο, εμπλέκονται πέραν του Δήμου, η Αποκεντρωμένη, το Υπουργείο και η Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ακόμα και ο εισαγγελέας να δώσει εντολή αποξήλωσης. Καθώς όμως ο Δήμος παρέχει τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, εκτιμάται ότι η αυστηροποίηση των ποινών- μέχρι αφαίρεση της αδείας, μπορεί να αλλάξει θεαματικά την κατάσταση.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης χθες σειρά θεμάτων υπηρεσιακού κυρίως χαρακτήρα, κάποια κατά πλειοψηφία , τα περισσότερα ομόφωνα. Από τον πρόεδρο Σπ. Μπαρμπούτη παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός του Δ. Σ. , με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται επικριτικά στον τρόπο λειτουργίας του και τον δήμαρχο να απαντά υπερασπιζόμενος την τακτική της πλειοψηφίας.
Η Λ. Ούντρια ζήτησε να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης προτάσεις της παράταξης της για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με επίκεντρο τη Βάση στη Λάρισα αλλά και η έκφραση έμπρακτης συμπαράστασης στις εξελισσόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η σχετική συζήτηση θα γινόταν αργά το βράδυ.
Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης έγινε από τον δήμαρχο και η κοπή της πίτας του Δ. Σ. και τυχερός αναδείχθηκε ο επικεφαλής της «Ενωτικής» Απ. Καλογιάννης, βρίσκοντας το φλουρί.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass