Στο 30% η αποχή και αυξημένα τα λευκά

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2014 14:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:47

Μεγαλύτερη συμμετοχή και συνεπώς μικρότερη αποχή συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, παρότι είχαν εκφραστεί δυσοίωνες εκτιμήσεις, καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στους επτά δήμους του ν. Λάρισας. Η αποχή αν και σημαντική, ωστόσο μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 30% ενώ στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 35%. Σχεδόν στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές για την Περιφέρεια  ενώ ένα χαρακτηριστικό που χρήζει ιδιαίτερης μνείας και ερμηνείας είναι και η αύξηση των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων…  

Είναι ενδεικτικό πως στις εθνικές εκλογές τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια ήταν κατά μέσο όσο στο ν. Λάρισας 1 στα 100 περίπου. Στις προχθεσινές εκλογές το ποσοστό των άκυρων – λευκών  έγινε 3 στα 100! Το μεγαλύτερο ποσοστό σημειώθηκε στο δήμο Λαρισαίων με 3,85% και το μικρότερο στο δήμο Φαρσάλων με 2,6%. Στις εθνικές εκλογές του ΄12, το μεγαλύτερο ποσοστό άκυρων – λευκών ψηφοδελτίων είχε καταγραφεί στο Δήμο Αγιάς με 1.23%

Σε κάθε περίπτωση στις προχθεσινές δημοτικές εκλογές η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο δήμο Ελασσόνας όπου το 34,72% των ψηφοφόρων απείχε της διαδικασίας ενώ η μικρότερη καταγράφηκε στο δήμο Κιλελέρ 23,75%. Στο συγκεκριμένο δήμο καταγράφηκε και μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δείγμα του ότι οι δημότες του Κιλελέρ αντιμετωπίζουν με σεβασμό και υπευθυνότητα τις εκάστοτε εκλογές. Η συμμετοχή των δημοτών του Κιλελέρ το 2010 είχε διαμορφωθεί στο 70,18% και προχθές στο 76,25%.

Στο Δήμο Λάρισας η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε προχθές το 67,41% ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 66,24%. Η διαφορά είναι μικρή και δεν αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών αλλά η αύξηση των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων είναι σημαντική καθώς από 1,2% των εθνικών περάσαμε στο 3,95% των δημοτικών.

Στο δήμο Τυρνάβου, παρατηρείται επίσης μιας διεύρυνση του ποσοστού συμμετοχής. Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων αλλά και τα χαρακτηριστικά ντέρμπι που έπαιρνε η αναμέτρηση κινητοποίησε τους δημότες με αποτέλεσμα η προχθεσινή συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη κατά 6% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Ενδεικτικά η αποχή τότε είχε κυμανθεί στο 34,49% και προχθές έπεσε στο 28,43%.

Στο Δήμο Αγιάς η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 67,87% αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τις εθνικές.

Στο  Δήμο φαρσάλων η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 72,17% σημαντικά αυξημένη με τις τελευταίες εκλογές, όπου είχε φτάσει 64,65%. Η αμφίρροπη αναμέτρηση για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος από τους τρεις τουλάχιστον υποψηφίους έθεσε σε συναγερμό το εκλογικό σώμα. Είναι ενδεικτικό πως η αποχή στο Δήμο το 2010 είχε κυμανθεί στο 35,75% και χθες μειώθηκε στο 27,83% 

Στο Δήμο Τεμπών τέλος η συμμετοχή προχθές αυξήθηκε στο 71,57% όταν το 2010 ήταν στο 65,21%. 

Συμπερασματικά και σε γενικές γραμμές η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές των πολιτών του ν. Λάρισας ήταν μεγαλύτερη από τις τελευταίες εθνικές εκλογές γεγονός που αποδεικνύει πως οι δημότες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκλογή των δημοτικών αρχόντων. Πάντως στην αύξηση της συμμετοχής σαφέστατα έπαιξε ρόλο και το διευρυμένο σε αριθμό εκλογικό σώμα λόγω της τελευταίας απογραφής. 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Όσον αφορά στα ποσοστά συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές της Περιφέρειας Θεσσαλίας να σημειώσουμε πως  αυτά κυμάνθηκαν στο 65,93% με 6,15% σε άκυρα και λευκά ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του 2010 κατά την πρώτη εκλογή η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 67% με τα άκυρα και λευκά να διαμορφώνουν ένα ποσοστό 8,42%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

 

 

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass