ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι νέοι δικηγόροι

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 22:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:27
 Αυξημένο φαινόμενο παραιτήσεων νέων δικηγόρων, παρατηρείται τη φετινή χρονιά στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας. Δικηγόροι ηλικίας κάτω των 40 ετών, δηλαδή την περίοδο που έχουν εμπειρία, αλλά και σωματική και ψυχική αντοχή, για να δώσουν τις νομικές μάχες τους, απογοητευμένοι από την μείωση του δικηγορικού έργου και την αύξηση των εξόδων τους, προτιμούν να εγκαταλείψουν το λειτούργημα και να κάνουν κάτι άλλο, διαφορετικό...
Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, το έτος 2012 διαγράφηκαν, με αίτημα τους, 25 δικηγόροι κάτω των 40 ετών και φέτος μέχρι το καλοκαίρι διαγράφηκαν 14. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μείωση εγγραφών των ασκουμένων δικηγόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου: Το 2009 εγγράφτηκαν 35 νέοι δικηγόροι, το 2010 12, το 2011 18, το 2012 21 και το 2013 (μέχρι τέλη Αυγούστου) μόλις 10.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Το ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας στις συμβάσεις, η αποδυνάμωση των διανεμητικών λογαριασμών, που στηρίζονται στις εισφορές των δικηγόρων στο κοινό ταμείο, που βοηθά κυρίως τους νέους και άλλα μέτρα, (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικό κ.λπ.) έφεραν αυτή την κατάσταση. Αναλυτικότερα, δίνει την εξήγησή του στο φαινόμενο και ο πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Δημ. Κατσαρός:
«Η επαγγελματική οικονομική πίεση στους δικηγόρους υπήρχε και πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και αυτό είναι γνωστό, παρά τις όποιες «φιλότιμες» επικοινωνιακές προσπάθειες της κάθε κυβέρνησης να εμφανίσει αυτούς ως φοροφυγάδες, αναδεικνύοντας το έλασσον και αποκρύπτοντας το μείζον. Η μείωση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας που έγινε με τον γνωστό μνημονιακό και οριζόντιο τρόπο, επιδείνωσε περισσότερο τα πράγματα στο χώρο μας. Η επιβολή του ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες ανέβασε το κόστος πρόσβασης στις δικαιοσύνη το οποίο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κατέστη αποτρεπτικό. Έτσι, είχαμε μια αύξηση του φαινομένου της εξόδου νέων συναδέλφων το οποίο δεν συνέβαινε παλαιότερα, πέραν αυτών που είχαν θεμελιώσει σύνταξη ή ήσαν κοντά στο χρόνο αυτό, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια και ειδικά πριν το 2008 χρονικό διάστημα. Είναι προφανής η δυσχερής θέση των συναδέλφων και ειδικά των νέων δικηγόροι, αν αναλογισθεί κανείς πέραν όλων των άλλων, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών, τέλους επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης και άλλων λειτουργικών εξόδων σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ, οι οποίες προβλέπονται στον άδικο και αποκεφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, μιας και μας δίνετε την ευκαιρία, προς απόκρουση των όσων αβασάνιστα συχνά «διακηρύσσονται» από τα τηλεοπτικά παράθυρα περί του «προνομιούχου» και «κλειστού» επαγγέλματος του δικηγόρου, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία των παραστάσεων σε σύνολο 800 δικηγόρων του συλλόγου μας:
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ    2010   2011   2012
0 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      75        81        77
ΕΩΣ 10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      247     282     267
ΕΩΣ 20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      164     139     140
ΕΩΣ 30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      107     99        90
ΕΩΣ 40 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      50        47        55
ΕΩΣ 50 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ      43        49        30
ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ         119     122     131
 
Χωρίς σχόλια ο συγκεκριμένος πίνακας είναι αψευδής μάρτυρας και δεν επιδέχεται παρερμηνείες, λαμβανομένου υπόψη μάλιστα, ότι στις παραστάσεις περιλαμβάνονται και αυτές των συμβολαίων.
Επίσης επιβεβαιώνoνται απολύτως οι θέσεις μας και ο αγώνα μας την τελευταία τριετία κατά της πολυδιαφημιζόμενης «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία κατά τους υποστηρικτές της θα ανέβαζε το ΑΕΠ σε φοβερά ύψη (!), θα έφερνε χρήματα στο πολίτη, θα ανέπτυσσε την οικονομία κ.λ.π. Για να φανεί η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, οι οποίες δήθεν κόπτονται για την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, σας παραθέτουμε και έναν άλλο πίνακα από τον οποίο προκύπτουν οι απώλειες εσόδων για το δημόσιο από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων όπου καταργήθηκε από το 2013 η υποχρεωτικότητα της παράστασης του δικηγόρου.
Κατά το έτος 2010 είχαμε 5.335 παραστάσεις συμβολαίων συνολικού ποσού 2.552.930, 42 ευρώ, το 2011 3.768 παραστάσεις συνολικού ποσού 1.727.892,09 ευρώ, το 2012 1.959 παραστάσεις συνολικού ποσού 940.264,95 ευρώ και το 2013 πλέον εισπράχθηκε μόνον το ποσό των 77.632, 44 ευρώ.
Τα παραπάνω, αποδεικνύουν ποιοι ήθελαν το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων στη χώρα μας και ποια πραγματικά είναι τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα. Είναι οι μεγάλες πολυεθνικές τραπεζικές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές εταιρίες, επίσης οι εκμεταλλευτές των δημοσίων τηλεοπτικών συχνοτήτων, που από δημόσιο αγαθό τις μετέτρεψαν σε εργαλείο παραπληροφόρησης και χειραγώγησης των πολιτών, όπως και οι αλυσίδες μεγαλοκαταταστημάτων που πωλούν πανάκριβα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτά είναι τα καρτέλ, τα πραγματικά κλειστά επαγγέλματα, που κανείς δεν τολμά να ανοίξει και τα οποία νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, μιας πραγματικά ελεύθερης και όχι ασύδοτης δράσης στο χώρο της οικονομίας...»
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass