Παρέμβαση του πρωθυπουργού για το γάλα ζητά ο Γ. Πασχόπουλος

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2014 21:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:26

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στο κρίσιμο για την περιοχή ζήτημα του γάλακτος ζητά με επιστολή που έστειλε στον ίδιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος. «Σε αυτό το κρίσιμο για την περιοχή μας ζήτημα, πιστεύουμε στην καθοριστική σας παρέμβαση, προκειμένου να διασωθεί ένας δυναμικός κλάδος της κτηνοτροφίας, που κρατά τους ανθρώπους μας στους ορεινούς και απομακρυσμένους Δήμους της χώρας», τονίζει, χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη, στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων. Χατζηδάκη, στον Λαρισαίο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του δημάρχου Ελασσόνας προς τον πρωθυπουργό της χώρας είναι:

 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη αντίθεση του Δήμου Ελασσόνας στη διαφαινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την επιμήκυνση του χρόνου διάθεσης του  φρέσκου αγελαδινού γάλακτος.

Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία αποτελεί για μας μία από τις βασικότερες πηγές και ελπίδα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Ήδη στο Δήμο Ελασσόνας δραστηριοποιούνται 70 επιχειρηματίες αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής και ο αριθμός των εκτρεφόμενων αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ξεπερνά τα 4.000 άτομα, από τα οποία παράγονται κατά προσέγγιση 25.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος ανά έτος.

Από τα ανωτέρω δημιουργείται ένας κύκλος εργασιών περίπου 12.000.000 ευρώ, οδηγώντας εύκολα στη διαπίστωση ότι ο κλάδος συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.

Σας βεβαιούμε ότι η επικείμενη ρύθμιση για την επιμήκυνση των ημερών του γάλακτος θα σημάνει τους τίτλους τέλους σε αυτόν τον ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο κλάδο (όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα του συνεταιρισμού ΘΕΣΓΑΛΑ στον οποίο συμμετέχει το 60% των παραγωγών του δήμου Ελασσόνας), καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες θα προμηθεύονται πλέον συσκευασμένο γάλα από άλλες χώρες.

Η γνώμη μας για αυτό το σοβαρό θέμα είναι ξεκάθαρη. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς να εκφέρουν επίσημη τεκμηριωμένη άποψη και να εξεταστούν όλα τα σενάρια σε περίπτωση αποτυχίας του μέτρου και οι όποιες εναλλακτικές λύσεις.

Αναλογιστείτε ότι από τις τρείς εμπλεκόμενες επαγγελματικές κατηγορίες (παραγωγοί, επεξεργαστές και εμπόριο χονδρικής/λιανικής), οι δυο τελευταίοι διαθέτουν σίγουρα εναλλακτικές λύσεις, ανεξάρτητα από την επίτευξη των στόχων της ρύθμισης, διατηρώντας τη δυνατότητα αναζήτησης πηγών προμήθειας μέσω των  εισαγωγών.

Για δε τους καταναλωτές, για τους οποίους προνοεί η ρύθμιση, δεν εξασφαλίζεται με κανένα τρόπο η μείωση της τιμής, καθώς αυξήθηκε εντελώς αδικαιολόγητα κατά 10 λεπτά μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Για τους παραγωγούς, όμως, η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα η ανεργία.

Σε αυτό το κρίσιμο για την περιοχή μας ζήτημα, πιστεύουμε στην καθοριστική σας παρέμβαση, προκειμένου να διασωθεί ένας δυναμικός κλάδος της κτηνοτροφίας, που κρατά τους ανθρώπους μας στους ορεινούς και απομακρυσμένους δήμους της χώρας.

Με εκτίμηση

δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass