ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Ο Τύρναβος επίκεντρο για Γεωλογία- Σεισμολογία

Δημοσίευση: 01 Απρ 2014 16:57 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:37

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Κατάστημα Τυρνάβου η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου  Γεωλογίας των Σεισμών», σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της τριμερούς συνεργασίας του Δήμου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και το πανεπιστήμιο της Ferrara της Ιταλίας. Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός Σεισμολογικού Κέντρου στον Τύρναβο, για την ανάδειξη αλλά και την ερευνητική και εκπαιδευτική αξιοποίηση του ρήγματος που υπάρχει στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κ. Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής-κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, λέκτορας τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Riccardo Caputo, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ferrara, Bruno Helly, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lyon, ο πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ζώης και ο αντιδήμαρχος κ. Λάμπρος Βλιώρας.

Στη συνεδρίαση εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Δ. Ζώης ο οποίος ως αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Σταύρου Δόβα, το 1997, ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία Παλαιοσεισμολογικού Μουσείου σε συνεργασία με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Ferrara κ. Ricardo  Caputo που επισκεπτόταν τον Τύρναβο από επιστημονικό ενδιαφέρον.

Επίσης παραβρέθηκαν οι κ. Κουκουβέλης Ιωάννης από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Μπέλεσης Αλέξανδρος, Γεωλόγος οι οποίοι μαζί με τον κ. Riccardo Caputo, αποτελούν τα μέλη του  Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου και η προϊσταμένη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και διοικητικής μέριμνας κ. Μαρία Γρηγοριάδου η οποία είναι  κυριολεκτικά η ψυχής όλης διοργάνωσης.

Τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Α.Π.Θ. και το UniFE είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την πολυετή εμπειρία τους στο επιστημονικό πεδίο της σεισμολογίας και της γεωλογίας. Από την άλλη, τα όρια του δήμου Τυρνάβου εκτείνονται εντός μια σεισμογενούς περιοχής που περιλαμβάνει ένα ρήγμα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Όπως τόνισε ο κ. Capputo αντίστοιχες ρωγμές υπάρχουν μόνο στην Ιαπωνία, οι οποίες όμως σχετίζονται με ένα σεισμό, ενώ το παρόν  ρήγμα δίνει στοιχεία για 15 τουλάχιστον σεισμούς και καλύπτει 25.000 χρόνια Γεωλογικής Ιστορίας.

Το  Ερευνητικό  και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών Τυρνάβου έρχεται να καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και  μουσειακών υποδομών τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ιταλία και την νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα με τη δημιουργία και λειτουργία ενός μοναδικού, στον ευρωπαϊκό χώρο ανοιχτού μουσειακού πάρκου για την γεωλογία των σεισμών. Το σύνολο του εξοπλισμού του Κέντρου είναι έτσι προσαρμοσμένο ώστε  να χρησιμοποιείται και εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου για γεωλογική, παλαιοσεισμολογική, σεισμολογική, γεωδαιτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

 Το Κέντρο θα είναι δομημένο ώστε να είναι ελκυστικό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως μαθητές, επαγγελματίες, ερασιτέχνες αλλά και πλήθους άλλων επισκεπτών και θα αποτελεί πηγή εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Ακόμα,  θα επιτελεί  ερευνητικό έργο υψηλού επιστημονικού επιπέδου το οποίο θα συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα με την συνεργασία πολλών ερευνητικών ομάδων, ενώ παράλληλα θα επιτελεί και εκπαιδευτικό  έργο, απευθυνόμενο  και στο ευρύ κοινό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass