Μεγάλη καρπόπτωση στα αχλάδια του Τυρνάβου

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2014 22:03 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:24

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Παρέμβαση για ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου του Δήμου Τυρνάβου κάνει σήμερα ο δήμαρχος Τυρνάβου προς του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ  κ. Βασίλη Έξαρχο με κοινοποίηση στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για το πρόβλημα  της καρπότωση που πλήττει τους αχλαδοπαραγωγούς στης ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, όπως Τύρναβος, Αμπελώνας, Πλατανούλια, Δένδρα, Αργυροπούλι, Δαμάσι και Δελέρια όπου καλλιεργούνται σε εντατικούς ρυθμούς και με αυξημένη παραγωγικότητα τα γνωστά αχλάδια Τυρνάβου, ποικιλία Κρυστάλλια σε εύρος περίπου 11.032 στρεμμάτων, τα αχλάδια μάρκας Κοντούλα σε εύρος περίπου 2.800 στρεμμάτων, τα βιομηχανικά αχλάδια WILLIAMS και HIGH LAND σε εύρος περίπου 10.000 περίπου στρεμμάτων και τα επιτραπέζια αχλάδια SANTA MARIA σε εύρος περίπου 2.000 περίπου στρεμμάτων.

 Ο κ. Μαλάκος στην επιστολή του προς τον υπουργό σημειώνει ότι αυτήν την περίοδο παρατηρήθηκε σε όλο το εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των συγκεκριμένων  ποικιλιών από τους αγρότες αλλά και τους γεωπόνους και γεωτεχνικούς της περιοχής ολοκληρωτική πτώση των καρπών, σε σημείο πλήρους αδειάσματος των δένδρων από αχλάδια, οφειλόμενη προφανέστατα σε φυσικά αίτια. Ο παράγοντας αυτός θα έχει ως αναμφισβήτητο αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη αχλαδιών και με συνεπακόλουθο όχι απλώς τη μειωμένη παραγωγή αλλά την πλήρη έλλειψη παραγωγής των ανωτέρω προϊόντων. Το πρακτικό δε αποτέλεσμα θα είναι πως θα υπάρχει από τη μια πλευρά παντελής έλλειψη των ως άνω προϊόντων από την άλλη δε οι καλλιεργητές θα είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν όλα τα έξοδα που χρειάζονται τα δένδρα (κλάδεμα, λίπανση, ραντίσματα με φάρμακα), μιας και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των περιβολιών, ακόμη και αν δεν ξοδέψουν.

Και ο κ. Μαλάκος καταλήγει στην επιστολή του στον κ. Τσαυτάρη: «Κύριε υπουργέ,  επομένως, μια τέτοια κατάσταση για μια συνεχή χρονιά είναι κατανοητό πως εξαθλιώνει οικονομικά τα ήδη ταλαιπωρημένα και χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής, μιας και ήδη είναι αναγκασμένα να πληρώνουν για τα έξοδα συντήρησης των περιβολιών, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ και να υφίστανται αυτήν την αυταπόδεικτη φυσική καταστροφή στα παραγωγικά τους δένδρα.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να αναγνωριστεί η απρόσμενη και ολική πτώση των αχλαδιών από φυσικά αίτια καταστροφής από τον ΕΛΓΑ, να υπάρξουν άμεσες εκτιμήσεις – εξατομικεύσεις των ζημιών των καλλιεργειών, διότι ο κίνδυνος οικονομικού αφανισμού της συγκεκριμένης κατηγορίας των καλλιεργητών είναι άμεσος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass