ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η Τερψιθέα απελευθέρωσε τον... πελαργό της!

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2013 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:46
Την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Θεσσαλία και οι κάτοικοί της με τους πελαργούς και τον σεβασμό που τους τρέφουν, ανέδειξαν χθες κάτοικοι της Τερψιθέας, που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να διασώσουν μικρό πελαργό, που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα, στη φωλιά του! Η διάσωση έγινε από ύψος 23 μέτρων περίπου, πάνω από το καμπαναριό του ναού του Αγίου Αθανασίου, στην πλατεία του χωριού.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν για τον πελαργό ότι είναι άνθρωπος μεταμορφωμένος και ο Πλούταρχος ανέφερε ότι ειδικά στη Θεσσαλία, όποιος σκότωνε πελαργό, τιμωρούνταν με θάνατο (από την ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής Εταιρείας). Οι χωρικοί ανέκαθεν τους συμπαθούσαν, γιατί ακολουθούσαν το αυλάκι, που άνοιγε το άροτρό τους και έτρωγαν τα σκουλήκια και τις προνύμφες που κατέστρεφαν τις καλλιέργειές τους, αλλά και τα φίδια και ποντίκια.
Προφανώς οι κάτοικοι της Τερψιθέας, που παρατήρησαν από εβδομάδος περίπου, ότι κάτι έτρεχε με τον πελαργό στη στέγη του καμπαναριού του Αγίου Αθανασίου, δεν σκέφτηκαν όλα τα παραπάνω. Λειτούργησαν αυθόρμητα και με κιάλια διαπίστωσαν ότι ο μικρός πελαργός ήταν δεμένος στη φωλιά του, μάλλον με σχοινί. Οι γονείς πετούσαν τριγύρω, μεταφέροντας τροφή, για να τον ταΐσουν και εκείνος μάταια, προσπαθούσε με τη δύναμη των φτερών να ξεκολλήσει.
Με τη χρήση…λέιζερ κάτοικοι μέτρησαν ακριβώς το ύψος μέχρι τη φωλιά και απευθύνθηκαν στην Πυροσβεστική της Λάρισας, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν, απελευθέρωσε εγκλωβισμένα ζώα. Το καλαθοφόρο όχημα όμως είναι χαλασμένο από πολλούς μήνες, οπότε δεν γινόταν. Απευθύνθηκαν σε ιδιώτη και προσφέρθηκε να το κάνει δωρεάν ο κ. Δημ. Γούλας, που διαθέτει παρόμοια μηχανήματα για μεγάλα ύψη. Προηγήθηκε εξέταση του χώρου και χθες το πρωί στήθηκε το καλαθοφόρο και έγινε η πρώτη απόπειρα. Διαπιστώθηκε όμως ότι το χονδρό σχοινί ήταν πλαστικό δίχτυ, σφιχτά τυλιγμένο γύρω από το πόδι του πελαργού και θα μπορούσε να το σπάσει.
Ακολούθησε νέα απόπειρα με τη χρήση αεροψάλιδου και γάντζου. Ο πανικόβλητος αρχικά πελαργός, από την παρουσία ανθρώπων στη φωλιά του, σιγά- σιγά ηρέμησε, του έκοψαν το χονδρό δίχτυ και πιάνοντάς τον από τα πόδια, τον κατέβασαν στο έδαφος. Μετά, συνοδεία τον μετέφεραν σε κτηνίατρο, ώστε να γίνει προσεκτικά η πλήρης κοπή του διχτυού γύρω από το πόδι, ώστε ελεύθερος να πετάξει και πάλι στον φιλόξενο θεσσαλικό ουρανό.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass