Ν. Τσιλιμίγκας: Δεν γίνεται ανάπτυξη με ενδοπεριφερειακές ανισότητες

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2014 14:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:36

 

Πλήθος πολιτών του Τυρνάβου κατέκλυσε το «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο της πόλης, λίγες μέρες πριν τις κάλπες της Κυριακής για την αυτοδιοίκηση, για να ακούσει την ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» Ν. Τσιλιμίγκα και της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη στην Π.Ε. Λάρισας Ευ. Λιακούλη.

Στην κρισιμότητα της αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής αναφέρθηκε αρχικώς ο υποψήφιος Περιφερειάρχης καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές ώστε «αυτοί που πραγματικά μπορούν να επωμισθούν την ευθύνη να κάνουν τη Θεσσαλία έναν τόπο άξιο των προσδοκιών των κατοίκων της, να αναλάβουν στα χέρια τους την ευθύνη και το πηδάλιο της περιφέρειας για την επόμενη πενταετία». Ο Κ. Τσιλιμίγκας ξεκαθάρισε ενώπιον του ακροατηρίου του πως η «Θεσσαλών Συμπολιτεία» είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη που «ουδεμία σχέση έχει με κομματικούς εναγκαλισμούς, χρίσματα και λογικές που ανάγονται στο παρελθόν». «Πιστεύουμε βαθιά, συνέχισε, πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρά τις αμφισβητήσεις για τον ρόλο που καλείται να παίξει και τους περιορισμένους πόρους που καλείται να διαχειριστεί, μπορεί να παίξει αναγεννητικό ρόλο συμβάλλοντας στην έξοδο από την κρίση της χώρας μας. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ούτε το μακρύ χέρι του κράτους αλλά ούτε να είναι ο επαίτης της κεντρικής εξουσίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσιλιμίγκας τόνισε πως η παράταξή του «απευθύνεται σε όλους τους Θεσσαλούς» και «βάζει ψηλά τον πήχη επειδή πιστεύει πως όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μίζερη καθημερινότητα και την απαξίωση της ζωής μας». Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας είπε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας όταν οι κοινωνικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες διευρύνονται. Ούτε μπορούμε παθητικά να περιμένουμε να μπει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να πάρουμε κι εμείς ένα μερίδιο. Πρέπει να σχεδιάσουμε σε επίπεδο Περιφέρειας τις πολιτικές εκείνες που θα μειώνουν τις ανισότητες και θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή.»

Επικρίνοντας την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή της καταλόγισε ευθύνες για την απουσία παρεμβάσεων στήριξης της κοινωνικής συνοχής και απάλυνσης των επιπτώσεων της κρίσης στους πολίτες, έλλειμμα στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και όψιμη αναζήτηση του αναγκαίου διαλόγου, ευκολία στην προσφυγή σε «καταλόγους έργων» που υλοποίησε αλλά «σιωπή για όσα είχε υποσχεθεί και ουδέποτε υλοποίησε». Αξιολόγησε μάλιστα τις επιδόσεις της ως «μικρότερες του αναμενομένου αλλά και του εφικτού». «Εμείς, κατέληξε, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα πειθούς των συμπολιτών μας. Μακριά από φανατισμούς, μηδενισμούς και υποτίμηση των συνυποψηφίων μας. Χωρίς αλόγιστες προεκλογικές δαπάνες που μόνο πρόκληση συνιστούν για τους πολίτες. Προβάλλουμε συγκροτημένες θέσεις, αποζητούμε την συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών, υπηρετούμε τις αξίες του ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, προτάσσουμε την ενότητα της θεσσαλικής συνείδησης ως στοιχείου κυρίαρχου για την ανάδειξη του τόπου μας σε τρίτο διοικητικό και οικονομικό πόλο της πατρίδας μας.»

 

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Την εκδήλωση της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» είχε ανοίξει προηγουμένως η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ευ. Λιακούλη η οποία ευχαριστώντας τους πολίτες για την παρουσία τους αναφέρθηκε κυρίως στο διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών τονίζοντας πως «η Θεσσαλία δεν μπορεί να προχωρήσει με την παραδοσιακή, συντηρητική αντίληψη αλλά χρειάζεται προοδευτικές προσεγγίσεις για το σήμερα και το αύριο». Η κ. Λιακούλη σε άλλη αποστροφή της ομιλίας της επέκρινε με δριμύτητα τον νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο για όσα είπε στην ομιλία του στον Τύρναβο για «1100 έργα που έγιναν επί θητείας του» και αναρωτήθηκε: «Πώς συμβιβάζονται τα έργα αυτά με τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια στην Ευρώπη που είναι η Περιφέρειάς μας μετά την Ηπειρο; Πώς δικαιολογεί ο κ. Αγοραστός ότι η Θεσσαλία είναι στη 248η θέση από τις 267 Περιφέρειες της Ευρώπης σε προσέλκυση επενδύσεων; Τόνισε ακόμη πως πολλά από τα 1100 έργα, που προβάλλονται ως έργα της παρούσης θητείας της Περιφερειακής Αρχής, είναι συνεχιζόμενα από προηγούμενες περιόδους.

Επίσης υπήρξε οξεία στην κριτική της για όσα ειπώθηκαν από  τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και φωτογράφιζαν τον επικεφαλής του συνδυασμού Ν. Τσιλιμίγκα. «Τις μέρες αυτές, τόνισε, παρακολουθούμε το παραλήρημα της Περιφερειακής Αρχής, που έφθασε μέχρι του λυπηρού σημείου σε πρόσφατη ομιλία να πεί για τον επικεφαλής ότι «κρύβεται στα υπόγεια του ΠΓΝΛ» ακριβώς την ώρα που ο Ν. Τσιλιμίγκας έσωζε μια μητέρα τριών παιδιών…».

Ακολούθως η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στους στόχους του συνδυασμού για την περιοχής του Τυρνάβου επισημαίνοντας τα εξής:

- Εκπονείται από κοινού με τη Δημοτική Αρχή και το σύνολο των φορέων της περιοχής ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα με τους εξής άξονες: 1) Τα αγροτικά προϊόντα ποιότητας και προέλευσης 2) Την προώθηση και πιστοποίηση με ονομασία προέλευσης ειδικά τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και 3)Την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής με επικεντρο τοΚαρναβάλι και τα παραδοσιακά έθιμα.

- Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης των αγροτών. Σε συνεργασία με το Δήμο δημιουργείται γραφείο ενημέρωσής τους για τις νέες εξελίξεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

- Προωθείται η κατασκευή αρδευτικών δικτύων, ο εξηλεκτρισμός των αρδευτικών γεωτρήσεων αλλά και κατασκευή φραγμάτων στον Τιταρήσιο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την άρδευση και οι αναδασμοί.

- Στηρίζουμε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με νέα προγράμματα, κτηνοτροφικές ζώνες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και προώθηση των προϊόντων.

- Προωθούμε τα οδικά έργα.

- Δημιουργούμε υποδομές για τον αγροτικό τομέα.

- Προωθούμε την αξιοποίηση των μνημείων πολιτισμού και ιστορίας του Τυρνάβου.

- Επιλαμβανόμαστε των προβλημάτων στον οικισμό των Ρομά με συγκεκριμένο σχέδιο και στόχο την ένταξή τους στην κοινωνία και την έξοδο, κυρίως των παιδιών, από την απομόνωση.  

Στο τέλος της εκδήλωσης, εν μέσω χειροκροτημάτων, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι για όλη την Π.Ε. Λάρισας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass