ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2.020 ΠΟΛΙΤΕΣ

Ρένα: Οι Λαρισαίοι θέλουν μια «Νέα Αρχή»

*Λακκούβες, καθαριότητα, διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου «προτεραιότητες» για τους δημότες

Δημοσίευση: 05 Απρ 2014 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:44

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λάρισας είναι οι λακκούβες και τα πεζοδρόμια, το αμέσως επόμενο η καθαριότητα και τα σκουπίδια και το τρίτο η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Λαρισαίων.

Έτσι ιεραρχήθηκαν από τους Λαρισαίους, τα προβλήματα της πόλης στις πρώτες τρεις θέσεις, ενώ ακολουθούν και λοιπά προβλήματα, στο πλαίσιο των ερωτηματολογίων που διένειμε η «Νέα Αρχή» και όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του συνδυασμού, υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πράγματι εντυπωσιακή. Καθώς, απαντήθηκαν 1.240 ερωτηματολόγια διά χειρός και 780 ηλεκτρονικά, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο 2.020 ερωτηματολογίων, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα.

Όπως παρατήρησε, η κ. Καραλαριώτου, αναφερόμενη χθες το σχετικά αποτελέσματα παρουσία και υποψηφίων του συνδυασμού, «σήμερα μιλάνε οι πολίτες όχι εμείς». Επισήμανε δε, ότι για πρώτη φορά, ένας συνδυασμός έχει προχωρήσει σε μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία, προκειμένου από τις απαντήσεις να διαμορφωθεί και το πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Καθώς, όπως είπε, η νέα Δημοτική Αρχή θα λειτουργεί συναινετικά, με σεβασμό, ρεαλισμό, διάλογο και ανοιχτές πόρτες. Ενώ ανέφερε επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα και το σύνολο του συνδυασμού της.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, δεν είναι ικανοποιημένοι από την κοινωνική πρόνοια και την αλληλεγγύη. Εκτός αυτών, άλλα σημαντικά προβλήματα στα οποία ο Δήμος δεν έχει φανεί αποτελεσματικός μέχρι στιγμής είναι η στάθμευση και το κυκλοφοριακό, ενώ πάρα πολλοί είναι οι πολίτες που ζητούν περισσότερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητικές υποδομές, αξιοποίηση δομών της πόλης κ.ά.

Συμπερασματικά, η υποψήφια δήμαρχος-παρότι για μία ακόμη φορά φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η «Νέα Αρχή» δεν μηδενίζει το έργο κανενός και ότι ο καθένας από την πλευρά του έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε-ανέφερε ότι από τις απαντήσεις και των πολιτών είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και δεν κατάφερε να είναι καθημερινός συνεργάτης του πολίτη. Η Λάρισα, δήλωσε με έμφαση, χρειάζεται μία «Νέα Αρχή». «Στις 18 Μαΐου» σχολίασε, «δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, ψηφίζουμε για δήμαρχο που θα είναι κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους».

Ενώ σχετικά με το θέμα της «διαφάνειας των οικονομικών του Δήμου» που από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων προέκυψε ως το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα και στο ζήτημα των προτεραιοτήτων που κλήθηκαν να προτείνουν οι πολίτες - το δεύτερο, μετά από εκείνο των πεζοδρομίων και των λακκουβών- η υποψήφια δήμαρχος υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική στις επισημάνσεις της. Δήλωσε, ότι και η ίδια και οι συνεργάτες εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ανέκυψε ως ζήτημα και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση. «Εμείς αυτό που λέμε» παρατήρησε,«είναι ότι η διαφάνεια και η χρηστή οικονομική διαχείριση θα αποτελέσουν για τη δική μας Δημοτική Αρχή «σιδηρούν κανόνα» και θα υπάρχει λογοδοσία για κάθε ευρώ. «Δεν θέλω να μπω σε προσωπικές κρίσεις ή τακτικές αντιπολίτευσης» παρατήρησε η κ. Καραλαριώτου», αλλά από τη στιγμή που τίθεται το ζήτημα είμαστε υποχρεωμένοι να το ακούσουμε και να του δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα».

Εξάλλου σε ερώτημα σχετικό με τον «αν» προτίθεται εφόσον εκλεγεί δήμαρχος να μειώσει τα δημοτικά τέλη-καθώς το συγκεκριμένο είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που τίθενται από τους πολίτες-η υποψήφια δήμαρχος απένειμε εύσημα στην παρούσα ΔΑ η οποία δεν αύξησε τα τέλη όλα τα τελευταία χρόνια και συμπλήρωσε: «δεν θα πούμε ότι αύριο θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη γιατί δεν θα υιοθετήσουμε έναν τέτοιο λαϊκισμό. Μέσα από το οικονομικό μας πρόγραμμα όμως θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να το πράξουμε».

Εξάλλου όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ ανέφερε ότι για δημόσια κοινωνικά αγαθά νερό και ρεύμα δε μπαίνει καν θέμα αλλά και για την καθαριότητα, παρατήρησε ότι ο Δήμος διαθέτει ένα αξιόμαχο προσωπικό, το οποίο με καλύτερη οργάνωση και νέες μεθόδους και συστήματα (που περιλαμβάνονται και ως προτάσεις στο πρόγραμμα της «Νέας Αρχής»), μπορεί να λειτουργήσει ως έχει.

Στο ερώτημα πως εφόσον εκλεγεί δήμαρχος θα υλοποιήσει σειρά επιλογών και παρεμβάσεων από τη στιγμή που τα οικονομικά των Δήμων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, οι χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς Πόρους ανεπαρκείς και όλα, «περνάνε» μέσω του ΕΣΠΑ, η κ. Καραλαριώτου, τόνισε ότι καταρχήν δεν θα πρέπει κανείς να αφήνει τα προβλήματα να διογκωθούν και εν συνεχεία να προσπαθεί να παρέμβει. Πέραν αυτού αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία που υπάρχει, πρόσθεσε ωστόσο ότι από τις χρηματοδοτήσεις των ανταποδοτικών τελών, αλλά και αυτές τις λίγες που υπάρχουν από τη στιγμή που υπάρχει θέληση για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, είναι εφικτή. Ενώ σχετικά με τις στοχευμένες αναπλάσεις, ανέφερε ότι ναι μεν χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται μελέτες και προτάσεις και η «Νέα Αρχή» θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν. Επίσης, θα αξιοποιήσει και την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Δεν μπορεί κάποιος, σχολίασε χαρακτηριστικά, να πληρώνει ανταποδοτικά τέλη και να μην μπορεί να βγει από το μαγαζί του γιατί πέφτει σε λακκούβα.

Η Λάρισα, υπογράμμισε η υποψήφια δήμαρχος, χρειάζεται αλλαγή, ουσιαστικές παρεμβάσεις και οριστικές λύσεις στα προβλήματα. Παρά την προσπάθεια πολλών ετών τα προβλήματα παραμένουν. Η πόλη χρειάζεται μια νέα ορμή, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν την όρεξη να αναμετρηθούν με το καθημερινό πρόβλημα. Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι μίλησαν και ζητούν μια Νέα Αρχή. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία μας, για τη συνεργασία και τις ιδέες τους και τώρα τους καλούμε να συμμετέχουν στο να αλλάξουμε την πόλη μας μαζί! Το πώς θα το κάνουμε αυτό, θα το δείτε σύντομα στο πρόγραμμά μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass