«Μεγάλος «απών – παρών» ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνος!»

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:22

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

«Μεγάλος απών της εφετινής πανηγύρεως στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου είναι ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνος κυρός Βασίλειος! Είναι απών κατ΄ άνθρωπον, παρών όμως εν πνεύματι και δια των καλών έργων του, τα οποία θα μείνουν για πολλές δεκαετίες εμφανή!». Αυτό, επεσήμανε, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ο σεβασμ. μητροπολίτης Κίτρους – Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, στη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής πανήγυρης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, επισημότητα, κατάνυξη και εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές, στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, στο ιστορικό μοναστήρι – «κόσμημα» της Επαρχίας Ελασσόνας.

Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Κίτρους – Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, συλλειτούργησαν δε ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο καθηγούμενος της Μονής π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι πατέρες της Βασίλειος και Χριστόφορος, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς, ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών. Στιγμές κατάνυξης από τους εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες προσκυνητές, που μέσα στο φιλόξενο μοναστήρι και στον προαύλιο χώρο του περίμεναν υπομονετικά, παρά …τον φθινοπωρινό βροχερό και ψυχρό καιρό, να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και να βιώσουν τη χάρη της.

Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Κίτρους – Κατερίνης αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος και επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο της βιβλικής φράσης «Το Πνεύμα σου το αγαθόν οδηγήσει με εν γη ευθεία», στέλνοντας και τα δικά του επίκαιρα μηνύματα: «Ευεργετική η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας. Πολλές φορές βγαίνουμε από τον ανθρώπινο προσανατολισμό μας και μας δείχνει που είναι ο προορισμός μας. Μια δύναμη που είναι απαραίτητη. Καιρός είναι να εμβαθύνουμε στο μυστήριο της Αγίας Τριάδος και να φέρουμε αυτό το Πνεύμα στη ζωή μας. Να αγωνιστούμε να έχουμε το Άγιο Πνεύμα να κατοικεί μέσα στην ψυχή μας. Τα υλικά αγαθά είναι αδύναμα να δώσουν την ευτυχία στον άνθρωπο…».

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των Κτητόρων της Μονής.

Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών, που ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, όπου αναπαύεται ο πρόσφατα κοιμηθείς μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος, για να ανάψουν ένα κερί στον τάφο του, μέσα σε μια κατάφυτη τοποθεσία.

Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το παρών έδωσαν: ο πρ. υπουργός – βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η πρ. αντιπεριφερειάρχης – ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο σημερινός αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Ιωάννης Νάνος, αιρετοί της περιοχής, οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αστ. Στούπας, Ι. Σαπουνάς, Γ. Σδάνης, Κ. Καραγιάννης, Γ. Γιαννούλας, Φ. Καραγκόγκος, Γ. Παπαευθυμίου, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολλοί επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass