Όλη η ζωή του Κων. Οικονόμου μια φλόγα προσφοράς και θυσίας!

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2014 9:53 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:02

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

«Όλη η ζωή του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων μια φλόγα προσφοράς στην Εκκλησία και στην Ελλάδα! Διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες, αψηφώντας τις δυσκολίες και θυσιάζοντας τα πάντα. Όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό του, ήταν το σύνθημα της ζωής του. Τα πάντα θυσία για την πατρίδα!». Ήταν το διαχρονικό μήνυμα των εφετινών πανηγυρικών εκδηλώσεων μνήμης της επετείου από το θάνατο του Τσαριτσανιώτη Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Κων. Οικονόμου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης με τους φορείς της.

Επισημότητα και θρησκευτική λαμπρότητα στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, στην ιδιαίτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και οι ιερείς της κωμόπολης π. Αλέξανδρος και π. Γεώργιος. Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα Ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα.

Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου και των αρχιερέων Κυρίλλου, Πολυκάρπου και Ιωσήφ.

Πτυχές της ζωής, της πολύπλευρης δράσης και του ανεξίτηλου έργου του τιμωμένου κληρικού – λογίου «κατέθεσε» ο εκπαιδευτικός κ. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, που με εξαιρετικά μεστό και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε «στον φλογερό ιερωμένο και ρωμαλέο αγωνιστή, στον διάσημο ρήτορα και εμψυχωτή των Ρωμιών, στον πρέσβη της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη, στον μεγαλοπρεπή και σεβάσμιο εν μέσω των σοφών της Δύσης, στον πολυμαθή με την συναρπάζουσα ευγλωττία του».

 «Μάχεται τους ορθολογιστές, τους Βαυαρούς, τις αιρέσεις που εισορμούν στο νέο κράτος. Μάχεται όσους θέλουν να αφανίσουν κάθε δεσμό της Νέας Ελλάδας με το αγιασμένο παρελθόν, χτυπάει κάθε αντίθετη ενέργεια προς την εκκλησιαστική τάξη και την Ελληνική παράδοση…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, και συνεχίζει: «ο Κων. Οικονόμος ως διδάσκαλος προσπαθεί να εμφυσήσει στις ψυχές των μαθητών του την αγάπη προς την μελέτη των θείων και των Ελληνικών γραμμάτων. Πιστεύει ότι κάθε αρετή προέρχεται από την παιδεία. Ο σκοπός της ορθής αγωγής είναι η διάπλαση της ψυχής. Το σχολείο οφείλει να είναι εργαστήριο της κοινής ευτυχίας. Οι δάσκαλοι οφείλουν να είναι αγαθοί εργάτες της παιδείας, να φλογίζονται από την αγάπη για την πατρίδα και το γένος, από ζωηρό ενδιαφέρον για την μόρφωση των μαθητών, ως πραγματικοί γονείς τους».

Και ο εκπαιδευτικός κ. Χατζηλέλεκας ολοκλήρωσε: «Όλη η ζωή του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων μια φλόγα προσφοράς στην Εκκλησία και στην Ελλάδα! Διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες, αψηφώντας τις δυσκολίες και θυσιάζοντας τα πάντα. Μόρφωση, γνώση, ρητορικό ταλέντο, συγγραφική δεινότητα, τα έδωσε όλα στην υπηρεσία του Χριστού και της Ελλάδας. Όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό του, ήταν το σύνθημα της ζωής του. Τα πάντα θυσία για την πατρίδα! Ας κρατάμε άσβεστη στην ψυχή μας, τη μνήμη αυτού του μεγάλου πνευματικού αθλητή της Ορθοδοξίας, του φάρου της διανοίας, του μεγάλου λόγιου Τσαριτσανιώτη συμπατριώτη μας και πάντα φωτεινό Διδάσκαλο του γένους μας…».

Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της κωμόπολης οι εκδηλώσεις της Συνάντησης Χορευτικών Συγκροτημάτων, όπου συμμετείχαν 12 συνολικά παραδοσιακά χορευτικά, και που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης. Εμφανίστηκαν οι: Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης, Δήμος Ελασσόνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας, «Ακαδημία Χορών» Ελασσόνας, Σύλλογος Κρανιωτών Ν. Λάρισας «Η Ξηροκρανιά», Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχογιαννίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Μορφωτικός Σύλλογος Ελάτειας, Χορευτικό Αμπελώνα, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass