ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ

Ελικοπτερικές... αποδράσεις στο Μελισσοχώρι

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2014 19:43 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:16

Του Δημήτρη Βάλλα

Είναι ένα χόμπι, αλλιώτικο από τα συνηθισμένα και χρειάζεται μελέτη, διάβασμα, αλλά και πολύ χρόνο και χρήμα, καθώς συνεχώς εξελίσσεται με νέα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας.

Χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες από τους χειριστές, πιλότους εδάφους που κυριολεκτικά- ιδιαίτερα στα ακροβατικά μοντέλα- κάνουν πραγματικά θαύματα στον αέρα.

Την τιμητική του για όλα αυτά θα έχει σήμερα και αύριο το Μελισσοχώρι όπου στο μοντελοδρόμιό του οργανώνονται οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τηλεκατευθυνόμενων Ελικοπτέρων από τον Όμιλο Αερομοντελιστών Μελισσοχωρίου.

Στους αγώνες θα υπάρχουν δύο κατηγορίες η F3C που είναι πτήσεις ακριβείας με συγκεκριμένο πρόγραμμα ακροβατικών και η κατηγορία F3N που είναι FreeStyle 3D και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα για το κοινό, ενώ τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν και το κριτήριο επιλογής επάνδρωσης της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Για τον μαγικό κόσμο αυτό των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων που δεν αποτελούν παιχνίδι θα μπορούσαν να γραφούν πολλές σελίδες, όμως μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε σήμερα μέσα από πληροφορίες που αλιεύσαμε από τα κλαμπ των αερομοντελιστών και που έχουν σχέση με τα θερμικά μοντέλα που προτιμούν οι περισσότεροι:

«Τα θερμικά ελικόπτερα λειτουργούν με μηχανές.

Ως μοντέλα κατασκευαστικά δε διαφέρουν σε τίποτα από τα ηλεκτρικά, πέραν της διαφοροποίησης στο frame (σασί) προκειμένου να στηριχθεί ο κινητήρας. Ο κινητήρας συνήθως είναι δίχρονος. Ο άξονάς του μεταδίδει την κίνηση με συμπλέκτη. Ο συμπλέκτης αυτός εφάπτεται πάνω στο clutch (καμπάνα) το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το στροφείο.

Το μοντέλο τροφοδοτείται με το κλασικό καύσιμο των μοντέλων δηλαδή μεθανόλη-λάδι και νιτρομεθάνιο σε ποσοστό από 5-25% Το καύσιμο και η διάρκεια πτήσης είναι αμέσως εξαρτώμενη από τον τύπο του κινητήρα, το μέγεθός του, το βάρος του ελικοπτέρου και ασφαλώς από τον τρόπο πτήσης.

Κατά μέσο όρο πάντως η πτήση σε ένα 50άρι ελικόπτερο ευρείας κυκλοφορίας σε κανονικές συνθήκες, διαρκεί από 12-15 λεπτά της ώρας. Σχεδόν όσο δύο μπαταρίες ενός ηλεκτρικού ελικοπτέρου δηλαδή.

Το μεγάλο «ατού» των θερμικών ελικοπτέρων απέναντι από τα ηλεκτρικά, είναι ακριβώς αυτό. Μπορεί να πετάει κανείς διαρκώς, μέχρις εξαντλήσεως! Βεβαίως μειονεκτούν αλλού. Ο θόρυβος για παράδειγμα σε κάποιους είναι ενοχλητικός. Το λάδι και ο καπνός που εξάγεται από την εξάτμισή του, προϋποθέτει μεγάλο και άνετο χώρο πτήσης. Το καθάρισμα του μοντέλου από τα λάδια στο τέλος της πτήσης, είναι μια διαδικασία λίγο ως πολύ χρονοβόρα και ίσως για κάποιους και βαρετή.

Παλαιότερα οι τιμές των καυσίμων για θερμικά ελικόπτερα κυρίως και αεροπλάνα, ήταν δυσβάσταχτες έως και απαγορευτικές. Σήμερα ο εγχώριος ανταγωνισμός «εκλογίκευσε» τους εισαγωγείς και είναι πλέον πιο προσιτές.

Στα ελικόπτερα χρησιμοποιούμε ακριβότερο καύσιμο, πολύ πιο πλούσιο σε νίτρο και σε λάδι από αυτό που χρησιμοποιούμε στα αεροπλάνα. Ο λόγος που χρειάζονται ειδικό καύσιμο είναι πως το μοτέρ λειτουργεί σχεδόν στο 80-90% της απόδοσής του συνέχεια που σημαίνει αρκετή καταπόνηση, φθορές και υψηλές θερμοκρασίες

Τα θερμικά ελικόπτερα χωρίζονται κυρίως σε «εκπαιδευτικά», λόγω της σταθερότητάς τους που οφείλεται στο μεγαλύτερό τους βάρος σε σχέση με τα ηλεκτρικά. Το βάρος τους τα καθιστούν περισσότερο αδρανή, άρα και περισσότερο προβλέψιμα (ουσιαστικά μας «δίνουν χρόνο» για διορθώσεις. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα μοντέλο, τόσο σταθερότερο γίνεται).

Αυτός ο απειροελάχιστος χρόνος αδράνειας είναι αρκετά σημαντικός!

Στο σημείο αυτό σημαντικό είναι επίσης και το εξής στοιχείο: Τα πλαστικά μέρη της κεφαλής ενός θερμικού ή ηλεκτρικού ελικοπτέρου, έχουν εξ αρχής λόγω της ελαστικότητας του υλικού και αποκτούν περισσότερους εν καιρώ- πολύ-πολύ μικρούς τζόγους. Η ελαστικότητα αυτή (μηδαμινοί τζόγοι), είναι χρήσιμοι ειδικά κατά το στάδιο της εκπαίδευσης.

Μια μεταλλική κεφαλή επενεργεί δραστικά πάνω στο ελικόπτερο κάνοντάς το ιδιαίτερα απόλυτο πτητικά και άμεσο στις εντολές μας. Αυτό όμως συνήθως, είναι μια απαίτηση εμπειρότατου χειριστή, προκειμένου να κατορθώσει με απόλυτη ακρίβεια κυρίως ακροβατικές ασκήσεις».

Αυτά τα ολίγα λοιπόν για μια σύντομη επαφή με το αντικείμενο και καλή διασκέδαση και πτήσεις σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass