ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αν πάμε στην ΕΛΑΣ, να πάμε όλοι!

«ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ»: «ΣΑΦΕΣ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2013 2:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:29
 
«Η προοπτική να πάμε στην ΕΛΑΣ, μας ικανοποιεί, αρκεί να πάμε όλοι και η μεγάλη πλειοψηφία το θέλει! Είμαστε εξοικειωμένοι με τις αστυνομικές αρμοδιότητες, υπάρχει αστυνομική παιδεία. Στη Λάρισα έχουμε άριστη συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες και ειδικά την τροχαία. Έχουμε αποκτήσει νοοτροπία αστυνομική...».
Δεν βλέπουν αρνητικά την προοπτική να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ οι δημοτικοί αστυνομικοί της Λάρισας. Το βασικό θέμα είναι να πάνε όλοι και να μην γίνουν απολύσεις. Όμως, έχουν να επιδείξουν και έργο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν, που στη Λάρισα, ο θεσμός αναπτύχτηκε σημαντικά. Σε μια συζήτηση χθες με ορισμένους εκ των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία, βγήκε και το παράπονο, ότι ηθελημένα, οι εκάστοτε κυβερνώντες, δεν ενίσχυσαν τη δημοτική αστυνομία θεσμικά, για άγνωστους λόγους.
«Τι βγαίνει»; Ότι η κατάργηση των δημοτικών αστυνομιών γίνεται «στο πόδι». Από χρόνια ζητούσαμε να γίνουν ξεχωριστές διευθύνσεις και αρχηγείο των δημοτικών αστυνομικών, ανεξάρτητο από τους δήμους και να ενισχυθεί και θωρακιστεί ο θεσμός. Να προστεθούν κι άλλες αρμοδιότητες, να δοθεί εξοπλισμός, να γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις. Επιβάλλεται να γίνουν, έστω και τώρα, πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες. Όλα τα άσχημα, από την Αθήνα ξεκινούν... Εμείς θέλουμε να πάρουμε κι άλλες αρμοδιότητες της τροχαίας εντός των πόλεων, εκτός βέβαια από τα τροχαία ατυχήματα.
ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
«Ποια καθήκοντα εκτελούσαν ως τώρα οι δημοτικοί αστυνομικοί;»: Από τα βασικά είναι ο έλεγχος των λαϊκών αγορών, παρεμπόριο, τραπεζοκαθίσματα και γενικά θέματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και πολλές συναρμοδιότητες με την ΕΛΑΣ, αλλά λόγω έλλειψης αστυνομικών, εκτελούνται από δημοτικούς αστυνομικούς, όπως οι παράνομες σταθμεύσεις. Είναι όμως και οι εξής: Έλεγχος των διατάξεων για την ύδρευση, αποχέτευση κλπ. η χρήση αλσών και κήπων, πλατειών κ.λπ., καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, έλεγχοι για την υπαίθρια διαφήμιση, εγκαταλειμμένα οχήματα, η σήμανση στους χώρους των έργων, πεζοδρόμια, δρόμους κ.λπ., η λειτουργία παιδότοπων, ηχορύπανση, ωράριο λειτουργίας κ.λπ., γενικά έλεγχοι αδειών που χορηγούν οι δημοτικές αρχές, εγκατάσταση μετακινούμενων πληθυσμών, οικοδομές και ΓΟΚ, προστασία μνημείων, συμμετέχει σε σχέδια πολιτικής προστασίας, έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, καταλύματα κλπ. Μια από τις πιο «φρέσκες» αρμοδιότητες, που άρχισε να εφαρμόζεται τακτικά και στη Λάρισα, είναι τα ζώα συντροφιάς, με ελέγχους στους ιδιοκτήτες αν τηρούν τους κανόνες με την υγιεινή κατάσταση του ζώου κ.λπ.
Η «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ»
Σε δελτίο Τύπου η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας «Θεσσαλών Δύναμη», αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Απολύτως αιφνιδιαστικά, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση, δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τη δημοτική αστυνομία και να μετακινήσει μέρος των υπαλλήλων της στην ΕΛΑΣ.
Δυστυχώς, μετά την απόφαση για την τύχη της ΕΡΤ, για άλλη μια φορά, με διαδικασία που προσβάλλει τον πυρήνα της συνταγματικής νομιμότητας και της δημοκρατίας μας, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης στοιχειώδους ενημέρωσης των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα της ζωής τους και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους για τη λήψη μιας κοινά αποδεκτής απόφασης, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει το τίμημα της σκληρής λιτότητας και της δραματικής μείωσης των πόρων... Η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί ένα από τα νευραλγικά κομμάτια της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και η μόνη δημόσια συζήτηση που έχει το τελευταίο διάστημα αναπτυχθεί, αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της κι όχι στην κατάργησή της.
Ταυτόχρονα και κυρίαρχα, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εκπονείται για άλλη μια φορά, χωρίς καν να τεθεί υπόψη των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, που έτσι απαξιώνονται στο ρόλο τους και καθίστανται άβουλα όντα, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης ή συνδιαμόρφωσης της νέας κατάστασης.
Αυτή η λογική δεν μπορεί να ωφελήσει κανέναν: οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια υφιστάμενοι κατάσταση εργασιακού σοκ, οι αιρετοί βιώνουν την απαξίωση και τον ευτελισμό, ενώ η κοινωνία παρακολουθεί με μεγάλη απορία πώς μπορεί το σχέδιο μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, με εξαγγελθέντα τελικό στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη, να πραγματοποιείται με τέτοιες αποφάσεις!
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και μετάταξη μέρους των δημοτικών αστυνομικών της χώρας στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς αποτελεί σαφές πλήγμα για την αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνει τους δήμους της χώρας και της Θεσσαλίας και οδηγεί σε πολυεπίπεδο ευτελισμό της ίδιας της έννοιας της «αυτο-διοικούμενης» κοινωνίας. Το ζήτημα αυτό προτείνουμε για συζήτηση στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του σώματος επί του θέματος». Το δελτίο Τύπου υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Ευαγγελία Λιακούλη, Αλεξάκος Φώτης, Κασσοπούλου Λώρεν, Μεργιαλής Δημήτρης, Αδαμάκη Εύη, Τσαλίκη Τζούλια, Βαγενά Αγγέλα, Σκούπρας Φώτης, Καλιακούδας Νίκος, Χρουμπ Ιωσήφ, Τσιάρας Θανάσης, Καπέλος Γιώργος.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass