ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ:

Θα διαφυλάξουμε με πάθος τα δημόσια αγαθά

* Δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε με την τρόικα παρά μόνο με την εθνική κυβέρνηση

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2014 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:43
 O δημόσιος χαρακτήρας και η διαχείριση του «δημοτικού πλούτου» δεν απεμπολείται σε καμία περίπτωση και κάθε συνέργεια με την ιδιωτική πρωτοβουλία θα διαπνέεται αυστηρά από τους κανόνες διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών - χρηστών, ενάντια σε κάθε μονοπωλιακή και καταχρηστική οικονομικά κατάσταση εις βάρος τους. Η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα και η αναβάθμιση των δυναμικών δημοτικών οργανισμών προσφοράς πόρων και υπηρεσιών, οι υποδομές, καθώς και οι δομές που αποτελούν καθημερινή ανάγκη ποιοτικής διαβίωσης για τους δημότες, θα αναπτυχθούν «ισοδύναμα και ισόρροπα» σε κάθε αστική και περιαστική περιοχή του Δήμου, δίνοντας έτσι το κίνητρο και τη δυνατότητα της αποκέντρωσης, ενώ η διαχείριση του «ελεύθερου δημοτικού αστικού και περιαστικού χώρου», αλλά και όλων των «υποδομών», θα γίνεται δεσμευτικά, μέσα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Αυτό τόνισε με έμφαση χθες ο Ντίνος Διαμάντος κατά την πανηγυρική έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης «νε@ Λάρισα», στη διάρκεια του οποίου ανακηρύχθηκε και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Λαρισαίων.
Μιλώντας από στήθους στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές και τους άξονες των προγραμματικών του στόχων, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κίνησης «με παλαιοκομματικές αντιλήψεις», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα παλαιοκομματικά «χρίσματα» μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Όπως και οι όποιες κομματικές και προσωπικές στρατηγικές συνυφασμένες με την παλαιοκομματική λογική και συστημική πρακτική. Τα κόμματα, επιτελώντας τον συνταγματικό τους ρόλο, οφείλουν να «στηρίξουν την αυτούσια τοπική έκφραση» και να μην αναζητήσουν «φερέφωνο» ή «προεκτάσεις».
Το πολιτικό μας «βάπτισμα» θα είναι από τους πολίτες της πόλης μας, μέσα από μια ανοιχτά δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία».
Στη συνέχεια -και διακοπτόμενος συχνά από τα χειροκροτήματα των παρευρεθέντων- αναφέρθηκε στην αντίληψή του για τη σχέση Δήμου – Δημοτών, για την οποία είπε ότι «η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και της πόλης θα είναι σε όλα τα επίπεδα των θεσμικών οργάνων και της καθημερινότητας των Λαρισαίων πολιτών ουσιαστική και όχι «κατ’ επίφαση». Η διαφάνεια θα αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας» στη χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων.
Η συμμετοχική διαδικασία για τον κάθε πολίτη θα είναι μια «δυναμική διαδικασία διαμόρφωσης και υλοποίησης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων», διαρκής καθ’ όλη τη θητεία. Μια διαδικασία ταυτόσημης έννοιας «δικαιώματος - υποχρέωσης» για κάθε ενημερωμένο πολίτη.Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη εδραιώνονται μέσα από συνθήκες συλλογικής δράσης και πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίοι απολαμβάνουν ισότιμα τα ανταποδοτικά οφέλη».
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ
ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 10ΕΤΙΑΣ
Εκτενή αναφορά έκανε στο όραμά του για την ποιότητα ζωής στη Λάρισα και το πώς μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαετία να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα είπε, ότι αυτή η προοπτική, θα πρέπει να στηρίζεται στα εξής σημεία:
- Προτεραιότητα στην Παιδεία και στον Πολιτισμό που αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν για την Ελλάδα το εχέγγυο για την πραγματική πρόοδο και προαγωγή του πολίτη. Οι θεσπισμένοι από την Ε.Ε. και μετρήσιμοι στόχοι αποτελούν και την πρώτη μεγάλη πρόκληση - στόχο για τη Λάρισα, ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
- Σεβασμός στο Περιβάλλον(ανθρωπογενές και φυσικό) θα αποτελεί το προαπαιτούμενο σε κάθε δράση - έργο - υπηρεσία. Οι θεσπισμένοι από την Ε.Ε. και μετρήσιμοι στόχοι αποτελούν και τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση - στόχο για τη Λάρισα ως «Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
- Σύνδεση Εκπαίδευσης - Έρευνας με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς με την πρωτοβουλία και τη στήριξή του. Η διαρκής συνεργασία μαζί τους αποτελεί την «ικανή και αναγκαία συνθήκη» για να κερδίσουμε το μέλλον.
- Τοπικό Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο αναφέρεται σε ένα «νέο δημοτικό αναπτυξιακό μοντέλο» για μία «αυτοδύναμη προοπτική».
Με δυναμική διεκδίκηση, από την κεντρική εξουσία όλων των πόρων που δικαιούμαστε.
Με σθεναρή αντίσταση, μέσα από ένα καθαρά, αυτοδιοικητικό πρίσμα σε καθετί που από την κεντρική πολιτική «επιβάλλεται» και έχει ως αποτέλεσμα να «μειώσει τη λαρισαϊκή δυναμική» και να επιτείνει την ύφεση στους ανθρώπινους και οικονομικούς δείκτες.
Με αυτενέργεια σε νέες δράσεις και δομές και κυρίως στην εισροή νέων πόρων».
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Αναφερόμενος τέλος στους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των παραπάνω στόχων, τόνισε ότι αυτοί θα αφορούν στην:
-« ασφάλεια η οποία αποτελεί ύψιστη υποχρέωση για ένα ευνομούμενο δήμο και η οποία θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες το αίσθημα να τη νιώθουν αλλά και να την απολαμβάνουν με άνεση στις μετακινήσεις τους οποιαδήποτε ώρα, οπουδήποτε στην πόλη.
-Στην εξωστρέφεια του Δήμου, μέσα από την πάταξη κάθε γραφειοκρατίας και διαφθοράς και μέσα από τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού θα αποτελέσει εγγυημένο πλαίσιο για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών σε κάθε επίπεδο της ελεύθερης αγοράς αποδίδοντας στο εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα, τη δυνατότητα ασφαλών και μακροπρόθεσμων επενδύσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
-Στην υπηρεσιακή δομή και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και των Οργανισμών και Επιχειρήσεών του που αποτελεί αδήριτη ανάγκη να κινηθεί με την ταχύτητα της εποχής στις «ράγες του μέλλοντος».
-Στην ενεργοποίηση του δυναμικού όλων των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της πόλης σε μια διαρκή συνέργεια και τέλος στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, για την άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών».
Για να αλλάξουμε την πόλη που ζούμε και αγαπάμε τόνισε κλείνοντας -εν μέσω θερμών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων- που ουσιαστικά τον ανακήρυτταν (και) διά βοής υποψήφιο δήμαρχο-, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνειδήσεις και κατεστημένες λογικές που μας κρατούν, ως κοινωνία, στο παρελθόν, να συνδιαμορφώσουμε τον νέο Πολιτιστικό Χάρτη της Λάρισας, να αξιοποιήσουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα και να εξασφαλίσουμε μέσα, πόρους και δομές που σε βάθος 10ετίας θα κάνουν περιττές τις πολύμορφες σημερινές εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στην πόλη το τελευταίο διάστημα. Αρνούμαστε να γίνουμε όμηροι του χθες και των λαθών του. Εμείς-κατέληξε αντιμνημονιακά- δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε με την τρόικα, παρά μόνο με την εθνική κυβέρνηση, γιατί πάνω από όλα είμαστε Ελληνες πατριώτες που αγαπάμε την πατρίδα και το τόπο μας και θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας ισχυρή και σύγχρονη. Και εμείς στη «νέ@ Λάρισα», κατέληξε, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για αυτό και να πετύχουμε».
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
*Σύντομο χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του, αντιπρύτανης Δημ. Κουρέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο κοινωνικό κλίμα και τις πολιτικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις, σημειώνοντας, ότι «οι μετατοπίσεις δείχνουν, ότι άμεσα στη χώρα πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Φαίνεται ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.
...Σε μια εποχή που ζητά αθροίσματα, εμείς πορευόμαστε ενώνοντας δυνάμεις. Σε ένα πολιτικό τοπίο κατακερματισμένο, στο οποίο επιδιώκουν να επικρατήσουν ακραίες φωνές, πρέπει να συσπειρώσουμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Έχουμε μπροστά μας μια προεκλογική περίοδο στην οποία θα εκθέσουμε αυτά που θέλουμε για την πόλη μας. Όλες οι δυνάμεις της πόλης πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό το προσκλητήριο.
Το συνέδριο άνοιξε η αρχαιολόγος Μάρια Νούσια-Παγίτσα, ενώ στη διάρκειά του παρουσιάστηκαν σλάιντς τόσο από την προπολεμική και τη μεταπολιτευτική Λάρισα όσο και τη σύγχρονη μεγαλούπολη-πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία –με κάλπες και παραβάν- για την επικύρωση της ανάδειξης του Ντ. Διαμάντου ως υποψήφιου δημάρχου του Δήμου Λαρισαίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Στο συνέδριο παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Αδάμ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, πολυμελής αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ και εκατοντάδες δημότες του Δήμου Λαρισαίων που γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του ΔΩΛ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass