ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2013 1:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:11
 
Τα οφέλη της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και κυρίως της μεθόδου της ψηφιοποίησης για τη διάσωση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς παρουσιάστηκαν σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Αντιπρυτανεία Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στο ξενοδοχείο «Διβάνι» στη Λάρισα.
Η ανταπόκριση των εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλίας ήταν εντυπωσιακή και εξίσου χρήσιμα τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, τα οποία θα καταγραφούν ως πρακτικά και στη συνέχεια θα μελετηθούν-αναλυθούν από Ομάδα Εργασίας που θα συσταθεί. Αποφασίστηκε ακόμη να υπάρξει ειδική συζήτηση για το θέμα της ψηφιοποίησης του πολιτισμού μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ το ζητούμενο και στόχος των φορέων είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται με τον πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έντονος ήταν ο προβληματισμός –εφόσον η ψηφιοποίηση είναι δεδομένη- για τις προτεραιότητες που αυτή θα έχει και για τον τρόπο που θα συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να προσδώσει την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία στην κοινωνική-οικονομική ζωή της κάθε περιοχής.
Ο Κ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του δικτύου «Περραιβία» και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης Κώστας Σκριάπας υποστήριξε πως «η διάσωση της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα,τόσο για την Δημόσια Διοίκηση-Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά παράλληλα και υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές, που θα πρέπει να παραλάβουν, στην καλύτερη δυνατή του μορφή, αυτό που αποκαλούμε, σήμερα Ελληνικό Πολιτισμό. Γι’ αυτό, η ακολουθούμενη πολιτική, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή πρακτική και μεθοδολογία και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, που αφορούν τον Πολιτισμό των Εθνών και βοηθούν τα κράτη-μέλη προς την κατεύθυνση αυτή. Ακόμη πιστεύουμε ότι η Θεσσαλία διαθέτει σπάνιους Πολιτισμικούς Θησαυρούς και το δικό μας μεγάλο στοίχημα είναι να τους καταγράψουμε, να τους διασώσουμε, να τους αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο και να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Η Θεσσαλία που όλοι μαζί, πρέπει να διεκδικήσουμε είναι αυτή της καινοτομίας, της προόδου, των Επιστημών, της εξωστρέφειας και του Πολιτισμού. Αυτή τη Θεσσαλία όλοι μας ονειρευόμαστε».
Γ. Εμμανουήλ
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διαχειριστικής Αρχής Διακρατικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Interreg Γιώργος Εμμανουήλ ανέφερε πως η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο, διασυνδέοντας τον δημιουργικά.
Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ «η χώρα μας έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό: 19.000 δηλωμένων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων, 250 οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, 210 μουσείων προϊστορικών, κλασικών, βυζαντινών και νεωτέρων και χιλιάδων λαογραφικών μουσείων, συλλογών και βιβλιοθηκών, έχει την πιο πλούσια πανίδα, χλωρίδα και γεωμορφολογία της Ευρώπης και τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό παραδοσιακών τοπικών προϊόντων ΠΟΠ και επίσης έχει συμβάλλει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας με τρεις πρωτοποριακούς για την εποχή τους πολιτισμούς της κλασσικής αρχαιότητας, των Ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων. Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο διασυνδέοντάς τον δημιουργικά και όχι με όρους άκριτης εμπορευματοποίησης, με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στον τουρισμό, στα ποιοτικά τρόφιμα και στο βιώσιμο περιβάλλον της. Για τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη μέσω της αποτελεσματικής υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Προγραμμάτων και έργων απαιτείται πολιτιστική κουλτούρα αξιοποίησης του επιστημονικού και ανθρώπινου πολιτιστικού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών, δημιουργική και εξωστρεφής με Ευρωπαϊκούς φορείς και Δίκτυα, συνεργασία των φορέων και πολιτών σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής για συμμετοχική, διαφανή και βιώσιμη διαχείριση των χώρων πολιτισμού από τους συνεργαζόμενους δημόσιους, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς, ενίσχυση της απασχόλησης στον πολιτισμό και ανάδειξη καλών και βιώσιμων πρακτικών και υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού».
Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Στη σπουδαιότητα καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ψηφιοποίησης με στόχο τη διάσωση της αναφέρθηκε ο Μαρίνος Ιωαννίδης, ΡdD, Λέκτορας, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεν. Γραμματέας ICOMOS Κύπρου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιοποίηση και την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος παρουσίασε ένα συγκινητικό βίντεο από την καταστροφή σπουδαίων πολιτιστικών εκθεμάτων της Κύπρου από τον Αττίλα «επειδή η πολιτιστική κληρονομιά κάθε έθνους κινδυνεύει από την επέλαση βαρβάρων αλλά και από το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίησή της. Με αυτή τη μέθοδο ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στη συντήρησή της, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουμε».
Από την πλευρά του ο Δρ. Νικόλαος Λιανός, Αρχιτέκτων Μηχανικός Αν. Καθηγητής ΤΑΜ/ΔΠΘ παρουσίασε τα αποτελέσματα της ψηφιακής σάρωσης που είναι μια νέα μέθοδος αποτύπωσης και γεωμετρικής τεκμηρίωσης κτιρίων, αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών μνημείων, τεχνικών έργων και γενικά κατασκευών, όπου απαιτείται υψηλή ανάλυση τεκμηρίωσης, είναι απροσπέλαστα, ή δεν πρέπει να αγγίζονται. Στηρίζεται στην εξαιρετικά πυκνή καταγραφή τρισδιάτατων συντεταγμένων των σημείων της προς αποτύπωση επιφάνειας σε ταχύτητες λήψης από μερικές χιλιάδες έως 1.000.000 περίπου σημείων ανά δευτερόλεπτο.
Γ. Ρούστας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass