ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Τίμησαν τον επίσκοπο Ιωσήφ Ρωγών

Δημοσίευση: 16 Απρ 2014 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:59
Εκδήλωση αφιερωμένη στον επίσκοπο, αγωνιστή των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, Ιωσήφ Ρωγών, με καταγωγή από τον νομό Λάρισας, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τη δεύτερη ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Τσαριτσάνης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του περιοδικού ‘’Θεσσαλικό Ημερολόγιο’’, με έτερους ομιλητές τους κ. Θωμά Μπούμπα (φιλόλογο), Γιώργο Παπαδόπουλο (θεολόγο) και Χαράλαμπο Κοντό (δικηγόρο, τ. καθηγητή ΤΕΙ).
Για τον επίσκοπο Ι. Ρωγών, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:«Γεννήθηκε στη Τσαριτσάνη το 1780.
Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, έχοντας δε κλίση προς την Εκκλησία, απήλθε στη συνέχεια στην μονή της Αναλήψεως της Συκέας Ελασσόνος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και έπειτα ιερεύς. Αναδείχθηκε δε λόγω της μόρφωσής του σε ηγούμενο και δάσκαλο των μοναχών. Σπούδασε κοντά στον Κούμα και δίδαξε ως σχολάρχης (επικεφαλής) σε σχολείο της Λάρισας για ένα χρόνο.
Κατόπιν προτροπής του μητροπολίτου Ελασσόνας Πορφυρίου, μετατέθηκε μαζί με τον πρώτο στην Άρτα, όπου και χειροτονήθηκε επίσκοπος Ρωγών. Οι Ρωγοί ήταν μια μεσαιωνική πολίχνη του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο Ιωσήφ συνελήφθηκε στην Άρτα και φυλακίσθηκε, αλλά οι πατριώτες επεδίωξαν και τον αποφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1823 τέλεσε την κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη και τον Μάρτιο του 1825 του Λόρδου Βύρωνα.
Συμπαρατάχθηκε στο πλευρό των αγωνιζομένων πατριωτών του Μεσολογγίου, όπου και θήτευσε, παραινών και εγκαρδιών τους μαχόμενους αγωνιστές, τους οποίους ακολούθησε και στις δύο πολιορκίες.
Πριν αρχίσει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου είχε αναδειχθεί σε πνευματικό καθοδηγητή των Μεσολογγιτών, κυριαρχώντας η δυναμική του μορφή μέσα και έξω από τον ναό, βοηθώντας και ενθαρρύνοντας τους αγωνιστές.
Την άνοιξη του 1826, στις 6 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, αποφασίσθηκε η ηρωική έξοδος των πολιορκημένων. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολλοί Θεσσαλοί.
Κατά την ώρα της εξόδου ακούστηκε μια φωνή να λέει ‘’πίσω’’, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν πολλοί στο εσωτερικό της πόλης. Ανάμεσά τους και ο Ιωσήφ.
Συγκέντρωσε όλους τους μείναντες πολίτες αρχικά στον ναό, όπου λειτούργησε και μετέδωσε σε αυτούς τα Άχραντα Μυστήρια.
Η τύχη όλων όσων επέστρεψαν στην πόλη ήταν ο σφαγιασμός από τους Οθωμανούς και τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Ο Ιωσήφ αντιστάθηκε για τρεις ημέρες στο νησάκι Ανεμόμυλος.
Όταν δεν υπήρχε πια κανένα περιθώριο αντίστασης, μιμούμενος τον καλόγερο στο Κούγκι του Σουλίου, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με τους συμπολεμιστές του και με τους εισβολείς Οθωμανούς και Αιγύπτιους. Λέγεται πως τον βρήκαν ημιθανή και τον κρέμασαν και ότι πέθανε στις 13 Απριλίου του 1826 σε ηλικία 45 χρόνων».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Μ. Βαρσάμης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχ. Μητσιμπόνας, οι ιερείς της κωμόπολης πατέρες Αλέξανδρος και Γεώργιος καθώς και αρκετοί κάτοικοι, χαιρετίζοντας όλοι τη σπουδαία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της Τσαριτσάνης και που καθίσταται ανάγκη τεκμηρίωσης των όποιων στοιχείων ήθελε προκύψουν με σκοπό την πολιτιστική και πολιτισμική ανάταση της περιοχής.
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass