ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2014 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:39

Στους αντιδημάρχους, που επισήμως θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, καταλήγει «σήμερα – αύριο» και το αργότερο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, η δημοτική ομάδα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» του νέου δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη.

Η προεργασία και οι «πρώτες σκέψεις» σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα έχει ήδη γίνει και επικρατέστεροι για τις 7 από τις 8 συνολικά θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», φέρονται να είναι οι εξής: Ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πολιτικός μηχανικός Νικόλαος Καλτσάς, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Μπατζανούλης, ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Μαβίδης, ο οικονομολόγος Παναγιώτης Νταής, ο πρώην αντιδήμαρχος Πάνος Σάπκας και ο εκπαιδευτικός ΤΕΙ και δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Σούλτης.

Το «νέο στοιχείο» ωστόσο της θητείας Καλογιάννη, δεν αφορά τόσο στα πρόσωπα όσο στη «συλλογικότητα» και στη «διαφάνεια». Με προτεραιότητα σε θέματα όπως η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και η επίλυση χρονίων προβλημάτων, η νέα δημοτική αρχή θα στελεχώσει επίσης τη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων όπως και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όργανα που αφενός θα ορίζουν την πολιτική του Δήμου, αφετέρου θα ελέγχουν την πορεία του έργου, με τους αντιδημάρχους να υποστηρίζονται επίσης από «ομάδες έργου» αποτελούμενες από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος πλειοψηφίας.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι, αφού και επισήμως οριστικοποιηθούν, από την επόμενη εβδομάδα θα «εγκατασταθούν» στον Δήμο Λαρισαίων, όπως ήδη έχει πράξει ο κ. Καλογιάννης, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωσή τους, έτσι ώστε «να μην χαθεί ούτε μια ημέρα θητείας» για την ενημέρωσή τους και από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι καθόλα έτοιμοι να ασκήσουν καθήκοντα.

Ο ορισμός των αντιδημάρχων αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, ενώ σε δεύτερη φάση θα αποφασισθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις όπως τα ΝΠΔΔ (Θέατρο, ΔΩΛ, ΔΗΚΕΛ κ.α.), του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ή την αντιπροεδρία της ΔΕΑΥΛ.

ΔΟΜΗ

Η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην «αναδιάρθρωση» των αντικειμένων των αντιδημαρχιών, χωρίς αυτό να επηρεάζει τον συνολικό αριθμό των θέσεων, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως της κοινωνικής πολιτικής, της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της νεολαίας κ.λπ. με το «νέο μοντέλο διοίκησης» να στηρίζεται στη «συλλογικότητα», αλλά και στην «πλήρη ενεργοποίηση του δημοτικού μηχανισμού» και παράλληλα στην «αναβάθμιση των οργάνων του δήμου» όπως και προεκλογικά είχε δεσμευθεί η παράταξη.

Η «φιλοσοφία» της νέας διοικητικής δομής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στηρίζεται «στη συλλογικότητα της λήψης των πολιτικών αποφάσεων, κάτι που διασφαλίζεται με τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και της έντονης δραστηριότητας του δημοτικού μηχανισμού, με τον ορισμό γενικού γραμματέα προκειμένου να διευθετούνται θέματα όπως της άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη και παράλληλα της επίλυσης χρονίων προβλημάτων».

Γενικός γραμματέας, Εκτελεστική Επιτροπή, αντιδήμαρχοι και ομάδες εργασίας αποτελούμενες από συμβούλους, θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο (σ.σ. «ευέλικτο» σύμφωνα με στελέχη της «Συμπαράταξης») που αφενός θα αποτρέψει τις «αντιδημαρχίες – βιλαέτια», αφετέρου μέσω της «συμμετοχής», της «συλλογικότητας» και της «διαφάνειας» θα «ακυρωθούν» πολιτικές της αρχής του «ενός ανδρός».

Οι ομάδες εργασίας θα πλαισιώνουν τον κάθε αντιδήμαρχο λόγω του εύρους του αντικειμένου κάθε τομέα. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι αυτή που θα καθορίζει την πολιτική της δημοτικής αρχής ανά τομέα, ενώ ο γενικός γραμματέας θα είναι αυτός που θα έχει τον έλεγχο για την εφαρμογή (υλοποίηση) της πολιτικής αλλά και την «απόδοση» του μηχανισμού του δήμου, εν είδει «πολιτικού προϊσταμένου» του δημοτικού μηχανισμού.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» έχει ήδη καταλήξει στην «αναδιάρθρωση» των αντιδημαρχιών, σε άλλες περιπτώσεις «σπάζοντας» και σε άλλες «ενοποιώντας» το αντικείμενο των υπαρχουσών αντιδημαρχιών της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Για 7 από τις 8 θέσεις, οι επικρατέστεροι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», είναι οι εξής:

Ο κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, για τη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής όπου θα «αναδειχθούν» τομείς όπως η Πρόνοια, στη θέση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Πολιτικών θέση που κατέχει σήμερα η κ. Ευαγγ. Ντάβαρη.

Ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, για τη θέση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος που θα «αφομοιώσει» Διευθύνσεις όπως του Πρασίνου (στη θέση του αντιδημάρχου Γεωτεχνικών και Πρασίνου Βασίλ. Μπατζηλιώτη), της Καθαριότητας και του Αμαξοστασίου. Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί πως η απειλούμενη ιδιωτικοποίηση τομέων όπως η Καθαριότητα σε συνδυασμό με την ενοποίηση της αντιδημαρχίας προκαλούν ήδη συζητήσεις στους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πρασίνου, με στελέχη της «Συμπαράταξης» να αποσαφηνίζουν πως «η ενοποίηση αφορά στα καθήκοντα του νέου αντιδημάρχου, σε πολιτικό επίπεδο και όχι στο αντικείμενο των δύο Διευθύνσεων που παραμένει διακριτό».

Ο κ. Δημήτρης Μαβίδης για τη θέση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας που μέχρι σήμερα αποτελούσαν ξεχωριστά αντικείμενα (στις θέσεις του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Αρ. Γαλάτου και του αντιδημάρχου Αστικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Καθημερινότητας και Αμαξοστασίου Ιωάν. Οικονόμου).

Ο κ. Αλέξανδρος Μπατζανούλης για τη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας που ως αυτόνομη σήμερα αντιδημαρχία δεν υφίσταται, με τις ομάδες εργασίας των δημοτικών συμβούλων να ασχολούνται με κάθε αντικείμενο, όπως η Νεολαία και ο Αθλητισμός ξεχωριστά, αντικείμενα που θα υπάγονται στη συγκεκριμένη αντιδημαρχία.

Ο κ. Παναγιώτης Νταής για τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών που διαχωρίζεται από το αντικείμενο της Διοίκησης, στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αγροτικής Οικονομίας και Διοίκησης Αθαν. Μαμάκου.

Ο κ. Πάνος Σάπκας για τη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού που ως αυτόνομη σήμερα Αντιδημαρχία επίσης δεν υφίσταται.

Ο κ. Γεώργιος Σούλτης για τη θέση του αντιδημάρχου Διοίκησης με ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων όπως των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, της Εξυπηρέτηση του Πολίτη, της Διαφάνειας (μέρος των αρμοδιοτήτων υπάγονται μέχρι σήμερα στην αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας-ΚΕΠ-Διαφάνειας και Διοικητικής Βοήθειας Μαρία Κοτάκου και στον κ. Μαμάκο).

Η δημοτική ομάδα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ώρες και στο πρόσωπο που θα στελεχώσει την Αντιδημαρχία Περιαστικής Ανάπτυξης (Γιάννουλη, Φαλάνη, Κοιλάδα) θέση που κατέχει σήμερα ο αντιδήμαρχος Περιαστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης Αναστ. Πρασσάς.

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Οι συζητήσεις επεκτείνονται επίσης και στην επιλογή προσώπου που θα στελεχώσει τη θέση του γενικού γραμματέα που πιθανώς να αναλάβει και το αντικείμενο της Διοίκησης, καθώς θα αποτελέσει, όπως προαναφέρθηκε τον «πολιτικό προϊστάμενο» του δημοτικού μηχανισμού, φέροντας την ευθύνη για την «παραγωγή» - υπό τον δήμαρχο - και την «υλοποίηση» του έργου της δημοτικής αρχής.

 ΘΗΤΕΙΑ

Οι προαναφερθέντες, σύμφωνα πάντα με τις «πρώτες σκέψεις», νέοι αντιδήμαρχοι αναμένεται να ορισθούν για τα επόμενα 2,5 χρόνια για το ήμισυ δηλαδή της 5ετούς θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ενώ αμειβόμενες θα είναι οι 5 από τις 8 συνολικά θέσεις αντιδημάρχων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass