ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Χρέος της Γερμανίας οι πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2014 23:16 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:32

 

«Θετική αναμφισβήτητα, η συγγνώμη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, από το μνημείο των μαρτυρικών Λυγκιάδων, αλλά δεν αρκεί. Για να αποδειχθεί ειλικρινής η μεταμέλεια του γερμανικού κράτους απαιτούνται πράξεις. Πράξεις δικαιοσύνης, έμπρακτης αναγνώρισης της θυσίας του ελληνικού λαού και αποκατάστασης των φοβερών δεινών, που υπέστη», τόνισε απόψε από το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης οδοντίατρος-πολιτικός επιστήμονας, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα «Μνήμη και χρέος, δικαιοσύνη και αποζημίωση- Πολεμικές αποζημιώσεις από τις δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα», ο κ. Συγγελάκης σημείωσε ακόμη ότι «αποτελεί χρέος προς τους Έλληνες και την ελληνική ιστορία για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, η επιστροφή των πολεμικών αποζημιώσεων. Ως απάντηση στην προεδρική συγγνώμη, με μια ακαριαία και καλά προετοιμασμένη κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανοίξαμε πανό με το σύνθημα «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση». Την απαίτησή μας για την έμπρακτη δικαίωση της θυσίας του ελληνικού λαού θέσαμε ευθέως στον Γερμανό πρόεδρο, κατά την εκτός προγράμματος συνάντησή μας, όπου του επιδώσαμε ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου. Η γενναία, άλλωστε, στάση του ελληνικού λαού απέναντι στον Άξονα αποτελεί φάρο αγωνιστικότητας» κατέληξε.

Στη συνέχεια ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος δικηγόρος - ιστορικός ερευνητής , μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι ευθύνες για την μη απόδοση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είναι συνολικές σε ένα κατεστημένο το οποίο συνεργάστηκε την περίοδο της κατοχής με τα στρατεύματα κατοχής και μετά επάνδρωσε τη δημόσια διοίκηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Θα ήταν τουλάχιστον κωμικό να περιμέναμε από αυτή τη φατρία να στραφεί εναντίον του εαυτού της». Για να συμπληρώσει ακόμη ότι «σήμερα υπάρχει μια κρίσιμη καμπή στις ελληνογερμανικές σχέσεις για το ζήτημα των οφειλών και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται ενότητα, ομοψυχία και διεκδικητική διάθεση για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα».

Στην αποψινή συζήτηση για το θέμα παρενέβησαν ακόμη με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ο Mάρκος Χαρίτος –σκηνοθέτης- σύμβουλος τεκμηρίωσης και επικοινωνίας της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, ο Δημήτρης Κούρτης- δικηγόρος MSc Διεθνούς Δικαίου, ο Στάθης Ψωμιάδης-μαθηματικός- εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και κάτοικοι χωριών Τσαριτσάνης και Δοξαρά κ.α. που υπέστησαν βαρβαρότητες και ομαδικές εκτελέσεις. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

 

 

                                                                                        Σ. Ορφανιώτη

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass