ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Πανηγυρική χειροτονία του Ελασσόνος Χαρίτωνος

* Συγχοροστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος και 20 μητροπολίτες * Μ. Χαρακόπουλος: Εύχομαι η διακονία του να αποδειχθεί ιδιαίτερα καρποφόρος

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2014 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:49
 
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα και μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε, χθες, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στην Αθήνα, η χειροτονία του εψηφισμένου μητροπολίτου Ελασσόνος κ. Χαρίτωνα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη Χειροτονία συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες: Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Κίτρους – Κατερίνης κ. Γεώργιος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Προικοννήσου(Οικουμενικού Πατριαρχείου) κ. Ιωσήφ, Σάμου κ. Ευσέβιος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Θηβών κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και οι επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης κ. Χαρίτων, βαθύτατα συγκινημένος, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Δυσκολεύομαι να προσαρμοσθώ στην ιδέα, ότι καλούμαι από σήμερα να αναλάβω και να συνεχίσω το λαμπρό και σπουδαίο έργο που ο αοίδιμος Βασίλειος ξεκίνησε. Η διακονία μου στην Ι.Μ. Ελασσόνος και προπαντός δίπλα στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Βασίλειο, μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τον ευλογημένο αυτό τόπο και να αγαπήσω τον απλό και φιλόθεο λαό της. Τους διαβεβαιώ ότι θα σταθώ δίπλα τους, κοντά τους ως αδελφός, φίλος και συμπαραστάτης στις προκλήσεις και τις περιστάσεις του βίου». Και συνέχισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελασσόνος κυρό Βασίλειο, ο οποίος πριν από 19 χρόνια, σ’ αυτόν εδώ τον ναό ελάμβανε το της αρχιερωσύνης χάρισμα υπό του γέροντός του Ελασσόνος Σεβαστιανού, που κατ’ αγαθήν συγκυρίαν και αυτός εδώ χειροτονήθηκε επίσκοπος. Είμαστε πεπεισμένοι πως χαίρεται και ευφραίνεται επί τα τελούμενα. Η πνευματική σχέση, συνεργασία και διακονία κοντά του, ήταν ένα διδασκαλείο. Του είμαι ευγνώμων και θα τον μνημονεύω έως της εσχάτης μου αναπνοής». «Βαδίζω με συστολή και θείο φόβο, για να λάβω τον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης, κλίνοντας το γόνυ της ψυχής και του σώματος ενώπιον του μεγάλου Αρχιποίμενος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού», ολοκλήρωσε, συγκινημένος, ο κ. Χαρίτων.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Με τη σειρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς το νέο μητροπολίτη Ελασσόνος κ. Χαρίτωνα, υπογράμμισε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα:
«Εύχομαι να συνεχίσεις το έργο του πνευματικού σου πατέρα και φίλου μας μακαριστού Ελασσόνος Βασιλείου. Σήμερα η ψυχή του Μητροπολίτη Βασιλείου αναπαύθηκε. Ακόμα δεν θα ξεχάσω στην κηδεία του κυρού Βασιλείου που ο κόσμος ερχόταν και μου ψιθύριζε στα αυτιά - Τον Χαρίτωνα να μας στείλετε Μακαριώτατε!».
Και ο κ. Ιερώνυμος, με αμεσότητα και πατρικό λόγο, ολοκλήρωσε:
«Τα τάλαντα που σου έδωσε ο Θεός τα αύξησες και τα χρησιμοποίησες για την Εκκλησία και όχι για προσωπικό σκοπό γι’ αυτό και τώρα η Εκκλησία στο ανταποδίδει. Χαρίτωνα, αυτά τα τάλαντα που διαθέτεις να τα προσφέρεις στη διακονία της Εκκλησίας, και να τα σκορπίσεις στον ευλογημένο λαό της Ελασσόνας!».
Λίγο μετά τις 9.45 το πρωί, ο νέος μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων δέχθηκε από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου και των μητροπολιτών τα ιερά άμφια, τη ράβδο και την αρχιερατική μήτρα και το «άξιος», συνοδευόμενο από ενθουσιώδη χειροκροτήματα απλώθηκε μέσα και έξω από το Ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών.
O MAΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στη χειροτονία, παρέστη και ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος συνεχάρη το νέο επίσκοπο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ιερή αποστολή του, ενώ ευχαρίστησε την ιεραρχία που εισάκουσε την έκκληση των Ελασσονιτών και εξέλεξε θεία χάριτι ως νέο μητροπολίτη, έναν άξιο κληρικό της επαρχίας Ελασσόνος ως διάδοχο του κυρού Βασιλείου.
Προσφωνώντας το νέο ιεράρχη ο κ. Χαρακόπουλος είπε τα εξής:
«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε άξιους ιεράρχες, όπως ο νέος επίσκοπος Ελασσόνος Χαρίτων, για να στηρίζουν το λαό του Θεού με το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης, που είναι η πεμπτουσία του ευαγγελικού κηρύγματος.
Γι’ αυτό και επιτρέψτε μου στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου να ευχαριστήσω την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που έτεινε ευήκοον ους στην παράκληση του θρησκευόμενου λαού της Ελασσόνος και εξέλεξε θεία χάριτι ως νέο μητροπολίτη, έναν άξιο κληρικό της επαρχίας μας, αντάξιο της μνήμης του μακαριστού κυρού Βασιλείου, που τόσο πρόωρα αποχαιρετήσαμε.
Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων, με το εγνωσμένο εκκλησιαστικό του ήθος τη σεμνότητα που τον διακρίνει και τον σεβασμό στην παράδοση και τα πάτρια, είμαι βέβαιος ότι θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου του κυρού Βασίλειου. Εύχομαι η διακονία του να αποδειχθεί ιδιαίτερα καρποφόρος. Έτη πολλά Δέσποτα. Άξιος!».
Το «παρών» στη χειροτονία έδωσαν: ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, οι δημοτ. σύμβουλοι κ. Τηλ. Γκαμπέτας και Ι. Σαπουνάς, εκπρόσωποι φορέων, κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί από περιοχές της Ελασσόνας και όχι μόνο, που με λεωφορεία και Ι.Χ. συνέρρευσαν στην Αθήνα για να βρεθούν κοντά στο νέο μητροπολίτη της Ελασσόνας, σε αυτές τις τόσο ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass