ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

«Παραμένει διαυγής η παρουσία του μακαριστού Βασιλείου!»

* ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΑΝ 14 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2014 1:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:36
 
 
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα, με την παρουσία 14 μητροπολιτών, των αρχών της περιοχής και εκατοντάδων κόσμου, τελέσθηκε προχθές το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου.
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσόνος κυρού Βασιλείου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες:
Σταγών και Μετεώρων(Τοποτηρητής της Ι.Μ. Ελασσόνος) κ. Σεραφείμ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλος, Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σισσανίου – Σιατίστης κ. Παύλος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, Λαρίσης – Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ρεντίνης, Σαλώνων.
Ακόμη, συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος και π. Βασίλειος Παπανικολάου, και πολλοί αρχιμανδρίτες όμορων Μητροπόλεων.
Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, με μεστό, ζωντανό και άμεσο λόγο, αναφέρθηκε στον μακαριστό ιεράρχη και στο τελευταίο διάστημα της ζωής του, όπου είχε αποσυρθεί στη Μονή Σπαρμού: «Το τελείωμα του κάθε δημιουργήματος είναι αυτό που αφήνει την τελευταία εντύπωση. Τα τέλη της ζωής ενός ανθρώπου. Η κατά Θεόν σοφία επικεντρώνεται στο τελείωμα, στη μνήμη που αφήνει ο άνθρωπος, στη μεγάλη αξία και σημασία που έχουν οι τελευταίες ώρες. Ως πατέρες της Μονής Σπαρμού, ζήσαμε έντονα το τελευταίο διάστημα της ζωής του, το τέλος του, που ήταν το επιστέγασμα της μεγάλης του πίστης στο Θεό. Ακτινοβολούσε προς κάθε κατεύθυνση, αντιμετώπιζε την ασθένεια του με πίστη και αξιοπρέπεια, ποτέ δεν εξέφραζε τις αγωνίες του, δεν έδειχνε να παραιτείται η να μελαγχολεί. Προσπαθούσε να ιερουργεί και έδειξε υποδειγματική καρτερία έως τις τελευταίες του ώρες. Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά! Ανεκτίμητο το μέγεθος της προσωπικότητας του ιεράρχη. Γνωρίσαμε από κοντά τον πανάξιο ιεράρχη, τον προστάτη των μοναχικών αδελφοτήτων. Αγωνία του η μεταλαμπάδευση του Θεού, χαρά του η ανακαίνιση όλων των Μονών, αυστηρός στην αμαρτία αλλά πολύ επιεικής στον απλό άνθρωπο. Ως πνευματικά του παιδιά, έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε το έργο του και οδηγός μας θα είναι η αγάπη στο συνάνθρωπο...».
Στο τέλος του μνημοσύνου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Τοποτηρητής της Ι.Μ. Ελασσόνος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, απευθυνόμενος στον κόσμο, τόνισε, χαρακτηριστικά: «Η Ελασσόνα σήμερα έχει τη γιορτή της, με έντονη τη χαρμολύπη. Έφυγε ένας εξαίρετος αρχιερεύς, που άφησε πίσω του θαυμαστό, πολύπλευρο έργο με πνευματική υποδομή. Το έργο αυτό διακόπηκε πρόωρα, αλλά η παρουσία του μακαριστού Βασιλείου παραμένει διαυγής».
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, η σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος κ. Μαρία Μαμάρα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι κ. Νικ. Γάτσας και Ι. Νάνος, ο διευθυντής Α’ Κλάδου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας ταξίαρχος(Ι) κ. Γεώργ. Μπλιούμης, εκπρόσωποι αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, οι πρ. βουλευτές κ. Βασιλ. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, οι πρ. δήμαρχοι Λιβαδίου κ. Γεώργ. Γαλάνης και Ολύμπου κ. Γ. Καστανάρας, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, οι συγγενείς του εκλιπόντος ιεράρχη, δεκάδες κληρικοί και εκατοντάδες άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και το Νομό Λάρισας, και από γειτονικούς Νομούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass