Γ. Πασχόπουλος: «Τα εγκλήματα δεν σβήνονται, δεν λησμονιούνται»!

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:23

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

 

Στις εργασίες ημερίδας, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΛΠΙΔΑ ΙΙ, συμμετείχε πρόσφατα (την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου) ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση του δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Δημήτρη Μαραβέλια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΛΠΙΔΑ ΙΙ «Η ιστορία της ενεργούς μνήμης της Ευρώπης – Εκείνοι που αντιστάθηκαν στο Χίτλερ - Προς τιμήν και μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού» υλοποιείται από τον Δήμο Χαϊδαρίου σε συνεργασία με ευρεία συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων από μαρτυρικές πόλεις με συναφές ιστορικό παρελθόν, πολίτες και ενώσεις πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Μουσεία, λοιπούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στην πρόσφατη ημερίδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι Αυστριακών, Ισπανικών, Πορτογαλικών και Ιρλανδικών φορέων και οργανώσεων, ενώ σημαίνουσα ήταν η ομιλία της κ. Χριστίνας Σταμούλη, που αναφέρθηκε στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου.

Η σημασία της μνήμης είναι η πεμπτουσία του συγκεκριμένου προγράμματος και η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη είναι απαραίτητη για την υποκίνηση συμμετοχής των πολιτών στα κοινά ώστε να σφυρηλατηθεί η πεποίθηση για την ενιαία μεταξύ τους ταυτότητα και μνήμη και να μην απειληθούν ξανά η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ολοκαυτωμάτων του Δομενίκου και  της Τσαριτσάνης αλλά και στην εκτέλεση πατριωτών από Γερμανικά στρατεύματα στη θέση «Μελίσσι» του Σαρανταπόρου, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα:

«…Τα ολοκαυτώματα ήταν για τους κατακτητές «μαθήματα τιμωρίας» σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν, και τόλμησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μνήμη στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας έχει έναν ακόμα λόγο να παραμένει άσβεστη. Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της σφαγής και τις κραυγές της απόγνωσης,  για να φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά των επίδοξων κάθε είδους κατακτητών, θυμίζοντάς τους, πως το αίμα των λαών που σφαγιάζουν αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του για πάντα στο Ελληνικό Χώμα και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, δεν σβήνονται, δεν λησμονιούνται!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass