Λαμβάνουν "θέσεις μάχης" στην Μπανγκί

Δημοσίευση: 02 Απρ 2014 14:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:40

«Θέσεις μάχης» στη Μπανγκί , την πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, λαμβάνουν τις επόμενες ώρες, αρχικά Γάλλοι και συνέχεια στρατιώτες – χωρών μελών της Ε.Ε. Ο λόγος για τη στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «EUFOR RCA», την πρώτη μετά από χρόνια εκτός συνόρων της Ε.Ε., που θα συντονίζει το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (EL EU OHQ) της Λάρισας που εδρεύει στην 1η Στρατιά.

Το «πράσινο φως» για την στρατιωτική επέμβαση, άναψε προχθές στις Βρυξέλλες και για το λόγο αυτό, στο Ευρωστρατηγείο βρέθηκε χθες το απόγευμα πολυμελής αντιπροσωπεία, υψηλόβαθμων αξιωματικών, της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. και του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρ. Μανωλά

Οι περισσότεροι από 40 στρατιωτικοί της Ε.Ε. επισκέφθηκαν το Ευρωστρατηγείο όπου και ενημερώθηκαν για την επιχείρηση από τον Ελληνα επιτελάρχη του Στρατηγείου ταξίαρχο Χρήστο Δρίβα ενώ στην επιχείρηση, αναμενόταν να αναφερθεί, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες και ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας, Γάλλος υποστράτηγος Φιλίπ Ποντιέ, αναγγέλλοντας επισήμως την επιχείρηση.

Ετοιμος να αναλάβει δράση τα επόμενα 24ωρα στην Μπανγκί είναι και ο διοικητής του Τακτικού Στρατηγείου του Ευρωστρατού στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία Γάλλος ταξίαρχος Τερί Λιόν, που μέχρι προχθές βρισκόταν στο Ευρωστρατηγείο της Λάρισας, πλαισιωμένος από επιτελείς του.

Η απόφαση της Ε.Ε. για τη στρατιωτική επιχείρηση, τυπικά επικυρώθηκε, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα (στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας) όπου αποφασίσθηκε η «ταχεία ανάπτυξη» της στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κεντρική Αφρικανική.

Με το Ελληνικό ΥΕΘΑ, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο, να σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του πως «η Ε.Ε. εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες τις οποίες ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση των πολιτικών και ανθρωπιστικών διαστάσεων της κρίσης, καθώς και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιχείρηση EUFOR RCA ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου και θα αναπτυχθεί το ταχύτερο με συγκεκριμένο στόχο την προστασία πολιτών. Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επί της αξιολόγησης της κατάστασης και από τον προσφάτως τοποθετηθέντα Διοικητή της Επιχείρησης EUFOR RCA, Υποστράτηγο Philippe Pontiès, σχετικά με την συγκρότηση δυνάμεων και την προετοιμασία της ανάπτυξης της επιχείρησης. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης της Ε.Ε.» κατέληγε η ανακοίνωση.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που υλοποιείται χωρίς ουσιαστική απόκλιση, προβλέπει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον Μάιο (σ.σ. οι στρατιώτες θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί έως τις 28 Απριλίου) με την επιχείρηση να διαρκεί έξι μήνες έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Σε ότι αφορά τέλος τις επικοινωνίες, αυτές έχουν ανατεθεί στην εταιρία «Θαλής» και η δαπάνη (3 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αθηνά»

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass