ΤΟΥΣ 40ο ΚΕΛΣΙΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Καυτός «αποχαιρετισμός» του Ιουλίου

* Το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού... * Πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη και νέα «θερμή περίοδος» από την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2013 20:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:49
Κύμα καύσωνα από χθες στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες μέρες.
Η πιο θερμή μέρα του «κύκλου» αυτού υψηλών θερμοκρασιών, προβλέπεται να είναι η ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουλίου, για τη Λάρισα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα και κ. Αν. Παπακρίβου, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40ο βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλότερα θα ανέβει ο υδράργυρος σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Αναλυτικότερα: σήμερα Κυριακή, η θερμοκρασία στην πόλη θα είναι 37ο Κελσίου, τη Δευτέρα (29 Ιουλίου) θα ανεβεί στους 38ο Κελσίου, την Τρίτη στους 40ο C, ενώ από την Τετάρτη θα παρατηρηθεί αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας (με βοριάδες).
Η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι και το Σάββατο 3 Αυγούστου, ενώ νέα αύξηση της και πιθανόν έναρξη μια νέας θερμής περιόδου (καύσωνα) θα ξεκινήσει την Κυριακή 4 Αυγούστου.
Όπως αναφέρουν, δεν πρόκειται για φαινόμενα, που ανατρέπουν την εικόνα των ετήσιων θερμοκρασιών στη χώρα μας, καθότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου, εμφανίζονται πάντα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι: «Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όπως και το πρώτο του Αυγούστου, στατιστικά, είναι οι θερμότερες περίοδοι του έτους. Έτσι το να μιλήσουμε για υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο αυτή δεν είναι ασύνηθες. Αν και επίσημος ορισμός του καύσωνα δεν υφίσταται, μία διαδοχή τριών τουλάχιστον ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών Κελσίου ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι.
Βέβαια τα όρια αυτά είναι προσαρμοσμένα στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, αφού π.χ. για τη βόρεια Ευρώπη θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς είναι θερμοκρασίες καύσωνα.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η δυσφορία του πληθυσμού είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμου) και στον οποίο σημαντικό ρόλο, ειδικά στις αστικές περιοχές, παίζει το αν η θερμοκρασία τη νύχτα διατηρηθεί πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι νύχτες αυτές ονομάζονται «τροπικές» και έχει αποδειχθεί, από πρόσφατες μελέτες (WWF Ελλάς, 2009), ότι συνδέονται στενά με την υγεία του πληθυσμού δεδομένου ότι, μια «τροπική νύχτα» μετά από «μια μέρα καύσωνα» μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων δυσφορίας. Σε κάθε περίπτωση στα δυσάρεστα αποτελέσματα που προκαλεί ένα κύμα καύσωνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν και οι υφιστάμενες δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass