ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Το δικό του ρεκόρ στον Δήμο καλείται να σπάσει ο Κ. Τζανακούλης

* Το πλούσιο παρασκήνιο της νέας καθόδου

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2014 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:48
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Με την ανακοίνωση εκ μέρους του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη της πέμπτης κατά σειρά υποψηφιότητας του για τον Δήμο Λαρισαίων, ολοκληρώθηκε το «πάζλ» των υποψήφιων δημάρχων παγιώνοντας και στην πράξη το προεκλογικό σκηνικό.
Ένα προεκλογικό σκηνικό που βρίσκει για πρώτη φορά την κεντροδεξιά με τρείς υποψήφιους για τον Δήμο Λαρισαίων, τον Κώστα Τζανακούλη, την Ρένα Καραλαριώτου και τον Ντίνο Διαμάντο, εκ των οποίων ο πρώτος έχει και την στήριξη της ΝΔ, αλλά και οι υπόλοιποι δυο προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκ προοιμίου «προβληματικό σκηνικό» τόσο για το μοίρασμα των ψήφων όσο όμως και για το μοίρασμα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Διότι, μπορεί από όλους να προβάλλεται μία υπερκομματική διάσταση ακολουθώντας και τις κοινωνικές επιταγές της εποχής, αλλά στην πραγματικότητα η βασική δεξαμενή ψήφων και για τους τρεις, είναι ο λεγόμενος χώρος της κεντροδεξιάς.
ΤΟ... ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ
Βεβαίως το πρόβλημα με τις πολλαπλές υποψηφιότητες η Νέα Δημοκρατία δεν το αντιμετωπίζει μόνον στον Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε λοιπούς Δήμους του Νομού και στην Ελλάδα ευρύτερα. Και, προφανώς, μετά την «εξάπλωση» του φαινομένου, έλαβε και την απόφαση να μην προβεί σε διαγραφές «ανταρτών», όπως έκανε κατά το παρελθόν αλλά να «ανεχτεί» τις πολλαπλές υποψηφιότητες, θεωρώντας ότι μπορεί εν τέλει το αρχικά εμφανιζόμενο ως «μειονέκτημα» να μετατραπεί σε «στρατηγικό πλεονέκτημα». Καθώς, αν ένας εκ των υποψηφίων, περάσει στην δεύτερη Κυριακή, τότε οι άλλοι του ιδίου χώρου-και εν πάση περιπτώσει αν όχι οι ίδιοι μία σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων τους-θα στραφούν την δεύτερη Κυριακή προς τον υποψήφιο που θα έχει περάσει, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επικράτησης έναντι του όποιου «αντιπάλου».
Αυτό βέβαια, εξαρτάται και από τα ποσοστά που ο καθένας θα συγκεντρώσει από την διαφορά που θα έχει από τον όποιο «αντίπαλο» και φυσικά από την «ψυχραιμία» που θα διατηρηθεί-αν θα διατηρηθεί-κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία πρέπει να σημειώσουμε, είναι , όσον αφορά στον πολιτικό χρόνο, μακρά. Αν στην διάρκεια της δεν σημειωθούν ανεπανόρθωτες ρήξεις κατά τον ρουν της προεκλογικής πρεμούρας-οπότε και επιστρατεύονται όλα τα «όπλα»- και αν το κλίμα διατηρηθεί ομαλό, χωρίς «πολώσεις» τότε η μεταφορά ψήφων στην δεύτερη Κυριακή από τον ένα υποψήφιο του ιδίου χώρου στον άλλον, είναι μία «ελπιδοφόρα» ως προς το τελικά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα προοπτική.
Η ΙΔΙΑ «ΔΕΞΑΜΕΝΗ»
Επίσης, το άλλο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι του ιδίου χώρου είναι η στελέχωση των ψηφοδελτίων τους, καθώς ο αριθμός που απαιτείται για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αναπόφευκτα όλοι θα «χτυπάνε» κατά βάση στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως στα ίδια άτομα, προκειμένου να βρουν υποψηφίους.
Υπό την έννοια αυτή, ο βαθμός δυσκολίας για την στελέχωση των ψηφοδελτίων μεγαλώνει όπως βεβαίως και ο ανταγωνισμός και τα σημεία τριβής μεταξύ των συνδυασμών.
Επίσης, παρότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα άλλο κεφάλαιο και ένα άλλο επίπεδο εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο δεν μπορεί να μην εκτιμήσει κανείς ότι η «τριβή» για τον Δήμο Λαρισαίων αλλά και λοιπούς Δήμους του νομού και της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν πάνω από μία υποψηφιότητες για Δήμους από την κεντροδεξιά, μπορεί να επηρεάσει πολιτικά και την «μάχη» για την περιφέρεια κατά μία έννοια.
ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Για τον χώρο της κεντροδεξιάς κυρίως αλλά και για την Λάρισα γενικότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο «κεντρικός παίκτης» είναι ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιος για την δημαρχία. Και τούτο γιατί για καιρό η αποσαφήνιση των προθέσεών του αποτέλεσε τον πυρήνα των εξελίξεων και των αποφάσεων των υπολοίπων ενδιαφερομένων και κυρίως εκείνων του ιδίου χώρου. Ωστόσο ο Κ. Τζανακούλης έδειχνε να μην βιάζεται «ροκανίζοντας» τον χρόνο και γνωρίζοντας επίσης ότι αν τελικά επέλεγε να κατεβεί είχε έτοιμο τον μηχανισμό να αντεπεξέλθει σε μία νέα εκλογική μάχη κάτι που δεν διέθεταν οι υπόλοιποι.
Ωστόσο, η «καθυστέρηση» που κρατούσε ο δήμαρχος, δεν σήμαινε ότι και στο παρασκήνιο υπήρχε ακινησία. Κάθε άλλο. Η «κινητικότητα» για την υπόθεση έχει ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι και έχει περάσει διάφορες «φάσεις» στην κυριολεξία, μέχρι να φθάσει στην συγκεκριμένη κατάληξη καθώς και το πέριξ περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα ρευστό.
Ο ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ «ΔΙΑΔΟΧΟΣ»
Υπήρχε βεβαίως η δήλωση που ο ίδιος ο Κ. Τζανακούλης είχε σπεύσει να κάνει, αμέσως μετά την νίκη του στις προηγούμενες εκλογές ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ότι ο επόμενος δήμαρχος θα προέρχεται από την δημοτική ομάδα.
Όταν το έλεγε αυτό είχε ήδη κάποιον στο μυαλό του και προς εκεί στόχευε.
Στη πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Έγιναν βουλευτικές εκλογές οι οποίες επηρέασαν και την δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας του Δήμου αλλά και τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες ότι υπήρξε πρόταση και ασκήθηκαν πιέσεις στον βουλευτή Χρ. Κέλλα να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος αποτελούν μέρος των εξελίξεων αυτών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Χρ. Κέλλας αν και εξελέγη βουλευτής διατήρησε και την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, κάτι το οποίο επιθυμούσε και ο δήμαρχος. Ο Χρ. Κέλλας όμως μετά την εκλογή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην κεντρική πολιτική σκηνή και άλλωστε ο ίδιος είναι ένας νεοεκλεγμένος ακόμη βουλευτής και στην Βουλή θέλει να παραμείνει, τουλάχιστον προς το παρόν.
«ΦΛΕΡΤ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Από την άλλη το «φλερτ» Τζανακούλη με την Ευρωβουλή δεν είναι μία καινούργια υπόθεση. Η έστω, ένα καινούργιο σενάριο. Από τη προηγούμενη ακόμη υποψηφιότητα του για την τέταρτη τότε θητεία του, είχε ανακύψει «σενάριο ευρωβουλής».Αυτή τη φορά βέβαια και στο πλαίσιο των διεργασιών και επαφών με την Νέα Δημοκρατία το σενάριο έμοιαζε να είναι πιο κοντά από πότε στην πραγματικότητα.
Καθώς, στο τραπέζι έπεσαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης του δημάρχου σε περίπτωση που δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος. Βέβαια, όπως ήταν τα πράγματα μέχρι πρότινος-δηλαδή η εκλογή ευρωβουλευτών με λίστα-ως ένα βαθμό ήταν απαγορευτικά αν σκεφθεί κανείς ότι ή ένταξη σε μία λίστα θα έπρεπε να δίνει και την δυνατότητα, τουλάχιστον εκλογής και να μην είναι « διακοσμητικού χαρακτήρα».Όπως ανέφεραν δε οι πληροφορίες, από το καλοκαίρι ακόμη οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ευρωλίστα της ΝΔ αγγίζανε τους 40!
Με την αλλαγή που αποφάσισαν Σαμαράς και Βενιζέλος, η εκλογή των ευρωβουλευτών να γίνεται με σταυρό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευρύτερους πολιτικούς σκοπούς, άλλαξαν και τα δεδομένα και αναπτέρωσαν τις πιθανότητες πολλών να εκλεγούν ευρωβουλευτές.
Ωστόσο η τροπή που πήραν στα τέλη της εβδομάδας τα πράγματα-αποσαφήνιση που προφανώς ανέμενε και ο Κ. Τζανακούλης-ότι δηλαδή οι ευρωεκλογές θα γίνουν με μία εκλογική περιφέρεια και με 4-5 σταυρούς, έγειρε και πάλι την πλάστιγγα υπέρ των υποψηφίων της Αθήνας...βαριά της Θεσσαλονίκης.
Η ΜΕΤΡΗΣΗ
Στην πορεία όλων αυτών για την Νέα Δημοκρατία, ρόλο έπαιξε και μέτρηση που έκανε για τον Δήμο Λαρισαίων, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι ο δήμαρχος παρά την φυσική φθορά που είναι επόμενο να έχει υποστεί κανείς ο οποίος ασκεί εξουσία επί 15 χρόνια-«κρατάει γερά» και αναπληρώνει δυνάμεις από αυτές που χάνει. Οπότε και με αυτή την προϋπόθεση είχε το «πράσινο φως« να χειριστεί την υπόθεση κατά το δοκούν.
Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι από την παρούσα δημοτική ομάδα δεν εμφανίστηκε κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος, οδήγησαν σε μία πέμπτη υποψηφιότητα Τζανακούλη ο οποίος έτσι κι αλλιώς, στις κατ ιδίαν συζητήσεις του τόνιζε ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η συνέχεια στο Δήμο με τον οποίο τόσα χρόνια έχει «δεθεί» αλλά και η «παράταξη». Και με τον όρο «παράταξη» δεν εννοούσε στενά τον συνδυασμό αλλά ευρύτερα την κεντροδεξιά.
Κάπως έτσι η πέμπτη υποψηφιότητα για τον Δήμο Λαρισαίων του Κώστα Τζανακούλη έγινε πραγματικότητα. Και όσον αφορά τον ίδιο, το «στοίχημα» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, είναι να σπάσει το δικό του ρεκόρ. Αφού κατέχει ήδη το ρεκόρ παραμονής για τέσσερις θητείες στον Δήμο Λαρισαίων-κάτι που δεν έχει άλλο δήμαρχος επιτύχει κατά το παρελθόν-και διεκδικεί την πέμπτη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass