ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Η βροχή... έσκισε τα κεράσια!

Δημοσίευση: 30 Απρ 2014 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:16
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κερασοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου οι οποίοι είδαν την παραγωγή κερασιού να καταστρέφεται μέχρι και 100% πέντε μέρες πριν τη συγκομιδή, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Η κερασοπαραγωγή είναι από τις πιο δυναμικές μεν αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο ευαίσθητες καλλιέργειες. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καλλιέργειας κερασιού είναι οι βροχοπτώσεις πριν τη συγκομιδή.
Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κερασοπαραγωγός κ. Γιώργος Μούντζιας, από τα Πλατανούλια μετέφερε την απόγνωση του ίδιου και των άλλων κερασοπαραγωγών για την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν. Φέτος η χρονιά θεωρήθηκε από τις πιο καλές ποιοτικά αλλά και σε απόδοση κιλών. Κι όμως λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή έγινε η ζημιά. Τα κεράσια του Τυρνάβου θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα και μάλιστα από τα πιο πρώιμα γεγονός θετικό σε ό,τι αφορά την υψηλή τιμή παραγωγού. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις όμως τα καταστρέψανε όλα.
Ήδη ο ΕΛΓΑ έβγαλε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία να δηλώσουν τη ζημιά. Επίσης οι παραγωγοί καλούν τον ΕΛΓΑ να στείλει αμέσως συνεργεία με γεωπόνους να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, διότι αν υπάρξει καθυστέρηση τα σκισμένα κεράσια θα σαπίσουν και δεν θα μπορούν οι γεωπόνοι να κάνουν σωστές εκτιμήσεις.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις ζημιά με σκίσιμο του προϊόντος υπέστησαν στην περιοχή του Τυρνάβου και τα πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια, οι παραγωγοί των οποίων επίσης βρίσκονται σε απόγνωση.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ
Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αγιάς ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς από βροχόπτωση που αφορά κερασιές στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Λακέρειας, Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς, η οποία λήγει την Τρίτη 13 Μαΐου. Οι δηλώσεις ζημιάς υποβάλλονται στους κατά τόπους αντα¬ποκριτές των Τοπικών Κοινοτήτων.
Απαραίτητα οι παραγωγοί πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΦΜ, τον αριθμό λογαριασμού Αγροτικής Τραπέζης, τον αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας και τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013 ή, αν έχει υποβληθεί, τη δήλωση ΟΣΔΕ 2014. Επίσης, οι παραγωγοί πρέπει να αφήσουν «μάρτυρες» (δένδρα) στα πληγέντα αγροτεμάχια για τη σωστή εξατομίκευση της ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Πληροφορίες στο 2494024513.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass