ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες του Τυρνάβου

* ΔΕΝ ΠΕΤΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2014 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:02
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Σε απόγνωσή βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου από την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας λόγω της καθυστέρησης της σύμβασης αντιχαλαζικής προστασίας με το ειδικό αεροπλάνο, με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρόνια τώρα πετούσε και διέλυε τα σύννεφα χαλαζιού και στην περιοχή του Τυρνάβου.
 Χθες το πρωί εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και οργανισμών της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου συναντήθηκαν με αφορμή την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με κατεύθυνση τα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως το ΥΠ.Α.Α.Τ, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Αποζημιώσεων, το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και κάθε άλλη υπερκείμενη αρχή που σχετίζεται, ευθύνεται και μπορεί να λάβει ουσιαστική και υπεύθυνη στάση για την οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Στο πλαίσιο αυτό με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ κ. Αθανάσιο Χαλούλη επισκέφτηκαν χθες το πρωί και τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Νίκο Μαλάκο, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό των αγροτών.
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου, Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ομάδος Παραγωγών Αργυροπουλίου, Ο.Π. Φρουτοπηγή Δένδρων και ΤΟΕΒ Τυρνάβου γίνονται κοινωνοί διαρκών παραπόνων του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής μας οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς γνωρίζοντας ότι μια νέα χαλαζόπτωση θα είναι το κύκνειο άσμα της εισοδηματικής ανομβρίας αφήνοντάς τους μόνο υποχρεώσεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της παραγωγικής χρονιάς με την ικανοποίηση των καλλιεργητικών τους φροντίδων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου: «στη συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ αμέσως μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση τέλη Μαρτίου (καθώς είχαμε ενδιάμεσα και δύο ακόμη με μικρότερη ένταση ) ο συντοπίτης πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας την άρση των τελευταίων εμποδίων που κρατούν τα αεροπλάνα στο έδαφος και υποσχέθηκε για πράσινο φως με την έλευση του Μαΐου, κάτι τέτοιο όμως δεν επετεύχθη. Με την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου να εισέρχεται σε ένα πραγματικό παραγωγικό οργασμό με τη συγκομιδή εκατομμυρίων κιλών οπωροκηπευτικών να αποτελούν μέσο προγραμματισμού των οργανωμένων μονάδων για εισροή συναλλάγματος από την αλλοδαπή αφού όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι μονόδρομος η εξωστρέφεια και η κατάκτηση αγορών που διασφαλίζει ικανοποιητικό οικονομικό αντάλλαγμα με την προϋπόθεση όλα τα ανωτέρω να επιτυγχάνονται έχοντας προς διάθεση ποιοτικό προϊόν, ανταγωνιστικό σχετιζόμενο με αγορές και οικονομίες που διαθέτουν ομοειδή γκάμα προϊόντων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το δυσθεόρατο κόστος που θα επωμισθεί ο Οργανισμός από την ικανοποίηση των πληγέντων παραγωγών από τις πραγματοποιηθείσες και ενδεχόμενες καταστροφές που θα προκύψουν στο μέλλον και το κέρδος αντίθετα με την έναρξη του πενταετούς προγράμματος θέτουμε προ των ευθυνών το σύνολο των πολιτικά υπευθύνων που εμπλέκονται με το πάγωμα της αντιχαλαζικής προστασίας τονίζοντας πως δεν αξίζει στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας όπως είναι ο πρωτογενής τομέας τέτοια αντιμετώπιση».
Ο ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στο ίδιο επίπεδο και η παρέμβαση του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αγησίλαου Ραψανιώτη προς τον ΕΛΓΑ.
Με επιστολή του ο κ. Ραψανιώτης σημειώνει ότι την περίοδο που διανύουμε, γινόμαστε κάθε απόγευμα μάρτυρες καιρικών φαινομένων, που άλλα μας επηρεάζουν και άλλα ξεσπούν την οργή τους στα βουνά, χωρίς συνέπειες για τις καλλιέργειές μας.
 Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για την εποχή, επειδή όμως ο κόσμος είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια των φαινομένων ή και πριν, να ακούει τον χαρακτηριστικό και συνάμα παρηγορητικό βόμβο του αεροπλάνου της αντιχαλαζικής προστασίας, και αυτό τον γέμιζε με αίσθημα ασφάλειας, άσχετα εάν πολλές φορές δεν πετύχαινε τον στόχο του, με απογοήτευση τώρα διαπιστώνει ότι το αεροπλάνο δεν «πετάει».
 Και ο κ. Ραψανιώτης καταλήγει στην επιστολή προς τον ΕΛΓΑ: «Αναρωτιόμαστε λοιπόν, κοστίζει περισσότερο το πέταγμα του αεροπλάνου, από την αποζημίωση τυχόν ζημιών εάν συνυπολογίσουμε και το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει η προστασία που αυτό μας προσφέρει;
 Με αυτές τις σκέψεις που μας βασανίζουν κάθε απόγευμα, ατενίζοντας τον ουρανό, ζητάμε λοιπόν από τον ΕΛΓΑ, άμεσα να ενεργοποιηθεί η αντιχαλαζική προστασία, ούτως ώστε να διώξουμε από πάνω μας, τα μαύρα σύννεφα που πλακώνουν την ψυχή μας».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass