ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΑΨΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο περιθώριο... το Ελεύθερο Σύμφωνο Συμβίωσης

* Έλλειψη ενημέρωσης επικαλείται ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Απρ 2014 1:10 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:04
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Η τελευταία επιλογή φαίνεται να είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών της Λάρισας, το Ελεύθερο Σύμφωνο Συμβίωσης.
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου και η συγκεκριμένη προτίμηση στην επισημοποίηση της σχέσης ανάμεσα στα ετερόφυλα ζευγάρια, παραμένει στο περιθώριο και για την ακρίβεια μόνο στα χαρτιά.
Οι κοινωνικές προκαταλήψεις αν μη τι άλλο υπερισχύουν και έτσι ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός ζευγαριών, πέρασε τα προηγούμενα χρόνια την πόρτα των συμβολαιογραφείων της πόλης, για να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Οι περισσότεροι νέοι παρά την οικονομική κρίση δείχνουν την προτίμησή τους πρωτίστως στον θρησκευτικό γάμο και δευτερευόντως στον πολιτικό, θεωρώντας ότι με αυτές τις δύο επιλογές, θα είναι εξασφαλισμένη η ζωή τους, σε αντίθεση με το σύμφωνο συμβίωσης που δεν το θεωρούν και ιδιαίτερα ισχυρό χαρτί...
«Το πιθανότερο είναι τα πιο πολλά ζευγάρια λόγω και της έλλειψης ενημέρωσης, θεωρούν ότι το ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης, δεν παρέχει ίσα δικαιώματα μέσα σε ένα γάμο, για αυτό και το αποφεύγουν, θα πει ο αντιπρόεδρος του Γραφείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Δημ. Παπαστεργίου, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το ζευγάρι από τη στιγμή που θα το επιλέξει, έχει όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που θα είχε, αν έκανε θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο αντίστοιχα», θα συμπληρώσει.
Έτσι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ληξιαρχείου του Δήμου Λαρισαίων από το 2009 έως το 2013, τα ζευγάρια της πόλης που σύναψαν ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης είναι μόλις 11!
Συγκεκριμένα το 2009 σχεδόν τον πρώτο χρόνο όπου και εφαρμόστηκαν τα ελεύθερα σύμφωνα συμβίωσης συνολικά 2 ζευγάρια επισημοποίησαν την σχέση τους με αυτό τον τρόπο.
Το 2010 ήταν 3 τα ζευγάρια, το 2011 κανένα, το 2012 ανήλθαν στα 4 και το 2013 άλλα 2 ζευγάρια το επέλεξαν.
Ενδιαφέροντα όμως είναι τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας και για τον αριθμό των γεννήσεων, θανάτων και των θρησκευτικών και πολιτικών γάμων που έγιναν στη Λάρισα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
Τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Λάρισας όσον αφορά στον αριθμό των γεννήσεων την τελευταία πενταετία έχουν ως εξής: Το 2010 είχαμε 3.940 γεννήσεις, το 2011 αντίστοιχα 3.503, το 2012 υπήρξε πτώση του αριθμού αφού ανήλθαν στις 3.279 και το 2013 σημείωσαν αυξητική τάση φτάνοντας τις 3.955.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ
Την τελευταία διετία οι πολιτικοί γάμοι που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα ήταν κατά πολύ λιγότεροι από τους θρησκευτικούς, για το μεν 2012 έγιναν 153 για το δε 2013 πραγματοποιήθηκαν 172 παρουσιάζοντας μια αυξητική τάση
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ
Συγκριτικά την ίδια διετία το 2010 πραγματοποιήθηκαν 252 γάμοι, ενώ το 2013 ανήλθαν στους 298, περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά και επίσης περισσότεροι σε σχέση με τους πολιτικούς γάμους.
ΙΕΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΓΑΜΟΙ
Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι ιερολογημένοι γάμοι, αυτοί που στην αρχή ήταν πολιτικοί και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε θρησκευτικούς.
Στην περίπτωση αυτή το 2012 οι γάμοι που μετατράπηκαν σε θρησκευτικούς ήταν 100, ενώ το 2013 λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δηλαδή 81.
ΘΑΝΑΤΟΙ
Το εξέχον στοιχείο στην περίπτωση των θανάτων είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζουν την τελευταία πενταετία. Είναι όμως κατά πολύ λιγότεροι από τις γεννήσεις, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα που παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου το 2010 είχαμε 915 θανάτους, το 2011 σημειώθηκαν 956, το 2012 υπήρξαν 972 και το 2013 αυξήθηκαν κατά πολύ, ίσως και εδώ να παίζει τον ρόλο της η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που προκάλεσε σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών αγγίζοντας τους 1.184.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει τη σημασία του να αναφερθεί είναι ακόμη και το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων γεννήσεων στον Δήμο Λαρισαίων, από τότε που άρχισε να λειτουργεί στην πόλη το ΙΑΣΩ, αφού τα μωρά που γεννιούνται εκεί εγγράφονται δικαιωματικά στον Δήμο Κιλελέρ όπου και ανήκει το μαιευτήριο.
Ενώ λόγω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των άλλων ιδιωτικών μαιευτηρίων, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να γεννήσουν τα παιδιά τους στη Λάρισα, χωρίς ωστόσο να είναι και δημότες του οικείου δήμου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass