ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

«Δεν έπεισε κανέναν η διοίκηση για τις απολύσεις»

* ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ «ΚΟΝΤΡΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2013 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Τη δική τους απάντηση στις απόψεις της διοίκησης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου δίνει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης με αφορμή απολύσεις εργαζομένων και γενικότερα με τα εργασιακά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί.
 Σύμφωνα με επιστολή προς την «Ε», χθες το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων του Oινοποιείου Τυρνάβου, απαντά και παράλληλα θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα όχι μόνο προς τη διοίκηση αλλά και στο σύνολο των συνεταίρων για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα .
Οι εργαζόμενοι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι: «Η διοίκηση, παρά τις γόνιμες και θετικές προτάσεις των εργαζομένων και παρά το ότι η ίδια είχε προχωρήσει μονομερώς σε μειώσεις του μισθού μας, προέβη και σε απολύσεις εργαζομένων. Η καταφανέστατη ψευδή αιτιολογία, ότι «προχώρησε σε αναδιάρθρωση των τμημάτων του συνεταιρισμού» σε μια στιγμή μάλιστα που όλοι οι εργαζόμενοι κρίνονταν απαραίτητοι με την εμπειρία τους για την αποδοτικότερη λειτουργία του, μιας και σε λίγο θα ξεκινούσε η διαδικασία του τρύγου, δεν έπεισε κανέναν».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι τον Μάιο του 2012 με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων το σωματείο πρότεινε στη διοίκηση αντί της κατάρτισης επιχειρησιακής σύμβασης να παραμείνει στη σύμβαση της ΟΣΕΓΟ και εφόσον το επιλέξει η διοίκηση να προχωρήσει σε μειώσεις εφαρμόζοντας τον νόμο, ώστε να αποφεύγεται κάθε φορά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων των δυο μερών. Ο νόμος όριζε να κοπούν όλα τα επιδόματα θέσεων, δηλαδή μειώσεις (10-30%), μείωση 22% για όσους ήταν στην εθνική συλλογική και 32% για όσους ήταν κάτω από 25 χρονών και να κοπεί το επίδομα γάμου 10%, κάτι το οποίο η διοίκηση είχε το δικαίωμα να κάνει έως τις 12 Μαΐου 2012.
Στην πρόταση αυτή των εργαζομένων η διοίκηση δεν απάντησε και δεν εφάρμοσε τον νόμο.
Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων του Οινοποιείου σημειώνει ότι αφού αγνόησε την προαναφερομένη πρόταση των εργαζομένων, η διοίκηση αυθαίρετα τον Σεπτέμβριο 2012, προχώρησε σε κόψιμο του επιδόματος του γάμου 10% (οι 41 από τους 66 εργαζόμενους ήταν παντρεμένοι πριν τις απολύσεις οπότε μία περικοπή της τάξεως του 7% σε σύνολο των εργαζομένων έγινε) καθώς και στους παντρεμένους που είναι στην Ε.Σ.Σ.Ε. το Μάιο του 2013. Επομένως περικοπές μισθών έγιναν.
 Και συνεχίζουν οι εργαζόμενοι: «Όσο για την έλλειψη συναδελφικότητας που μας προσάπτουν ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις των εργαζομένων. Ο Συνεταιρισμός έχει περιόδους αιχμής και ύφεσης μέσα στη χρονιά, οι ανάγκες σε προσωπικό έχουν διακυμάνσεις και οι υπεύθυνοι φροντίζουν να τους σταματούν και τους ξανακαλούν για εργασία με βάση τις ανάγκες, μια διαδικασία που υφίστανται οι εργαζόμενοι μέχρι να κριθούν ως τακτικό προσωπικό.
- Η Διοίκηση από τη μια επικαλείται την οικονομική κρίση που επηρέασε τον Συνεταιρισμό με σκοπό να προχωρήσει σε επιπλέον μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που αναληθώς τους χαρακτηρίζει υψηλούς. Από την άλλη το πρώτο τρίμηνο του 2013 που ζητούσε επιπλέον περικοπές λίγους μήνες μετά τις πρώτες, δήλωνε αυξήσεις στις πωλήσεις σε ποσοστό πάνω από 10% και ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού.
- Η διοίκηση, παρά τις γόνιμες και θετικές προτάσεις των εργαζομένων και παρά το ότι η ίδια είχε προχωρήσει μονομερώς σε μειώσεις του μισθού μας, προέβη και σε απολύσεις εργαζομένων. Η καταφανέστατη ψευδή αιτιολογία, ότι «προχώρησε σε αναδιάρθρωση των τμημάτων του συνεταιρισμού» σε μια στιγμή μάλιστα που όλοι οι εργαζόμενοι κρίνονταν απαραίτητοι με την εμπειρία τους για την αποδοτικότερη λειτουργία του, μιας και σε λίγο θα ξεκινούσε η διαδικασία του τρύγου, δεν έπεισε κανέναν».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με τέτοιες επιπόλαιες δικαιολογίες η διοίκηση απέλυσε συναδέλφους έμπειρους, που έχουν για χρόνια στηρίξει με την δουλειά τους το Συνεταιρισμό προσπαθώντας να επιτύχει την τρομοκράτηση των συναδέλφων και τον εξαναγκασμό τους με απειλές σε πλήρη μισθολογική υποχώρηση .
 Παρά την πρόταση του Σωματείου, την οποία η ίδια η Διοίκηση μας ώθησε να διαμορφώσουμε για επιπλέον μειώσεις, με προϋπόθεση την ανάκληση των απολύσεων, έδειξε για άλλη μια φορά το πρόσωπό της αγνοώντας την. Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις σαν να είναι ο χειρότερος Εργοδότης, προσπερνώντας την ανάγκη του Συνεταιρισμού για ομαλή λειτουργία, μιας και ξεκίνησε και η διαδικασία του τρύγου, κάνοντας δύσκολο το έργο του Συνεταιρισμού για συνέχιση της απρόσκοπτης πορείας του προς όφελος των συνεταιρισμένων αγροτών».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass