Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»

Ρυθμιστής ο λαός, όχι το παρακράτος!

* Στις 25 Μαΐου με την ψήφο αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανθρωπιστικής κρίσης ή θα ορθώσουμε ανάστημα

Δημοσίευση: 07 Απρ 2014 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:46

Συνέντευξη: Γιώργος Μακρής

«Ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα καταδικάζει την κυβέρνηση Σαμαρά, θα προκαλέσει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του προς την «ΕτΔ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους πολίτες να προσέλθουν οπωσδήποτε στις κάλπες τον προσεχή Μάιο, ώστε, όπως σημειώνει, ρυθμιστής των εξελίξεων να είναι «ο λαός με την ψήφο και όχι το παρακράτος του Μαξίμου».

Στη συνέντευξή του ο κ. Αλέξης Τσίπρας:

- Καταγγέλλει τις «φριχτές συνεννοήσεις της Χρυσής Αυγής με τον κύριο Μπαλτάκο, τον επίσημο δίαυλο επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τη νεοναζιστική οργάνωση» τονίζοντας πάντως ότι αυτές «δεν θα καθορίσουν τις τύχες μας».

- Ορίζει ως διακύβευμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου «αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της ανθρωπιστικής κρίσης, της τραγωδίας για εκατομμύρια Έλληνες, της ανεργίας, της φτώχειας, και της απόγνωσης ή αν θα ορθώσουμε ως λαός το ανάστημά μας».

- Αξιολογεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως «κρίσιμη πολιτική μάχη» και ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται πήχης προσδοκιών για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πάμε μαζί με τους πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα να νικήσουμε όσες περιφέρειες και όσους δήμους περισσότερους γίνεται», εξηγεί.

- «Η δυναμική μας δεν εξαντλείται. Τουναντίον, πολλαπλασιάζεται», υποστηρίζει ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις.

-Ξεκαθαρίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν προσωπικά προγράμματα».

- Προαναγγέλλει ότι το 50% του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα προέρχεται από μέλη και στελέχη του κόμματος και το άλλο μισό από πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι κομματικά.

* Στη διακαναλική συνέντευξη θέσατε στόχο στις ευρωεκλογές, νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά. Δεν δείχνει αυτό... ηττοπάθεια, απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει πάρει τόσο επώδυνα, κατά την ομολογία και των ίδιων των κυβερνητικών βουλευτών, μέτρα;

- Η απάντησή μου δηλώνει πόσο επιτακτικό είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα καταδικάζει την κυβέρνηση Σαμαρά, θα προκαλέσει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στις 25 Μαΐου δεν ψηφίζουμε απλά για το Ευρωκοινοβούλιο. Στις 25 Μαΐου επιλέγουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της ανθρωπιστικής κρίσης, της τραγωδίας για εκατομμύρια Έλληνες, της ανεργίας, της φτώχειας, και της απόγνωσης ή αν θα ορθώσουμε ως λαός το ανάστημά μας. Έχει σημασία να το εννοήσουν αυτό οι πολίτες ψηφοφόροι και να προσέλθουν οπωσδήποτε στις κάλπες.

Όλα όσα συγκλονίζουν την πολιτική επικαιρότητα, θα προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ρυθμιστής των εξελίξεων αυτών θα είναι ο λαός με την ψήφο και όχι το παρακράτος του Μαξίμου. Οι φριχτές συνεννοήσεις της Χρυσής Αυγής με τον κύριο Μπαλτάκο, τον επίσημο δίαυλο επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τη νεοναζιστική οργάνωση, δεν θα καθορίσουν τις τύχες μας.

* Στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε πόσες περιφέρειες και δήμους θέτετε τον πήχη των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ;

- Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη. Επιλέγουμε σε αυτές να κατεβούμε με καθαρό πρόσωπο και κοινωνικές συμμαχίες. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν την υποκρισία του «ακομμάτιστου», ιδιότητα που απέκτησαν μόλις τα κόμματα που τους στήριζαν κατέρρευσαν. Για εμάς η αυτοδιοίκηση είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, γιατί εκεί μπορούν να ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις και μάλιστα με άμεση δημοκρατία.

Δεν υπάρχει πήχης. Πάμε να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε, πάμε μαζί με τους πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα να νικήσουμε όσες περιφέρειες και όσους δήμους περισσότερους γίνεται. Η μάχη είναι κρίσιμη. Από τη μία μεριά είναι η κοινωνία και από την άλλη «οι σωματοφύλακες» του Μνημονίου και του κ. Φούχτελ. Δείτε με πόσο προκλητικό τρόπο τους στηρίζουν. Γιατί ξέρουν ότι αν γίνει η μεγάλη αλλαγή, τα συμφέροντα, η διαπλοκή και η διαφθορά, θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα.

* Ακούγεται ότι στις σκέψεις σας είναι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να απαρτίζεται κατά 50% από κομματικούς και κατά 50% από μη κομματικούς υποψήφιους. Ποιες είναι οι προθέσεις σας; Από ποιους χώρους θα προέρχονται οι μη κομματικοί;

- Υπάρχει η σκέψη το μισό ψηφοδέλτιο να είναι μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο μισό από πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι κομματικά. Εμείς θεωρούμε τα ψηφοδέλτια «φωτογραφία» κάθε κόμματος. Την πραγματική του εικόνα. Και στο δικό μας θέλουμε να βάλουμε αυτούς και αυτές που εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, τα κοινωνικά κινήματα, τους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού, τους απλούς ανθρώπους που ήταν στις πλατείες και στους αγώνες εδώ και τέσσερα χρόνια.

* Μετά την εκλογική γιγάντωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν καθηλωμένα αυτά τα ποσοστά, άσχετα αν σας δίνουν την πρωτιά ή όχι. Πιστεύετε στα ευρήματα των γκάλοπ; Έχετε εξαντλήσει ως κόμμα τη δυναμική, χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στη στρατηγική σας; Πού εν τέλει πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η στασιμότητα των δημοσκοπικών ποσοστών σας;

- Αν παρατηρήσετε με προσοχή την επικοινωνιακή καταιγίδα του συστήματος, θα δείτε ότι πάντα συνοδεύεται από «δημοσκοπικά ευρήματα». Άλλοτε είμαστε στάσιμοι, άλλοτε δεν έχουμε δυναμική, τώρα ανακάλυψαν ότι πέφτουμε. Καλό θα ήταν να μην ρισκάρουν την επαγγελματική τους σοβαρότητα και την επιστημονική τους εγκυρότητα κάποιοι προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Σας υπενθυμίζω ότι κάποιες εταιρίες πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012, δέκα μέρες μόλις, μας έδιναν 6%. Είχαμε μάλιστα κατ’ αυτούς πτώση 2% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα. Έπεσαν έξω μόνο 11%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 17% και αυτοί συνέχισαν να κάνουν έρευνες σαν να μην τρέχει τίποτα.

Προσωπικά ως έγκυρη δημοσκόπηση αναγνωρίζω τη συμμετοχή του κόσμου στις προεκλογικές μας ομιλίες. Εκεί που δεν φοβόμαστε να πάμε εμείς, στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Εκτιμώ ότι η δυναμική μας δεν εξαντλείται. Τουναντίον, πολλαπλασιάζεται. Για αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν, με όρους προβοκάτσιας και παρακράτους, για να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

* Με ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα θα κυβερνήσετε, εν τέλει, αν ο λαός σας επιλέξει; Με αυτό του... Γιάννη Δραγασάκη ή του Παναγιώτη Λαφαζάνη;

- Δεν υπάρχει πρόγραμμα με ονοματεπώνυμο. Δεν υπάρχουν προσωπικά προγράμματα. Στην αριστερά τα έχουμε λύσει αυτά τα θέματα. Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι απόφαση του συνεδρίου μας, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass