ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ

Η φύση ζωγραφίζει στον κάμπο

* ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2014 1:18 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:16
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ονειρεμένες μοναδικές εικόνες αντικρίζει κανείς αυτή την εποχή ο στον θεσσαλικό κάμπο και κυρίως σε αυτόν του Τύρναβου με τις καλλιέργειες πάσης φύσεως να έχουν πλέον αφήσει πίσω τους τη χειμέρια νάρκη και οι χυμοί των φυτών να ζεσταίνονται από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μια από τις πλέον γόνιμες και δυναμικές αγροτικές περιοχές είναι και αυτή του Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γιάννουλης – Φαλάνης – Δαμασίου.
Σ’ αυτό τον κάμπο ο Μεγαλοδύναμος τα έδωσε όλα απλόχερα. Το έδαφος γόνιμο για όλες τις καλλιέργειες, τα επιφανειακά νερά να τρέχουν δίπλα στις καλλιέργειες και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας παρά την υπέρ χρήση του να διαθέτει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση αλλά και την ύδρευση, αφού ακόμα και η Λάρισα υδρεύεται από τη συγκεκριμένη περιοχή με νερό καλύτερο ακόμα και από πολλά εμφιαλωμένα, όπως λέγουν οι ειδικοί. Ωστόσο φέτος το λιγοστό νερό που μετά βίας κυλά στον Τιταρήσιο ή αλλιώς τον Ξηριά και που είναι ο κύριος φορέας εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, προκαλεί ανησυχίες για το καλοκαίρι, τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση
 Άνοιξη και τα δένδρα στον κάμπο του Τυρνάβου άνθισαν δίνοντας μια εικόνα ανοιξιάτικη, γιορτινή. Πρώτα ήταν οι αμυγδαλιές οι οποίες αψήφησαν τον ύπουλο καιρό του Μάρτη και ξεπρόβαλαν τα λευκά τους άνθη. Αμέσως μετά ήρθαν οι πρώιμες ροδακινιές με τα ροζ - σομόν λουλούδια τους που έδωσαν ένα άλλο τόνο στον κάμπο για να συνεχίσουν οι αχλαδιές τα λουλούδια των οποίων δεν είναι μόνο πάνω στο δένδρα αφού ο καθημερινός ανοιξιάτικος ελληνικός και ζωογόνος ήλιος μαζί με τα άνθη άνοιξε και τα «μάτια» των φύλλων δημιουργώντας μια εναλλαγή λευκού και πράσινου πάνω στο φυτό. Πανδαισία χρωμάτων σε όλο τους το μεγαλείο.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σ’ αυτό το μεγαλείο της άνοιξης και την γιορτή της φύσης δεν είναι δυνατόν να είναι μακριά ο άνθρωπος. Οι αγρότες εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεχυθεί μέσα στο κάμπο αφού ο καλός καιρός επιτρέπει τώρα πιο εύκολα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ολοκληρώθηκε το κλάδεμα εκτός από κάποια περιβόλια με αχλαδιές ενώ οι αγρότες τώρα θα μπουν στη διαδικασία του ραντίσματος για την αποφυγή ασθενειών αλλά και για την γρήγορη απαλλαγή από τα ζιζάνια.
Η σπορά του καλαμποκιού συνεχίζεται ενώ στα αμπέλια ολοκληρώνεται το κλάδεμα και σύντομα αρχίζει το βλαστολόγημα και η ρίψη των «μαζγκαλαρίων». Για όσους δεν γνωρίζουν «μαζγκαλάρια» είναι τα νέα κλαριά που βγάζει το αμπέλι από τα οποία μερικά πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να μεγαλώσουν καλύτερα τα υπόλοιπα και να «δέσουν» λιγότερα μεν αλλά καλύτερα σταφύλια αργότερα. Επίσης οι αγρότες καίνε όσα κλαριά δεν χρειάζονται από το κλάδεμα ενώ πολλοί είναι κι εκείνοι που τα κλαριά τα κάνουν δεμάτια, άκρως απαραίτητα για το ψήσιμο του οβελία ενόψει του Πάσχα.
Χαρά Θεού ο κάμπος του Τύρναβου, μια βόλτα στα ανθισμένα χωράφια είναι μια καλή ιδέα για κοντινή απόδραση και φυσικά δίπλα στα ανθισμένα χωράφια ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας και τα γύρω χωριά με τις πηγές της Βρύσης και του Μάτι Τυρνάβου σας περιμένουν συντροφιά με ντόπιο τσίπουρο και κρασί και νόστιμους μεζέδες. Καλή απόδραση...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass