Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ:

Συμπορευόμαστε μακριά από κομματικές δεσμεύσεις

* ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2014 3:16 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:01
 Ένας από τους πλέον έμπειρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου Τύρναβου, αλλά και ευρύτερα, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Τύρναβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο οποίος κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου αξιοποιώντας την εμπειρία του, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ένα συγκροτημένο ψηφοδέλτιο το οποίο απαρτίζεται από άτομα με γνώσεις και θέληση για προσφορά.
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Σαρχώσης τονίζει ότι η παράταξή του συνεχίζει μια μακρά παράδοση πολιτικών συμμαχιών στον Δήμο Τύρναβου. Επίσης σε ό,τι αφορά στον ίδιο σημειώνει ότι συμπορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να έχει κομματικές δεσμεύσεις.
 
Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα
* Κύριε Σαρχώση, υπηρετήσατε χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Δήμο Τυρνάβου, τι νέο θα μπορούσατε να προσφέρετε στη σημερινή δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε;
- Ακριβώς αυτή η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας είναι που με κινητοποιεί. Η ανάγκη της πολιτικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων στο ξεπέρασμα της κρίσης, πιστεύω ότι περνά από την αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ δε αναγκαία την κινητοποίηση του συνόλου των προσώπων που υπηρέτησαν με πολιτικό ήθος το θεσμό και διαθέτουν αυτοδιοικητική εμπειρία και μπορούν σήμερα να αναδειχθούν ως πολύτιμη πολιτική εφεδρεία στον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η σύγκρουση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος σηματοδοτεί σήμερα μια βαθύτερη πολιτική διαχωριστική γραμμή. Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται μεταξύ όσων είναι προετοιμασμένοι να δώσουν μάχες, κατανοώντας ότι οι προοπτικές είναι δύσκολες και όσων δεν τολμούν καν να μιλήσουν για τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Κινητοποιούμαστε, όχι για να υποσχεθούμε, αλλά προτείνουμε στους πολίτες, έναν δρόμο δύσκολο με πίστη στις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.
* Στην ιδρυτική σας διακήρυξη μιλήσατε για έναν συνδυασμό με σαφές πολιτικό στίγμα, τι ακριβώς εννοείτε;
- Κεντρικός πυρήνας του πολιτικού στίγματος της διακήρυξης του συνδυασμού μας, είναι η εναντίωσή μας στις νεοφιλελεύθερες μνημονικές πολιτικές. Όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες ενός κατακλυσμικού μονόδρομου πολιτικών εφαρμογών. Εμείς είμαστε αντίθετοι σ΄ αυτές τις πολιτικές και με τη λογική ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντύτερα στην κοινωνία κι επομένως έχει την ευελιξία να σταθεί πλάι στον χειμαζόμενο πολίτη, αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του ρόλου της, ώστε να αποτελεί διακριτό παραστάτη της κοινωνίας και ανάχωμα στις ισοπεδωτικές επιλογές του συγκεντρωτικού κράτους.
Σε ότι με αφορά, είναι άλλωστε γνωστό στην τοπική κοινωνία, συμπορεύτηκα πολιτικά και αυτοδιοικητικά όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχω κομματικές δεσμεύσεις και φιλοδοξώ να συνεχίζουμε να εκφράζουμε τη μακρά παράδοση των πολιτικών συμμαχιών στον Δήμο Τυρνάβου, ενάντια στον κοινωνικό και πολιτικό κερματισμό των καιρών μας και νομίζω πως στο πρόσωπό μου συνέκκλιναν πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις για να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική
* Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας, σ΄ ένα βάθος πενταετίας, ως δημοτική αρχή;
- Δύο είναι τα βασικά προτάγματα, τα οποία συγκροτούν το όραμά μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οποία υπηρετούν την ανάγκη να μορφοποιήσουμε και να αναδείξουμε μια οργανωμένη εικόνα για τον τόπο μας.
Αυτή η εικόνα θα στηριχθεί πρώτον στις οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις του πρωτογενούς αγροτοδιατροφικού τομέα. Πρότασή μας είναι να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε αυτό το οικονομικό και παραγωγικό δυναμικό, μέσα από ένα σχέδιο, το οποίο να συμβάλει στη βιωσιμότητα της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η δημοτική αρχή πρέπει να εμπλακεί στην παραγωγική διαδικασία, δημιουργώντας δομές που θα στηρίξουν μια αναπτυξιακή πολιτική για τον τόπο. Ο σημερινός δήμαρχος θα κριθεί εάν έχει τη δύναμη και τη φαντασία να βοηθήσει την τοπική οικονομία να ανασυνταχθεί και να γίνει βιώσιμη, διεκδικώντας πόρους μέσα από ένα σχέδιο.
Αυτό το σχέδιο επιγραμματικά σας αναφέρω πως θα στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση της οινικής ταυτότητας του τόπου – Μοσχάτο Τυρνάβου, τσίπουρο Τυρνάβου - μέσω ενός νέου θεσμού, του «Φορέα Αμπέλου» και στον οποίο θα συμμετέχουν ο Δήμος, αγρότες, συν/σμοί, οινοποιοί, αποσταγματοποιοί, ποτοποιοί και έργου του οποίου θα είναι η ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητα μας. Παράλληλα ο Δήμος θα υποστηρίζει μια τέτοια δράση μέσα από μια σύγχρονη διαχείριση του συνόλου των ενδιαφερόντων του Δήμου, δηλαδή οικισμοί, καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι, πομόνες άρδευσης και δίκτυα νερού, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις όλα πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης. Προκειμένου να μπορούμε να συμβάλουμε στον σχεδιασμό αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, κτηνοτροφικής ανάπτυξης, διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.
Δεύτερο πολιτικό μας πρόταγμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε το σχέδιο Καλλικράτης,. διότι ο Δήμος αρχίζει να αποκτά ένα γραφειοκρατικό πρόσωπο, με τοπικές αντιθέσεις, με αποξενωμένους πολίτες και φορείς, χωρίς συνείδηση συμμετοχής σε ενιαίες τοπικές διεργασίες και γενικά απρόθυμους να συμβάλουν στο κοινό μας μέλλον. Κατά συνέπεια πρέπει να συμβάλουμε μέσα από την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στη δημιουργία ενός νέου κοινοτισμού, προϋπόθεση για μια βιώσιμη κοινωνία.
* Μιλάτε για κοινωνική συνοχή. Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις σας που τη διασφαλίζουν και θα αποτελούν ασπίδα προστασίας των πολιτών;
- Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Το μοντέλο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής είναι στηριγμένο σε πολιτική που απευθύνεται σε κατηγορίες πολιτών (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί.κλπ) και δεν καλύπτεται το εύρος αναγκών που υπάρχουν σήμερα για στέγη, σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.
Για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής πρέπει να μετατραπεί η φιλανθρωπία σε δομή πρόνοιας και η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει ως μια ανοιχτή δομή αλληλεπίδρασης με την κοινωνία.
Καταγραφή αναγκών και δικτύωση του δήμου. (δημιουργία κόμβου αλληλοβοήθειας, για τη διαχείριση αποθεμάτων και αιτημάτων, σύνταξη Μητρώου οργανώσεων και φορέων από την Κοινωνία Πολιτών, εκπαίδευση Εθελοντών, σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας).
Διασύνδεση υπηρεσιών ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο αποτελεσματικής αλληλοβοήθειας (κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, ανταλλακτικές υπηρεσίες κ.λπ.).
* Είστε ένας άνθρωπος που τον διακρίνει η συνέπεια και ο προγραμματικός λόγος. Πώς κρίνετε το έως τώρα κλίμα της προεκλογικής περιόδου;
- Θα τόνιζα πως ο προεκλογικός αγώνας και η αντιπαράθεση πρέπει να αφορά σε θέσεις και απόψεις για τα προβλήματα του Δήμου. Ξέρουμε την υπεροχή μας, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπτυξιακού χαρακτήρα που παρουσιάζουμε στην τοπική κοινωνία. Θέλω όμως σε όλους τους τόνους να ξεκαθαρίσω στους συνυποψήφιους να μην εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία των ανέργων, ιδίως των νέων τάζοντας σαν νέοι «μαυρογυαλούροι». Υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ των εκφραστών των πολιτικών κομμάτων που μας έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση και των δυνάμεων της ανατροπής που εκφράζονται από τον συνδυασμό μας. Έχουμε ιδέες και εναλλακτικές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν, διαθέτουμε τόλμη και αγωνιστική στάση για να αναμετρηθούμε με τις καταστροφικές πολιτικές τις οποίες βιώνουμε καθημερινά και καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθειά μας, να γίνουν μέρος του οράματος για έναν διαφορετικό τόπο, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass