ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΩΝ

Βόμβα-μήνυμα με 5 κιλά δυναμίτη!

* Νυχτερινή αναστάτωση και μεγάλες καταστροφές *Ερευνες της Αντιτρομοκρατικής και προσαγωγή 39χρονου* Ελεγχοι για ζημιές σε διαμερίσματα, αυτοκίνητα, καταστήματα και τη στατικότητα του κτηρίου

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 21:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:42
Ισχυρή έκρηξη δυναμίτιδας, συγκλόνισε πολυκατοικία στο κέντρο της Λάρισας και αναστάτωσε μεγάλο τμήμα της πόλης, ευτυχώς χωρίς θύματα, αλλά με τεράστιες υλικές ζημιές.
Η έκρηξη σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στις 4.05, στη γωνία των οδών Μανδηλαρά και Υψηλάντου.
Οι πρώτες ενδείξεις, που είχε στα χέρια της η ΕΛΑΣ, συνέτειναν σε βομβιστική ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό λειτουργού της δικαιοσύνης, που ασχολήθηκε με υποθέσεις βαρυποινιτών των φυλακών Τρικάλων και συγκεκριμένα του Παν. Βλαστού. Η λειτουργός βρισκόταν εκτός Λάρισας και αμέσως μετά την επίθεση, λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας και διατάχτηκε η 24ωρη φρούρησή της.
Αμέσως μετά το χτύπημα προσήχθη 39χρονος, κάτοικος Καλαμάτας, που κινούνταν στην περιοχή και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του εκεί. Ο προσαχθείς εξεταζόταν από την Αντιτρομοκρατική. Επίσης, αναζητούνται αρκετά ακόμη άτομα ως ύποπτα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην ΕΛΑΣ.
Για τη βομβιστική ενέργεια, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε τον τελευταίο καιρό, κάποια εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανάλογο «χτύπημα» χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο τόπος και ο στόχος.
Η ΒΟΜΒΑ
Η έκρηξη σημειώθηκε σε υπόγειο παρκινγκ πολυκατοικίας στην οδό Μανδηλαρά 93 και από τα ευρήματα εκτιμάται ότι επρόκειτο για δέμα με δυναμίτη βάρους 5- 6 κιλών με βραδύκαυστο φιτίλι. Ο εκκωφαντικός θόρυβος ήταν τόσο ισχυρός ώστε έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη συνοικία υποχρεώνοντας τους κατοίκους να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Οι ένοικοι της συγκεκριμένης πολυκατοικίας πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους από την ισχύ της έκρηξης, ενώ σκόνη μαζί με καπνούς κατέκλυσαν τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Βομβαρδισμένο τοπίο ήταν η είσοδος και το υπόγειο γκαράζ του κτιρίου, όπου βρίσκονταν πολλά αυτοκίνητα.
Τοίχοι στο ισόγειο κατέρρευσαν, τζαμαρίες θρυμματίστηκαν σε καταστήματα και σπίτια της ευρύτερης περιοχής, πολλά τα κατεστραμμένα κουφώματα και αυτοκίνητα. Η μία από τις πόρτες του γκαράζ ήταν σφηνωμένη στο πλάι αυτοκινήτου και η άλλη είχε πεταχτεί δεκάδες μέτρα μακριά. Επίσης ξηλώθηκαν όλα τα ρολόγια παροχής ρεύματος της οικοδομής. Ο θόρυβος έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση, ξυπνώντας πολύ κόσμο. Οι ένοικοι έντρομοι εκκένωσαν την πολυκατοικία σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας και στην περιοχή άρχισαν να μαζεύονται άνθρωποι, που έρχονταν κι από άλλες γειτονιές.
Στο σημείο της έκρηξης δίπλα σε εσωτερικό υποσταθμό της ΔΕΗ έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που απέκλεισαν την περιοχή και άρχισαν τις έρευνες. Ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και της εταιρίας φυσικού αερίου κλήθηκαν να ελέγξουν τα δίκτυά τους προκειμένου να ερευνηθεί πιθανή σύνδεση της έκρηξης με κάποιο δίκτυο κοινής ωφέλειας. Αποκλείοντας οι τελευταίοι κάθε περίπτωση σύνδεσης της έκρηξης με τα δίκτυα της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με ερωτηματικά από τα πρώτα ευρήματα των ερευνών στην αποκλεισθείσα περιοχή έσπευσαν πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που άρχισαν να συγκεντρώνουν υλικό, αναζητώντας μάλιστα πιθανές κάμερες ασφαλείας στη γύρω περιοχή.
Στο μεταξύ από τους αστυνομικούς και τους περίοικους ειδοποιήθηκαν οι καταστηματάρχες, των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν ζημιές καθώς και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, που έλειπαν για διακοπές, ενώ έκδηλος ήταν ο προβληματισμός και η αγωνία των ενοίκων για την έκταση των καταστροφών και στα δεκάδες αυτοκίνητα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο υπόγειο πάρκινγκ.
Στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας κ. Β. Χαλάτση, δύο εισαγγελείς, καθώς και πυροτεχνουργοί από τη Λάρισα και συνεργεία της Αντιτρομοκρατικής από τη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος ερευνούνταν χθες, σπιθαμή προς σπιθαμή και οι ειδικευμένοι αστυνομικοί κοσκίνιζαν τα μπάζα για να βρουν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού και άλλα τυχόν στοιχεία. Όσο για την προέλευση των δραστών, δεν απέκλειαν και την τρομοκρατική ενέργεια, αλλά ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε δεν επιβεβαίωνε αυτή την εκδοχή. Περισσότερο συνέτειναν σε ενέργεια ανθρώπων του κοινού ποινικού δικαίου, που έχουν σχέση με εγκλείστους των φυλακών Τρικάλων.
Το κατάστημα επίπλων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο της πολυτοκίας έπαθε μεγάλες ζημιές και ο ιδιοκτήτης όταν ήρθε βρήκε παντού ένα στρώμα από τζάμια και κατεστραμμένα έπιπλα από τη σκόνη και τα θραύσματα τζαμιών.
* Στον χώρο της έκρηξης μετέβησαν αργότερα ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός. Αργά το μεσημέρι επετράπη στους ενοίκους της πολυκατοικίας να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια απαραίτητα αντικείμενα και ξανάφευγαν βρίσκοντας καταφύγιο σε τυχόν εξοχικά ή φιλικά σπίτια, αλλά και σε ξενοδοχείο, που φρόντισε να κλείσει ο Δήμος Λαρισαίων. Ένοικοι έθεταν θέμα καταγραφής ζημιών, αλλά και φρούρησης των περιουσιών τους όλο το 24ωρο, που έτσι κι αλλιώς είχε αναλάβει η ΕΛΑΣ.
Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σε συνεχή επαφή με την αστυνομία βρισκόταν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης, ο οποίος μετέβη στο σημείο, μαζί με συνεργεία του Δήμου. Μόλις δόθηκε εντολή από την αστυνομία άρχισε ο καθαρισμός της οδού Υψηλάντου από τα θραύσματα και το απόγευμα αποδόθηκε στην κυκλοφορία. Κλειστή παρέμενε η οδός Μανδηλαρά, μπροστά στην πολυκατοικία. Επίσης, με εντολή του δημάρχου, συνεργείο θα εξέταζε τον ηλεκτρικό πίνακα της οικοδομής, αλλά και τα στατικά της.
ΜΝΗΜΕΣ
Η έκρηξη θύμισε σε πολλούς, την μικρότερης ισχύος, που είχε σημειωθεί στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας, στον τέταρτο όροφο. Τα θραύσματα από τζάμια, είχαν κατακλύσει την οδό Μ. Αλεξάνδρου και το στενάκι της οδού Μαρίνου Αντύπα και οι πόρτες όλων των γραφείων του ορόφου είχαν φύγει από τη θέση τους. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την αστυνομία, ήταν η πρώτη έκρηξη στην Ελλάδα, για την οποία χρησιμοποιήθηκε κινητό τηλέφωνο ως τηλεχειριστήριο. Η έκρηξη είχε συνδυαστεί με την μεταγωγή στις φυλακές Λάρισας των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη». Αν και είχε κατασκευαστεί ξεχωριστή φυλακή για εκείνους τους κατηγορούμενους, δίπλα από το κυρίως κτίριο, η μεταγωγή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μετά από χρόνια, την ευθύνη για την έκρηξη στο δικαστικό, ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», το έτος 2008.
Η «ΝΕΑ ΜΕΡΑ»
Με αφορμή την έκρηξη στο κέντρο της Λάρισας από το γραφείο Τύπου της «Νέας ΜΕΡΑς» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η σημερινή ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Λάρισας όπου και διαμένει η Εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της απόδρασης γνωστού βαρυποινίτη από τις φυλακές Τρικάλων έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας στη Λάρισα. Η «Νέα ΜΕΡΑ» δεν σπεύδει να χαρακτηρίσει τις ελληνικές πόλεις «Καμπούλ» ή «Βηρυττό» παρά το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες μας το θυμίζουν.
Η Νέα ΜΕΡΑ, θέτει ως μείζονα προτεραιότητα και στόχο για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε δομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, με την ανάληψη των αντίστοιχων νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Άλλωστε, η τροποποίηση της νομοθεσίας, η αλλαγή των δομών και η ηθική υποστήριξη στην ΕΛΑΣ δεν απαιτεί τη δαπάνη ούτε ενός ευρώ.
Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass