ΕΠΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, 15 ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΚΥΛΙΑ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ

«Σκούπα» αδέσποτων στην Ελασσόνα υπό την απειλή της λύσσας

* Τριάντα άτομα θα εμβολιαστούν για να συγκεντρώσουν πάνω από 1.550 αδέσποτα σκυλιά στην πόλη και στα 52 χωριά της Ελασσόνας

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2014 1:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:58

Της Λένας Κισσάβου

Επτά άνθρωποι από την Ελασσόνα δέχθηκαν προληπτικά θεραπευτική αγωγή για τη νόσο της λύσσας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς ενεπλάκησαν με το περιστατικό του πρώτου κρούσματος, που εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες σε σκυλί κτηνοτρόφου της περιοχής.

Παράλληλα, δεκαπέντε πρόβατα που δαγκώθηκαν από το σκυλί φύλακά τους που νόσησε, αποτεφρώθηκαν σε κλίβανο, ενώ ευθανασία έγινε σε άλλα δύο σκυλιά της περιοχής, που δέχθηκαν επίθεση από το ίδιο.

Η Ελασσόνα βρίσκεται σε «καραντίνα», με τον Δήμο να συντονίζει δράσεις αντιμετώπισης της κατάστασης εκτάκτου κινδύνου, προγραμματίζοντας μεταξύ άλλων να δρομολογήσει προσεχώς, επιχειρήσεις «σκούπας» αδέσποτων, τόσο στην πόλη αλλά και στα πενήντα δύο χωριά των ορίων της επαρχίας.

Εκτιμάται δε, ότι τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη είναι εξήντα, ενώ στα πενήντα δύο χωριά περί τα 1.500!

Αναλυτικότερα:

ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Προχθές ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Γκουντέλας, μετέβη στην Ελασσόνα, διότι ελλόχευε ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, από κοπάδι προβάτων, στο οποίο είχε επιτεθεί το σκυλί φορέας και ήταν σε καραντίνα.

Εκτιμήθηκε και προχώρησε την ίδια μέρα, η μεταφορά δεκαπέντε προβάτων σε σφαγείο και η αποτέφρωσή τους σε κλίβανο της περιοχής. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Γκουντέλας, παράλληλα έγινε ευθανασία σε δύο σκυλιά, τα οποία επίσης είχαν απομονωθεί, μετά το συμβάν (το ένα του ιδιοκτήτη κτηνοτρόφου του σκυλιού που νόσησε και το άλλο από άτομο της ίδιας περιοχής), εξαιτίας του ότι δαγκώθηκαν από το άρρωστο και δεν ήταν εμβολιασμένα με το αντιλυσσικό εμβόλιο.

Έγινε δειγματοληψία από τα δύο σκυλιά και στάλθηκαν στο Εργαστήριο Ιολογικών και Ρικετσιακών Νοσημάτων, του Ινστιτούτου Λοιμωδών Παρασιτικών Νοσημάτων, για ανίχνευση του ιού της λύσσας.

Εξάλλου, ο κ. Γκουντέλας ανάφερε ότι, προληπτικά, επτά άτομα που ενεπλάκησαν στο περιστατικό του άρρωστου σκυλιού (δασοφύλακας, οι ιδιοκτήτες των σκυλιών, θηροφύλακας... κ.ά.), μετέβησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να τους χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή και συγκεκριμένα αντιλυσσικός ορός και αντιλυσσικό εμβόλιο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«ΣΚΟΥΠΑΣ»

ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Ο Δήμος Ελασσόνας, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση κινδύνου, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπό την απειλή της λύσσας. Μετά από συνάντηση αρμοδίων με ιδιώτες κτηνιάτρους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας και εθελοντές Ενεργών Πολιτών, του Πυρήνα Αδέσποτων, αποφασίστηκε να οργανωθούν επιχειρήσεις «σκούπας» αδέσποτων σκυλιών, στην πόλη της Ελασσόνας και στα 52 χωριά της επαρχίας, που θα ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, τις αποστολές θα αναλάβουν κλιμάκια εθελοντών Ενεργών Πολιτών, του Πυρήνα Αδέσποτων Ελασσόνας, σε συνεργασία με αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Ελασσόνας.

Γι’ αυτή τη δράση είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους με αντιλυσσικά εμβόλια, τα οποία αναμένεται να προμηθευτούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Θα πρέπει ακολούθως να παρέλθει διάστημα δεκαπέντε ημερών, προκειμένου τα εμβόλια να δράσουν προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε μετά να …εξορμήσουν για τη συγκέντρωση αδέσποτων σκυλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Λιανό, υπεύθυνο Γ΄ του Πυρήνα Αδέσποτων Ελασσόνας (εθελοντής), που θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις, «Προγραμματίστηκε να συγκροτηθούν τέσσερα κλιμάκια των πέντε ατόμων εθελοντών, συν δέκα υπαλλήλων του Δήμου Ελασσόνας.

Θα δραστηριοποιηθούν δεκαπέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό τους και ειδικότερα θα συγκεντρώσουν τα εξήντα αδέσποτα σκυλιά της πόλης και τα 1.500 περίπου όλων των χωριών της Ελασσόνας.

Αναλυτικότερα οι φάσεις των επιχειρήσεων έχουν ως εξής:

Συλλογή των εξήντα αδέσποτων σκυλιών της πόλης, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε δύο καταφύγια (ένα των Πυρήνων και το άλλο του Δήμου Ελασσόνας), όπου εκεί θα εμβολιαστούν με αντιλυσσικό εμβόλιο ενώ παράλληλα θα ενσωματωθεί σε αυτά και ειδικό «τσιπ». Τα σκυλιά θα παραμείνουν στα καταφύγια σαράντα μέρες, καθώς τόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να δράσει το εμβόλιο, προστατευτικά στον οργανισμό τους.

Ακολούθως και τα εξήντα θα δοθούν για υιοθεσία, κατέχοντας το καθένα ιατρική πιστοποίηση για την υγεία του και με αναλυτικό ιατρικό φάκελο.

Όλα τα έξοδα γι’ αυτές τις δράσεις, τα αναλαμβάνει ο Δήμος Ελασσόνας.

Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης αδέσποτων σκυλιών στα 52 χωριά της επαρχίας, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση ακτίνας 50 χλμ. από την πόλη της Ελασσόνας.

Βέβαια θα ήταν σημαντική σε εκείνη τη χρονική στιγμή η συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δασαρχείο Ελασσόνας, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς».

Να σημειωθεί ότι και τα δεσποζόμενα ζώα, απαιτείται βέβαια να είναι εμβολιασμένα με αντιλυσσικό εμβόλιο, από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ σχετική μέριμνα δεν έχει ληφθεί αντίστοιχα για τις αδέσποτες γάτες, οι οποίες (ως αιλουροειδή), είναι μεν πιο δύσκολο να τις πιάσει άνθρωπος, αλλά επίσης μπορούν να νοσήσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass