ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Συνεχίζοντας την πασχαλιάτικη παράδοση

*ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΣΕ ΞΥΛΙΝΗ ΣΟΥΒΛΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2014 1:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:05
 
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Από το 1951 μέχρι και σήμερα, πάνω από 60 ολόκληρα χρόνια, μια γειτονιά συνεχίζει την παράδοση γιορτάζοντας το Πάσχα μαζί από τότε.
Αρχικά από την αυλή της οικογένειας των Μιλτιάδη και Χρήστου Δεληζώνα και σήμερα μπροστά από το ανακαινισμένο παραδοσιακό αρχοντικό της οικογένειας και του κ. Γιάννη Τσιαπάλη. Η παράδοση από το 1951 μέχρι σήμερα συνεχίζεται μέσα από χαρές, αλλά και από λύπες, αφού αυτές τις δεκαετίες πολλοί γείτονες έφυγαν λόγω ηλικίας, για να συμπληρώσουν τη συντροφιά και τη μεγάλη παρέα οι νεότεροι των οικογενειών της γειτονιάς.
Και φέτος ο Γιώργος Δεληζώνας και ο Γιάννης Τσιαπάλης, από νωρίς το πρωί της Κυριακής δεν ετοιμάζουν απλά τη φωτιά για να ψηθεί ο πασχαλινός οβελίας και τα άλλα κρεατικά, αλλά μέσα από μια ιεροτελεστία μοναδική στη σημερινή πραγματικότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες χάνονται ή παραμερίζονται από τα προβλήματα της πραγματικότητας, δημιουργούν το γιορτινό κλίμα της ημέρας. Θα κρεμαστούν τα ελληνικά σημαιάκια, θα στηθούν τα ταμπλό όπου έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες, αποκόμματα της «Ε» από παλαιότερες πασχαλινές συναντήσεις, από το 1951 μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια ετοιμάζεται η φωτιά και οι σούβλες με τα αρνιά τοποθετούνται για το ψήσιμο.
Στη συνέχεια οι κυρίες των οικογενειών που συμμετέχουν στην παρέα, ετοιμάζουν το γιορτινό τραπέζι με πολλά εδέσματα και μεζεδάκια, σαρμαδάκια, κεφτεδάκια, σαλάτες και μετά κοκορέτσι και κεμπάπ. Το κρασί και το τσίπουρο ρέει άφθονο και στη συνέχεια αρχίζει και ο χορός.
ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
Ένας από τους λίγους ο οποίος συνεχίζει να ψήνει τον πασχαλινό οβελία παραδοσιακά, με ξύλινη σούβλα κατασκευασμένη από πεύκο ρόμπολο από τα ψηλά βουνά της Πίνδου, είναι και η οικογένεια του Γιάννη Σιαφαρίκα, με καταγωγή την Αβδέλλα, στον Τύρναβο.
Ο κ. Σιαφαρίκας με τον γιο του Δημήτρη συνέχισαν και το φετινό Πάσχα την παράδοση. Μάλιστα ο κ. Σιαφαρίκας μας εκμυστηρεύτηκε το μυστικό για την καλή φωτιά που θα γίνει στη συνέχεια κάρβουνα.
Αρχικά η φωτιά ανάβει με μια στρώση ξύλων από πεύκο, μετά ακολουθεί μια στρώση ξύλων οξιάς και ολοκληρώνεται με μια στρώση με κλήματα αμπέλου. Η διαδικασία της φωτιάς διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και μετά τοποθετούνται οι σούβλες και το γύρισμα με το χέρι, μια φωτιά διαρκεί ακόμα και 24 ώρες. Γνώσεις και προτάσεις τις οποίες οι αναγνώστες δεν χρειάζεται να τις υλοποιήσουν το επόμενο Πάσχα, αφού πολύ σύντομα έρχεται και η... Πρωτομαγιά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass