ΤΗΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ

Απίστευτη περιπέτεια με τη ΔΕΗ για άνεργη μητέρα στη Λάρισα

* Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φορείς και πολίτες, έξω από τη ΔΕΗ χθες το πρωί

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2013 2:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:36
michou@eleftheria.gr
Μια απίστευτη περιπέτεια με τη ΔΕΗ ζει τα τελευταία δύο χρόνια μία άνεργη Λαρισαία, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία χθες κινδύνευσε να μείνει χωρίς ρεύμα για όλο το Σαββατοκύριακο, στο πατρικό σπίτι όπου διαμένει η ίδια και η οικογένειά της. Συνεργείο της ΔΕΗ μετέβη στην οικία της γυναίκας, με εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης και μάλιστα, όπως η ίδια ανέφερε στην «Ε», όχι από τον μετρητή, αλλά από την κολώνα. Η άνεργη εμφανίζεται να έχει οφειλή ύψους περίπου 5.000 ευρώ, στον οικιακό λογαριασμό ρεύματος, την οποία αδυνατεί και να εξοφλήσει, αλλά και να ρυθμίσει. Το υψηλό ποσό οφείλεται σε χρέος, υποτίθεται της ίδιας, αλλά από επαγγελματική δραστηριότητά της σε άλλη εγκατάσταση, το οποίο –μέσα από μια απίστευτη διαδικασία- χρεώνεται στον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού της!
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από περίπου δύο χρόνια, η κ .Μαρία θέλησε να λειτουργήσει μια επιχείρηση, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην. Προχώρησε, λοιπόν, στην ενοικίαση ενός επαγγελματικού χώρου, ο οποίος, ωστόσο, είχε ένα ζήτημα: ο προηγούμενος ενοικιαστής είχε αφήσει «φέσι» στον ιδιοκτήτη, έναν λογαριασμό ρεύματος με οφειλές πάνω από 4.000 ευρώ, το οποίο δεν ήθελε να πληρώσει ο ίδιος. Από άγνοια, αναγκαιότητα και βιασύνη, η κ. Μαρία δέχθηκε να παρουσιαστεί στη ΔΕΗ και να αναλάβει η ίδια τη συγκεκριμένη οφειλή (αποδοχή οφειλής τρίτου), διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητο και, φυσικά, να λειτουργήσει το μαγαζί. Μαζί με την αποδοχή του χρέους, προχώρησε και σε διακανονισμό. Ωστόσο, εξαιτίας της ύφεσης δεν μπόρεσε να είναι συνεπής στις πληρωμές των δόσεων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προχωρήσει και σε δεύτερο διακανονισμό, με μικρότερη δόση και σε άλλη ημερομηνία, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει τις δόσεις. Η περιπέτειά της, όμως, συνεχίστηκε, καθώς ενώ έδινε σε συνεργάτη της τα χρήματα για να πληρώνει τις δόσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ισχυρίζεται η κ. Μαρία, εκείνος δεν πλήρωνε, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ειδοποιηθεί η άνεργη, τώρα, μητέρα για οφειλή ύψους 5.000 ευρώ, για κατανάλωση ρεύματος στο μαγαζί της.
«ΛΟΥΚΕΤΟ»
Στο μαγαζί, τελικά, μπήκε «λουκέτο», ενώ η κ. Μαρία, μη θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στον ιδιοκτήτη, αλλά και τον επόμενο ενοικιαστή, συνέχισε να «κουβαλά» το χρέος. Ωστόσο, από τη ΔΕΗ της είπαν πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει μετρητή στο όνομά της –μιας και το κατάστημα έκλεισε, με αποτέλεσμα να δεχθεί να γίνει αλλαγή ονόματος στον μετρητή στην πατρική της οικία, όπου και διαμένει, και ο λογαριασμός ρεύματος του σπιτιού να έρχεται αντί στο όνομα του πατέρα της, στο όνομα το δικό της. Να σημειωθεί ότι τον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού τον πλήρωνε κανονικά. Πριν από τέσσερις περίπου μήνες, στον λογαριασμό οικιακού ρεύματος εμφανίστηκε και το χρέος από την επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εντολή άμεσης διακοπής ρεύματος, όχι όμως στο μαγαζί –που δεν λειτουργεί πια- αλλά στο σπίτι, όπου μένουν και τα δύο ανήλικα παιδιά της.
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ
Αν και εγείρει πλείστα ερωτηματικά το πώς μπορεί να μεταφερθεί ένα χρέος από επαγγελματική χρήση ρεύματος σε οικιακό λογαριασμό και το ποιες ακριβώς διαδικασίες οφείλει να τηρεί η ΔΕΗ στις περιπτώσεις που χρεώνονται τρίτοι, με οφειλές που δεν είναι δικές τους, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σε υπόθεση που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, το 2008, είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, ωστόσο, μετά από την παρέμβαση της αρχής, η ΔΕΗ δέχθηκε να μην αναγράφεται η επαγγελματική οφειλή σε λογαριασμό οικιακού ρεύματος. Επίσης, στην ίδια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφέρεται περιστατικό που η ΔΕΗ ενσωμάτωσε οφειλή γιου στο λογαριασμό οικιακού ρεύματος της μητέρας του.
Την περασμένη άνοιξη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις, που υποτίθεται ότι δίνεται η δυνατότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να έχουν πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση, στο θέμα αποπληρωμής των οφειλών τους. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, οι καταναλωτές διακρίνονται σε 6 κατηγορίες: Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς, συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς, περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού. Για τις παραπάνω τρεις κατηγορίες η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού, χωρίς το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ). Επίσης, υπάρχουν δύο άλλες κατηγορίες: πολλαπλής αθέτησης διακανονισμών και παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους. Για τις παραπάνω δύο κατηγορίες οι καταναλωτές δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Και υπάρχει και μια τελευταία κατηγορία, εκείνη των καταναλωτών με επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Μέλη της ΠΑΣΕΒΕ, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και την ίδια στιγμή που η κ.Μαρία προσπαθούσε να βγάλει άκρη με τη ΔΕΗ για το τι μπορεί να γίνει, συνεργείο της εταιρίας είχε πάει στο σπίτι της για να κόψει το ρεύμα. Τελικά, η διακοπή ρεύματος αναβλήθηκε επί του παρόντος, ωστόσο η υπόθεση εκκρεμεί.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass