O Αστυνομικός σταθμός θα γίνει ...στέγη γραμμάτων!

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2014 20:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:45

 

Της Λένας Κισσάβου

Αστυνομικός Σταθμός, θα γίνει στέγη γραμμάτων, στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, το μοναδικό από τα πρώην κτίρια της Αστυνομίας στα χωριά του Δήμου, που έχει αξιοποιηθεί και οι εργασίες διαμόρφωσής του χώρου είναι σε εξέλιξη.

Τα υπόλοιπα τέσσερα που βρίσκονται αντίστοιχα στους Αγίους Αναργύρους, στη Χάλκη, στο Αρμένιο και στον Πλατύκαμπο, παραμένουν έρμαια στη φθορά του χρόνου, αν και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, έχει ήδη κάνει προσπάθειες, με επιστολές του και επαφές του στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να παραχωρηθούν στο Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθούν όπως αυτό της Νίκαιας.

Βέβαια γι αυτόν της Νίκαιας, οι προσπάθειές του είχαν ξεκινήσει από το 2005, για να επιτευχθεί σήμερα το θεμιτό αποτέλεσμα και να ξαναμπεί το παλαιό κτίσμα στην ζωή των κατοίκων της, ως μια στέγη γραμμάτων και πολιτισμού, κάτι ανάλογο που οραματίζεται ο δήμαρχος και με τα άλλα κτίσματα.

Αλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Κομήτσας: «Τα κτίρια των Αστυνομικών Σταθμών ανεγέρθηκαν προ δεκαετιών, σε εκτάσεις των τότε Κοινοτήτων, οι οποίες παραχωρήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ πολλά από τα κτίρια ανεγέρθηκαν και με δαπάνη των ίδιων των κατοίκων», γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία προς όφελος όλων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος μεταξύ άλλων, τονίζει και στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ότι: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση να σφραγιστούν από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ.) όλα τα κτίρια των πρώην Αστυνομικών Σταθμών του Δήμου Κιλελέρ, τα οποία έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη και παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα, να μας παραχωρηθούν προκειμένου ο Δήμος μας να τα αξιοποιήσει για τη στέγαση δράσεων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.   

Πλέον, εφόσον εξέλιπε ο σκοπός για τον οποίο και κατασκευάστηκαν, πιστεύουμε ότι αποτελεί μονόδρομο η επιλογή της επιστροφής αυτών των κτιρίων στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της παραχώρησης της κυριότητάς τους στους Δήμους, προκειμένου να γίνει αποκατάστασή τους και να αξιοποιηθούν για να στεγαστούν οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των φορέων της κάθε περιοχής.

Στον Δήμο μας κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί με το κτίριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού της Νίκαιας, το οποίο μας παραχωρήθηκε με απόφαση της τότε Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία με πόρους του ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή του προκειμένου να φιλοξενήσει την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας». 

ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ -ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του έργου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας, θα είναι έτοιμη αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού και η μελέτη προβλέπει τα εξής:  «Καλύπτει έκταση 132 τ.μ. είναι ισόγειο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές και βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 394 τ.μ. Το έργο περιλαμβάνει τις δαπάνες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου, καθώς και τις δαπάνες για τον εξοπλισμό (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, υποδοχή), ώστε να είναι λειτουργικό.

Στο εσωτερικό του κτιρίου θα διαμορφωθούν οι εξής χώροι: Χώρος υποδοχής, Χώρος παιδικού αναγνωστηρίου με βιβλιοστάσιο, Χώρος αναγνωστηρίου ενηλίκων, Χώρος βιβλιοστασίου, Χώρος περιοδικών εφημερίδων με παράλληλη χρήση χώρου εργασίας, Χώροι υγιεινής (W.C. ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ). Στις κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνονται: εργασίες αντικατάστασης των κεράμων της στέγης και των εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων. Αποκάλυψη σε ένα τμήμα της λιθοδομής με κατάλληλο αρμολόγημα. Επένδυση με πέτρα της νότιας πλευράς του κτιρίου για λόγους αισθητικής λόγω του ότι δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της υπάρχουσας λιθοδομής, εξαιτίας εργασιών ενίσχυσης της στατικής επάρκειας του κτιρίου που έγιναν στο παρελθόν.

Εργασίες αποστράγγισης υπόγειων υδάτων και απαγωγής των στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου και εργασίες στεγανοποίησης της βόρειας πλευράς του κτιρίου, για να αποφευχθούν προβλήματα υγρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου. Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου με πλακόστρωση τμήματος της αυλής, κατασκευή περιμετρικής λιθόκτιστης περίφραξης διαμόρφωση παρτεριών και εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος άρδευσης. Τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού του  εσωτερικού χώρου με εξαεριστήρες οροφής διπλής ενέργειας (προσαγωγή- απαγωγή)».

Μέχρι σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας λειτουργεί σε ένα πολύ μικρό χώρο, μόλις 20 τ.μ., αλλά διαθέτει περίπου 4.000 βιβλία, τα οποία δεν είναι όλα αναπτυγμένα σε βιβλιοστάσια.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 211.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ), χρηματοδοτείται με πόρους από το πρόγραμμα LEADER ενώ ο Δήμος Κιλελέρ θα καλύψει τη δαπάνη του ΦΠΑ. Στο πρόγραμμα  έχει ενταχθεί και ο εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης (έπιπλα, Η/Υ & software) η προμήθεια του οποίου θα γίνει με το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών. Ανάδοχος εταιρία είναι η « ΕΡΓΟΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Ο.Ε.».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass