Περιοδεία Τζανακούλη σε Χατζηχαλάρ και 33ο δημοτικό σχολείο

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2013 20:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:44

Τις εργασίες στη διαμόρφωση του πάρκου στην τάφρο Χατζηχαλάρ επιθεώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη του έργου. Ο Δήμαρχος αργότερα επισκέφθηκε και το υπό ανέγερση κτίριο του 33ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. 

Tο έργο «Διαμόρφωση τάφρου Χατζηχαλάρ» βρίσκεται στην συνοικία Νεάπολη του Δήμου Λαρισαίων, νοτίως της 1ης Στρατιάς, έχοντας ως όρια τις οδούς Εχεκροτίδος, Σαρίμβεη, Καρδίτσης και Γιάγκου και αφορά την κατασκευή ενός πάρκου. 

Το συνολικό εμβαδόν της διαμόρφωσης είναι 60.960 μ2, εκ των οποίων το 85% αφορά χώρους πρασίνου (επιφάνειας 50.000 μ2) και το υπόλοιπο πλακοστρωμένες επιφάνειες, χωμάτινους διαδρόμους και ασφαλτοτάπητα.

Διαμορφώνεται μια κεντρική είσοδος στο πάρκο από την οδό Σαρίμβεη που θα οδηγεί αφενός προς το κέντρο του πάρκου και αφετέρου προς το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στο οποίο σήμερα λειτουργούν διάφορα εργαστήρια. Στη συνέχεια της κεντρικής εισόδου του πάρκου και στην πορεία του κεντρικού πεζοδρόμου χωροθετείται η περιοχή του οπωρώνα με πέντε ενότητες διαφορετικών οπωροφόρων δένδρων. Θα φυτευτούν οπωροφόρα δένδρα με αντοχή στις κλιματικές συνθήκες της πόλης (ροδιές, κυδωνιές, βυσσινιές, καρυδιές). Στον κεντρικό χώρο του πάρκου διαμορφώνεται ανοικτός χώρος ως “πλατεία”, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, με επίστρωση  από πλάκες τσιμέντου και στοιχεία νερού. Δίπλα ακριβώς στην πλατεία δημιουργείται χώρος για παιδική χαρά με ξύλινα όργανα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών, πράσινο, δένδρα για σκιασμό των χώρων, βρύση και καθιστικά. Παράπλευρα στην πλατεία χωροθετείται χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων με σκηνή και αμφιθεατρικές κερκίδες. Επίσης έχει χωροθετηθεί έκταση για μελλοντική κατασκευή αναψυκτηρίου.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της έκτασης θα διαμορφωθεί η οδός Γιάγκου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και θέσεις στάθμευσης έως την οδό Μ. Πατέρα. Η δενδροστοιχία με τα κωνοφόρα κατά μήκος της οδού διατηρείται και τα δένδρα θα χρησιμεύσουν για σκιασμό των νέων θέσεων στάθμευσης. Στο χώρο όπου πριν υπήρχε η παλαιά τάφρος Χατζηχαλάρ κατά μήκος της οδού Γιάγκου, θα διαμορφωθεί πλακοστρωμένος διάδρομος και θα κατασκευασθούν γραμμικά στοιχεία τρεχούμενου νερού, παραπέμποντας στην παλαιά χρήση του χώρου, με επιφάνειες πρασίνου και μεγάλες δενδροστοιχίες που θα προσφέρουν σκιασμό από τον δυτικό ήλιο.  Δημιουργείται μεγάλο άλσος με δένδρα και λόφους βορειοδυτικά, κατά μήκος της οδού Εχεκρατίδα  που θα προφυλάσσει τον εσωτερικό χώρο του πάρκου από τον θόρυβο και τη ρύπανση λόγω της κυκλοφορίας οχημάτων στην οδική αρτηρία. Αντίστοιχη διαμόρφωση άλσους με υψηλά δένδρα προβλέπεται και σε τμήμα της ανατολικής πλευράς προς την οδό Σαρίμβεη. Σε όλο το πάρκο θα υπάρχουν καθιστικά, βρύσες και ειδικός φωτισμός στις διαδρομές πεζών, στην πλατεία, στα στοιχεία νερού κ.τ.λ.

Ο σχεδιασμός του πάρκου αποσκοπεί στην επαφή του επισκέπτη με τα χρώματα της φύσης και τις εναλλαγές των εποχών. Η χωροθέτηση των διαφόρων ειδών φύτευσης αποτελεί σημαντικό συνθετικό στοιχείο της διαμόρφωσης και γίνεται με τρόπο ώστε να δημιουργούνται οι παρακάτω χρωματικές και λειτουργικές φυσικές ενότητες :

  • 3 δενδροστοιχίες διαφορετικού χρώματος σε καμπυλόγραμμη διάταξη, οι οποίες σηματοδοτούν χωμάτινες διαδρομές περιπάτου, δημιουργούν σημεία ενδιαφέροντος προς τις κοίλες πλευρές τους και τοποθέτηση προσδίδουν ενδιαφέρουσες προοπτικές στο πάρκο. Το κάθε χρώμα μπορεί να συσχετίζεται με τον διαφορετικό χαρακτήρα της κάθε διαδρομής.
  • 5 ζώνες δενδροφύτευσης με διαφορετικών ειδών οπωροφόρα δένδρα, οι οποίες δημιουργούν χώρους στάσης και ξεκούρασης.
  • περιοχές λωρίδων θαμνώδους φύτευσης οι οποίες διασχίζουν τα σκληρά δάπεδα του πάρκου και δημιουργούν ενδιαφέρουσες προοπτικές στις ανοικτές περιοχές του πάρκου.
  • θαμνώδεις περιοχές διαφορετικού χρώματος.
  • κεντρικό «λιβάδι» που περιστοιχίζεται από πολύχρωμους θάμνους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass