ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2014 21:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:51
Σε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Λάρισας προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων, αναθέτοντας τη σχετική μελέτη, στοχεύοντας στη διόρθωση αστοχιών της διατύπωσης του ισχύοντος Σχεδίου.
Το ουσιαστικό όφελος από τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση του υπάρχοντος ΓΠΣ, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης, θα αφορά στην αποσαφήνιση των όρων χρήσης σε περιπτώσεις επενδυτών αλλά και ιδιωτών, για το «ποιος μπορεί να κάνει τι και πού».
Με την τροποποίηση, θα εξεταστούν αιτήματα δημοτών αλλά και θέσεις της δημοτικής αρχής, με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Αρη Γαλάτο να διευκρινίζει στην «Ε» πως «η διόρθωση και τροποποίηση του Σχεδίου, θα γίνει σε συγκεκριμένα σημεία που από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Σχεδίου έχουν αποδειχθεί μη λειτουργικά και όχι σε νέες περιοχές».
Προσθέτοντας ότι «στόχος της δημοτικής αρχής είναι η σαφέστερη διατύπωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, η χωροθέτηση κοινωνικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που δεν προβλέπονται στο υφιστάμενο ΓΠΣ, και η τροποποίηση ρυθμίσεων που αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες».
ΜΕΛΕΤΗ
Όπως διευκρινίζεται από τον Δήμο Λαρισαίων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο δήμος προχώρησε στην ανάθεση μελέτης «για τη διόρθωση και τροποποίηση του ισχύοντος ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Λαρισαίων που θεσμοθετήθηκε με την απόφαση 5625/59708/28-9-2009 του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ ΑΑΠ 523/9-10-2009), για λόγους χωροθέτησης κοινωνικού εξοπλισμού σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.2508/1997 (ΦΕΚ Α 124/13-6-1997) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 3 του Ν.3212/2003 (ΦΕΚ Α 308/31-12-2003), και για λόγους άρτιας χωρικής οργάνωσης και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του νέου Δήμου Λαρισαίων που συγκροτήθηκε με τον Ν.3852/2010 σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 εδ. β’ του Ν.3889/2010 (ΦΕΚ Α 182/14-10-2010)».
Με τον κ. Γαλάτο να αποσαφηνίζει επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό, θα κωδικοποιηθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις του ΓΠΣ οι οποίες από τη μέχρι σήμερα ισχύ τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή και διαχείριση του Σχεδίου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, και οι ρυθμίσεις εκείνες οι οποίες δεν υποστήριξαν αποτελεσματικά τη λειτουργία των παραγωγικών δραστηριοτήτων για τις οποίες ετέθησαν, ενώ επίσης θα καταγραφούν ο κοινωνικός εξοπλισμός και οι υπηρεσίες που δεν προβλέπονται στο υφιστάμενο ΓΠΣ.
Τα ως άνω δεδομένα θα αξιολογηθούν, και θα συνταχθεί Σχέδιο τροποποίησής τους όπου αυτό απαιτηθεί, χωρίς όμως να μεταβληθούν οι υφιστάμενοι στόχοι του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Λαρισαίων κάτι για το οποίο απαιτείται διαδικασία αναθεώρησης και όχι τροποποίησης».
ΣΗΜΕΙΑ
Τα προτεινόμενα, από τον Δήμο Λαρισαίων, σημεία που θα εξεταστούν για την αναγκαιότητα διόρθωσης ή και τροποποίησης είναι συνολικά δέκα. Ειδικότερα πρόκειται για τις χρήσεις γης στα οικοδομικά τετράγωνα νότια του στρατοπέδου της 1ης Στρατιάς και παραπλεύρως της οδού Σαρίμβεη, για παράδειγμα, τόσο για το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, όσο και για τις χρήσεις στο Πάρκο Χατζηχαλάρ.
Οι χρήσεις γης παραπλεύρως της λεωφόρου Καραμανλή (πρώην εθνική οδός) όπου θα εξεταστούν αιτήματα πολιτών και φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι χρήσεις γης στις οδούς Καρδίτσης και Βόλου στο τμήμα τους εκτός ορίων οικισμού. Η ζώνη πρασίνου στην περιοχή του αεροδρομίου, καθώς στο υφιστάμενο ΓΠΣ διαπιστώθηκε «ασυμφωνία» κειμένου και χάρτη, χωρίς να επηρεαστεί η ζώνη πρασίνου.
Η περιοχή επέκτασης του κοιμητηρίου Λάρισας. Η χρήση γης των πρατηρίων βενζίνης. Οι χρήσεις γης και αρτιότητες στις Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ) Α1 και Α2 σε περιαστικές περιοχές δηλαδή όπως της Τερψιθέας και της Φιλιππούπολης.
Οι ζώνες αναζήτησης σε Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), όπου συντρέχουν προϋποθέσεις και όπου αιτηθούν οι πολίτες. Το ένατο προτεινόμενο σημείο από τον Δήμο αφορά στον καθορισμό ζωνών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (ποιμνιοστάσια, βουστάσια όχι χοιροστάσια) στη νότια και ανατολική πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Λάρισας. Τέλος στο δέκατο σημείο αφορά στη διόρθωση του λεκτικού του κειμένου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπου απαιτείται για τη σαφέστερη περιγραφή των διατάξεων που περιέχονται.
ΜΕΛΕΤΗ
Η μελέτη ανατέθηκε στον μελετητή και Μηχανικό Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Χρήστο Κουτάκο. Η σύμβαση υπογράφηκε προχθές και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα παραδοθεί σε ένα εξάμηνο περίπου για να ακολουθήσει ένα δίμηνο διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass