ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Προβλέπεται, αλλά υπάρχει αντικεραυνική προστασία;

* Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εγκατάσταση ενός αλεξικέραυνου

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2015 0:35
Τα αστραπόβροντα είναι θεαματικά φυσικά φαινόμενα. Οι κεραυνοί όμως σκοτώνουν κάθε χρόνο 12-17 ανθρώπους, ενώ προκαλούν και σημαντικές υλικές ζημιές. Υπάρχουν κανονισμοί αντικεραυνικής προστασίας στις κατοικημένες περιοχές, αλλά απουσιάζει κάθε έλεγχος για την τήρησή τους Τα αστραπόβροντα είναι θεαματικά φυσικά φαινόμενα. Οι κεραυνοί όμως σκοτώνουν κάθε χρόνο 12-17 ανθρώπους, ενώ προκαλούν και σημαντικές υλικές ζημιές. Υπάρχουν κανονισμοί αντικεραυνικής προστασίας στις κατοικημένες περιοχές, αλλά απουσιάζει κάθε έλεγχος για την τήρησή τους

 

Χειμωνιάτικο ήταν το σκηνικό του καιρού και χθες στην πόλη, με αστραπές και βροντές να κάνουν την εμφάνισή τους στον λαρισινό ουρανό, σκορπώντας σε κάποιους ανησυχία για τυχόν ζημιές σε σπίτια και εξοπλισμούς. Τα προηγούμενα χρόνια δεν περνούσε συχνά από το μυαλό μας ότι υπάρχει πιθανότητα κρούσης κεραυνού μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Έτσι η πρόβλεψη για αντικεραυνική προστασία δεν ήταν τόσο διαδεδομένη, αλλά δυστυχώς τα πράγματα τον τελευταίο καιρό άλλαξαν προς το χειρότερο, αφού καταγράφεται μια αύξηση του φαινομένου κυρίως την περίοδο του χειμώνα κατά 20%. Το ανησυχητικό είναι ότι οι προβλέψεις για το μέλλον από τους επιστήμονες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, με τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά και όλο και πιο ακραία! Μάλιστα μόλις προχθές δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από κεραυνό σε Σαλαμίνα και Κυνουρία.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την αντικεραυνική προστασία της πόλης και κυρίως σε δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες, με μεγάλο υψόμετρο; Όπως προέκυψε, μετά την έρευνα της «Ε», η οποία ήταν πολύπλευρη καθώς χρειάστηκε να χτυπήσουμε αρκετές πόρτες πριν καταλήξουμε στο παρακάτω συμπέρασμα, η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας εναπόκειται στην επαγγελματική ευσυνειδησία των κατασκευαστών των κτιρίων ή του φορέα υλοποίησης του κατασκευαστικού έργου, καθώς δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που να ελέγχει τη λειτουργία ή συντήρηση του αλεξικέραυνου και των άλλων αντικεραυνικών συστημάτων που προβλέπει ο Κανονισμός. Η νομοθεσία λοιπόν αναφέρει ότι όλα τα δημόσια κτίρια, π.χ. δημαρχείο, κτίριο Περιφέρειας, σχολεία, υποχρεούνται, βάσει νομοθεσίας και έκδοσης της πολεοδομικής άδειας να διαθέτουν το απαραίτητο αλεξικέραυνο, που θα γειώσει ενδεχόμενο χτύπημα του κεραυνού. Όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι τα παραπάνω κτίρια διαθέτουν αλεξικέραυνο και αντικεραυνική προστασία. Στην επαγγελματική ευσυνειδησία του πολιτικού μηχανικού ή του κατασκευαστή εναπόκειται και η υποχρέωση της συντήρησης ή αντικατάστασης του μηχανισμού.

Πάντως σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ «την καλύτερη και ασφαλέστερη προστασία στην πόλη από τους κεραυνούς προσφέρουν οι στύλοι της Επιχείρησης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αντικεραυνική προστασία και απορροφούν συνήθως κάθε χτύπημα του κεραυνού. Γι' αυτό και ακούμε συχνά για στύλους της ΔΕΗ που χτυπήθηκαν από κεραυνό, με μόνη επίπτωση για την ευρύτερη περιοχή το σκοτάδι που πέφτει από την εκτός λειτουργίας ηλεκτροδότηση. Προτιμότερο σενάριο, από το να επισκεπτόταν ο κεραυνός κάποια διπλανή κατοικία, καίγοντας ουσιαστικά όλες τις ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές». Ωστόσο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ εκφράζουν και σε αυτή την περίπτωση «την ανησυχία τους από την απαξίωση της ΔΕΗ, μέσω της ιδιωτικοποίησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, όπως όλοι γνωρίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης να υπολειτουργούν και να μην συντηρούν σωστά το δίκτυο και κατά συνέπεια και την αντικεραυνική προστασία».

Ως προς τις υποχρεώσεις του καθενός από μας και ενόψει του άστατου χειμώνα που μας περιμένει, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα εξής: «Για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες, προχωράμε σε λύσεις αντικεραυνικής προστασίας (εγκατάσταση με αλεξικέραυνο), το κόστος των οποίων είναι μηδαμινό μπροστά στην οικονομική επιβάρυνση και το κόστος που μπορεί να προκύψει από έναν κεραυνό. Τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές και συναγερμοί είναι οι πιο ευαίσθητες συσκευές που μπορεί να πληγούν. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλος πυρκαγιάς, ειδικά αν έχουμε ξύλινη στέγη χωρίς αλεξικέραυνο. Πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί και αν ο κεραυνός προσκρούσει πάνω σε κεραία και οδηγηθεί στις τηλεοράσεις της οικίας. Αλλά η μεγαλύτερη απώλεια είναι ανθρώπινη και όχι τα υλικά αγαθά. Έχει καταγραφεί ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από 12 έως 17 άτομα από κεραυνοπληξία. Ο κεραυνός βρίσκει τη διαδρομή με τη μικρότερη ηλεκτρική αντίσταση προς τη γη. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τον διευκολύνουμε να καταλήξει στη γη, προσφέροντάς του την ευκολότερη (και ασφαλέστερη για μας) διαδρομή, με την αντικεραυνική προστασία. Μια αντικεραυνική εγκατάσταση μπορεί να είναι εξωτερική, που συλλέγει το φορτίο και το οδηγεί στη γη (εξωτερική αντικεραυνική προστασία), ενώ για να καλύψουμε και το εσωτερικό των κτιρίων από κεραυνοπληξία, εγκαθιστούμε την εσωτερική αντικεραυνική προστασία. Για να αποφύγουμε όλους αυτούς τους κινδύνους, κάνουμε πράξη την εγκατάσταση αλεξικέραυνου χωρίς δεύτερη σκέψη. Η πρόληψη είναι αρετή! Δεν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε...

Βέβαια το αλεξικέραυνο δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα ''υποδεχτείς'' κεραυνό. Αντίθετα θα τον τραβήξει απ' όπου ήταν να πέσει τριγύρω, και θα εξασφαλίσει ότι θα τον οδηγήσει στη γη με ασφάλεια, χωρίς να πέσει κάπου αλλού και να προξενήσει ζημιά. Επίσης η εγκατάσταση αλεξικέραυνου δεν προστατεύει πλήρως τον οικιακό σου εξοπλισμό. Χρειάζεται και καλή γείωση, αλλά και επιμέρους προστασία σε κάποιες επιμέρους γραμμές του πίνακα, για πιο ευαίσθητες καταναλώσεις, τηλεφωνικές γραμμές, κλπ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass