Λειτουργία μετά από 382 χρόνια σε ξωκλήσι της Ανατολής

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2014 16:01 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:17

 

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

 

Περίσσεψαν συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη στην αρχιερα­τική θεία λειτουργία που, μετά από 382 χρόνια, τελέσθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος στο μόλις προσφάτως ανακαινισμένο ξω­κλήσι της Αγίας Τριάδας στην Ανατολή του Δήμου Αγιάς.

Εκεί, στον μονόκλιτο, σταυροειδή, θολόκτιστο, μετά τρούλου ναό του 1632, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπό τις ψαλμωδίες των μοναχών της Γυναικείας Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, συνεπικουρούμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Δρόσο και άλλους ιερείς.

Πλήθος κόσμου έζησε την ιστορική πανηγυρική θεία λειτουργία και μπόρεσε να θαυμάσει το μοναδικό αυτό μνημείο για τη Θεσσαλία που φέρει ακόμη αναλλοίωτες τοιχογραφίες από το 1700. Το ξωκλήσι αποτελεί ένα από τα επτά ομώνυμα που βρίσκονται – πέραν αυτού της Ανατολής – στην Αγιά, στον Αετόλοφο, στη Μελιβοία, στη Σκήτη, στο Μεταξοχώρι και στο Μεγαλόβρυσο, σε θέσεις, σύμφωνα με τον π. Νε­κτάριο, όπου υπήρχαν πηγές πλούσιες σε νερό και πιστεύεται πως χτί­στηκαν σε τέτοια μέρη από την ανάγκη των ντόπιων να ευχαριστήσουν τον Θεό γι’ αυτό.

Στον χώρο περί του ναού μοιράσθηκαν στους πιστούς πίτες και γλυκά, τα οποία ετοίμασαν οι γυναίκες της Ανατολής, ενώ σημαντική στην τέλεση της λειτουργίας ήταν η βοήθεια της Εκκλησιαστικής Επι­τροπής του Αγίου Γεωργίου Ανατολής, το μέλος της οποίας κ. Μιχάλης Μιτούλης μίλησε, μάλιστα, για τον ναό και την ανακαίνισή του μετά το Θείο κήρυγμα του σεβασμιοτάτου. Αξίζει, βεβαίως, να αναφερθεί ότι η ανακαίνιση του ναού έγινε υπό την επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντι­νών Αρχαιοτήτων, με δωρεές των κατοίκων του χωριού και των μελών του πάντα δραστήριου Συλλόγου Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass