ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Πώς το Εργατικό Κέντρο έγινε... ιατρείο!

* Συνωστισμός και αγανάκτηση εκατοντάδων Λαρισαίων

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2014 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:57

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε... πολυιατρείο και μάλιστα με σοβαρές αρμοδιότητες κρίσης πασχόντων συμπολιτών μας για τη χορήγηση πιστοποιητικών που καθορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας, μετατράπηκε, χθες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καθώς εκεί συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τις συγκροτούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου συνωστίστηκαν 200 περίπου συμπολίτες μας, που υπέστησαν μία πρωτοφανή ταλαιπωρία, καθώς η αίθουσα των συσκέψεων του ΕΚΛ, μόνο για ιατρείο δεν κάνει, και το όλο σκηνικό μας γύρισε αρκετά χρόνια πίσω θυμίζοντας δεκαετία του ΄50!

Αφορμή για όλα αυτά είναι το κλείσιμο των πολυιατρειων του ΕΟΠΥΥ – πρώην ΙΚΑ, που αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, αλλά και η όλη οικονομική κρίση που αύξησε θεαματικά την προσέλευση πολλών στις αρμόδιες επιτροπές και για κοινωνικούς λόγους.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ... ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Μέχρι πρότινος οι συνεδριάσεις των ιατρικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. γίνονταν στο πολυιατρείο του παλιού ΙΚΑ στην οδό Ρούσβελτ, όπου τουλάχιστον υπήρχε και η κατάλληλη υποδομή, όμως, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αυτό έκλεισε, με αποτέλεσμα να ορίζονται πλέον εναλλάξ ως... πολυιατρεία είτε η αίθουσα εκδηλώσεων στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, είτε το Εργατικό Κέντρο!

Όπως μας επισήμαναν γιατροί που μετείχαν στις επιτροπές και οι οποίοι μαζί με τους ασθενείς ήταν εκτός εαυτού για το όλο αλαλούμ που επικρατούσε, ήδη το όλο σύστημα έχει μπλοκάρει, καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 90.000 αιτήματα πασχόντων για εξέταση.

Αυτό, μας εξηγούν, συμβαίνει επειδή πλέον στις επιτροπές δεν προσέρχονται μόνον άνθρωποι που θέλουν να κατοχυρώσουν μια σύνταξη αναπηρίας, αλλά και χιλιάδες άλλοι για διάφορους κοινωνικούς λόγους που έχουν σχέση με: Φοροαπαλλαγές από την Εφορία, τα χαράτσια, δωρεάν εισιτήρια σε μεταφορικά μέσα, υποθέσεις σε δικαστήρια, κ.λπ.

«Όμως, συνεχίζουν, σα να μην έφθαναν όλα αυτά με το κλείσιμο των ιατρειών του ΕΟΠΥΥ, τις διαθεσιμότητες κ.ά, ακυρώθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές συνεδριάσεις των επιτροπών που τώρα άρχισαν πάλι να γίνονται ευκαιριακά σε διάφορους χώρους, παραπέμποντας σε άλλες εποχές».

Πολίτες λοιπόν ταλαιπωρημένοι, γιατροί απλήρωτοι και ανασφάλιστοι ακόμα και για τις μετακινήσεις τους από πόλη σε πόλη και άμεση λύση να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς και οι γιατροί που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας είναι ελάχιστοι.

Με... αγροτικό ιατρείο σε καφενείο κτηνοτροφικού οικισμού λοιπόν η προσομοίωση της όλης υπόθεσης και όποιος αντέξει!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕ.Π.Α

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕ.Π.Α., είμαι σχετικά ένας νέος θεσμός που υλοποιήθηκε πριν περιπου 3 χρόνια με υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο. Συγκεκριμένα:

Από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:

α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.

β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.

γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass