ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Μεγάλη καταστροφή στον Τύρναβο

* ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -ΔΗΜΟΥ-ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2014 1:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:32

ΤΥΡΝΑΒΟΣ(Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αργυροπουλίου, Δελερίων, Δαμασίου, Αμπελώνα, Δένδρων, Πλατανουλίων, Αγίας Σοφίας, Πέρα Χώρας και της πόλης του Τυρνάβου από τη μεγάλη χαλαζόπτωση που έπεσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και είχε μέγεθος μεγάλου φουντουκιού.

Από τη χαλαζόπτωση επλήγησαν όλων των ειδών οι καλλιέργειες σε ποσοστό ακόμα και 100%. Γεγονός που πλήττει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής στην περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Επί ποδός η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι τοπικές κοινότητες Αργυροπουλίου και Δαμασίου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ο αγροτικός σύλλογος.

Χθες το πρωί τον Τύρναβο επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Συμμετείχαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Σιδερόπουλος, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Μ. Λιόντος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, κλιμάκιο γεωπόνων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από πλευράς Δήμου συμμετείχαν ο δήμαρχος Νίκος Μαλάκος και οι αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Νταβαρούκας και Δημήτρης Χαλούλης, ο πρόεδρος και ο διευθυντής τοου ΑΣΕΠΟΠ κ. Αθ. Χαλούλης και Στ. Χατζής, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι και αγρότες. Οπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης το μέγεθος της καταστροφής εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν άρχισε για φέτος η αντιχαλαζική προστασία με το αεροπλάνο του ΕΛΓΑ η οποία αρχίζει από την 1η Απριλίου. Ωστόσο φέτος παρατηρείται πρωιμότητα στην ανθοφορία όπου όμως στον αναχρονιστικό, όπως ειπώθηκε Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται η καταστροφή της ανθοφορίας αλλά του καρπιδίου. Υπήρξε υπόσχεση από τον ΕΛΓΑ ότι οι ζημιές θα θεωρηθούν ότι έγινε στο καρπίδιο των οπωροφόρων δένδρων ώστε να υπάρξει αποζημίωση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Μιλώντας χθες στην «Ε» για τη μεγάλη καταστροφή ο δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Νίκος Μαλάκος, τόνισε ότι για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Τυρνάβου σε όλο του το εύρος χτυπήθηκε από καταστροφικό χαλάζι σε όλες τις καλλιέργειες, όπως πρώιμα βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια και ιδιαίτερα η ποικιλία Κρυστάλλια Τυρνάβου και τα αμπέλια.

Η μανία της φύσης ήταν τόσο καταστροφική που τριάντα ώρες μετά, το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος καρυδιού δεν είχε λιώσει. Οι υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενημερώνοντας τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ Λάρισας και προέβησαν σε επιτόπιο έλεγχο όλων των περιοχών που υπέστησαν την καταστροφή.

Αυτό που ζητούν οι αγρότες και οι φορείς του Δήμου είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, με άμεσο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης όλων των αγροτικών οικογενειών του Δήμου.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Όπως σημείωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και των υπηρεσιών μας επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές για να δούμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων σε μια κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειες, τη στιγμή της καρποφορίας. Από τη αρχή της θητείας μας και σε όλες τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο χρόνος. Και τι εννοούμε: Πρώτον η Πολιτεία, μέσω του ΕΛΓΑ και των εκτιμητών του, πρέπει να μεταβαίνει γρήγορα μετά τις χαλαζοπτώσεις και κάθε είδους θεομηνία, για να μπορούν να γίνονται έγκαιρες και έγκυρες διαπιστώσεις της ζημιάς, ούτως ώστε γρήγορα να μεταφέρονται οι ζημιές αυτές στα αρμόδια όργανα και ταχύτατα να δίνονται οι αποζημιώσεις. Δεύτερον πρέπει να αλλάξει ο προγραμματισμός των υπηρεσιών και να γίνονται νωρίτερα οι διαγωνισμοί για την από αέρα αντιχαλαζική προστασία (με αεροπλάνα), καθώς οι ενστάσεις καθυστερούν την όλη διαδικασία. Εμείς από την πλευρά μας θα πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για έρθουν γρήγορα οι εκτιμητές να δουν την κατάσταση και να γίνουν σωστά και οι εκτιμήσεις».

Ο κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

Πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Τυρνάβου επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Ροντούλης και με δηλώσεις του περιέγραψε με μελανά χρώματα τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Ροντούλη, το μέγεθος της ζημιάς φαίνεται να είναι μεγάλο και να εγκυμονεί κινδύνους για το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, αν και όπως σημειώνει η έκτασή της μπορεί να εμφανιστεί στο πραγματικό της μέγεθος ακόμη και μετά από έναν μήνα.

Σημειώνει ότι ως νέα δημοτική αρχή Τυρνάβου θα αγωνιστεί μαζί με τους παραγωγούς, για να καλυφθεί η ζημιά στο σύνολό της και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις, ενώ, με δεδομένο ότι διατέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και γνωρίζει κάποια πράγματα εκ των έσω, στέλνει έμμεσες προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι «κάποια λαμόγια και τρωκτικά πρέπει να εξοστρακιστούν από τον ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς».

Ο κ. Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Περιοχές του δήμου Τυρνάβου που χτυπήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση επισκέφθηκαν μέλη του συνδυασμού «ΣΥΝ Πολιτεία – Στροφή στον Πολίτη», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς.

Όπως τους ενημέρωσαν οι αγρότες η ζημιά κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καταστροφής για όλους τους πληγέντες.

Ο κ. Σαρχώσης τόνισε επίσης ότι είναι χρέος του ΕΛΓΑ και της πολιτείας στο σύνολό της να προχωρήσουν άμεσα σε σωστές εκτιμήσεις της ζημιάς και σε άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν.

Ο κ. ΣΤ. ΧΑΤΖΗΚΡΑΧΤΗΣ

Με αφορμή την πρωτοφανή χαλαζόπτωση στον δήμο Τυρνάβου, ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Χατζηκράχτης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία της για την πρωτοφανή σε διάρκεια και έκταση χαλαζόπτωση που έπληξε σήμερα περιοχές του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, των Πλατανουλίων, των Δένδρων και του Δαμασίου, θα ήθελε για μια ακόμη φορά να σημειώσει την ανεπάρκεια του κράτους για την προστασία των αγροτών και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τονίζοντας την αναγκαιότητα χάραξης κεντρικού σχεδιασμού.

Ο κ. ΘΑΝ. ΝΑΣΙΚΑΣ

Τέλος, μιλώντας για το πρόβλημα ο πρώην δήμαρχος και συνυποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου κ. Θανάσης Νασίκας σημειώνει: «Πέρα από το γεγονός ότι οι ζημιές είναι μεγάλες σε όλο εύρος το γεωγραφικό του Δήμου Τυρνάβου. Έχει τεράστια ευθύνη ο ΕΛΓΑ που δεν ενεργοποίησε τις διαδικασίες της δημοπρασίας για τα αεροπλάνα με αποτέλεσμα να συμβεί αυτή η μεγάλη καταστροφή για τον Δήμο Τυρνάβου. Ο κάθε αγρότης από εμάς πληρώνει την εισφορά του στον ΕΛΓΑ για να έχει πάντα κάλυψη.

Επίσης επειδή έχουμε εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι θα πλειοδοτήσουν σε πατριωτισμό υπέρ των αγροτών, άλλος δίνοντας την ψυχή του, άλλος το νεφρό του, ό,τι έχει ο καθένας: προτείνω να γίνει μια συντονιστική επιτροπή με όλους τους υποψηφίους δημάρχους, αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και λοιπούς έτσι ώστε συντονισμένα, όπως λειτουργήσαμε στον μεγάλο παγετό επί δημαρχίας Σταύρου Δόβα να παλέψουμε και να φέρουμε αντίστοιχα και καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος επανάφερε την πρόταση που έκανε πριν μερικά χρόνια ότι αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ όπως αντιχαλαζική προστασία και άλλα να δοθούν στην ελληνική περιφέρεια.

* Κλιμάκιο του συνδυασμού «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο η ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Πρέπει άμεσα η Πολιτεία και οι συναρμόδιοι υπουργοί, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, για να δοθούν το δυνατόν συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Επειδή το φαινόμενο δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπά την περιοχή Τυρνάβου και μάλιστα την πλέον λάθος εποχή για τις τοπικές καλλιέργειες, εντείνεται η ανάγκη της λήψης μόνιμων μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass