ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

«Εφιάλτης» για νέες πλημμύρες στο Καλαμάκι

* Παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2013 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:50
Του Δημήτρη Βάλλα
Την παρέμβαση του εισαγγελέα για το ρήγμα ενός αναχώματος που βρίσκεται στο Καλαμάκι, όπου κακοτεχνίες έγιναν αφορμή για μια μεγάλη πλημμύρα πέρυσι τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες 2.500 στρεμμάτων και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας που μαζί με τους κατοίκους της περιοχής έχουν αγανακτήσει για τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις των υπευθύνων του έργου, αλλά και του αρμοδίου υπουργείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ... ΑΝΑΜΟΝΕΣ!
Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο πέρυσι, όταν μία βροχή έγινε αφορμή να «σπάσει» το ανάχωμα του συλλεκτήρα Σ3 που βρίσκεται στο Καλαμάκι στη θέση «Τζερλί», λίγο έξω από το χωριό.
Τα νερά τότε πλημμύρισαν και κατέστρεψαν μία μεγάλη έκταση με καλλιέργειες κυρίως σιταριού , τριφυλλιού και κριθαριού, περίπου 2.500 στρεμμάτων, ενώ διέλυσαν κυριολεκτικά και τα βαμβακοχώραφα που ήταν έτοιμα και οργωμένα για τη σπορά.
Οι ζημιές υπολογίστηκαν ότι ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ενώ κατά ευτυχή συγκυρία τότε δεν θρηνήσαμε θύματα γιατί τα νερά συμπαρέσυραν και δρόμο στην περιοχή όπου κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα ενώ στα χωράφια βρίσκονταν και πολλοί αγρότες για εργασίες που ευτυχώς μπόρεσαν να προφυλαχθούν από τα νερά.
Αρχίζει λοιπόν ένας αγώνας των αγροτών για να αποζημιωθούν για τη σοδειά τους και για τις καλλιέργειες μιας χρονιάς που έχασαν...
Απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ που όμως τους δηλώθηκε αναρμοδιότητα γιατί οι πλημμύρες προήλθαν από ένα χαντάκι όπου γίνονται έργα για τον εμπλουτισμό του Ταμιευτήρα της Κάρλας και το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη του φορέα του έργου που είναι η ΕΥΔΕ-Κάρλας.
Εδώ, αρχίζει και ο... Γολγοθάς των αγροτών που αναζητούν τους υπευθύνους για να υποβάλλουν μηνύσεις ώστε να αποζημιωθούν...
« Μας είπαν, θα τονίσουν στην «Ε», ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία έρευνα και αναμένεται να εκδοθεί ένα πόρισμα με βάση το οποίο εμείς θα πρεπει να προχωρήσουμε σε αγωγές στον υπεύθυνο.
Όπως ξέρουμε στο χαντάκι αυτό και ιδιαίτερα στο τμήμα όπου έσπασαν τα τοιχώματα υπήρξε παρέμβαση από τον εργολάβο του έργου με τομή του αναχώματος, για να δημιουργηθεί εκεί ένας σιφωνοειδής αγωγός. Στο σημείο αυτό λοιπόν έσπασαν τα τοιχώματα και είχαμε τις πλημμύρες.
Καταστραφήκαμε τότε και δεν ξέρουμε ακόμα από πού να αποζημιωθούμε, ενώ υπάρχει έντονη υποψία για «μαγείρεμα» του πορίσματος, ώστε τελικά να μην αποδοθούν ευθύνες πουθενά.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στο σημείο όπου έσπασε το ανάχωμα, έχουν γίνει μόνο πρόχειρα «μπαλώματα» με μπάζα και πέτρες. Έρχεται χειμώνας και υπάρχει μεγάλος φόβος η περιοχή μας να πλημμυρίσει πάλι μια που η... τρύπα ακόμα χάσκει και να έχουμε πάλι καταστροφές , ενώ υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές καθώς το σημείο είναι κοντά στο χωριό. Εκεί υπάρχει δρόμος και πολλοί βρίσκονται για δουλειές σχεδόν δίπλα από το επικίνδυνο σημείο σε καθημερινή βάση.
Περίπτωση για …Εισαγγελέα
Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Κιλελέρ που μαζί με κατοίκους της περιοχής βρέθηκε πάλι χθες στον τόπο της καταστροφής , ευθέως λέει τα…πράγματα με το όνομά τους:
«Έχουμε, θα μας πει, την ελληνική γραφειοκρατία και την ανευθυνότητα του αρμοδίου υπουργείου Υποδομών, σε όλο τους το μεγαλείο.
Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες του Καλαμακίου να παραμένουν χωρίς αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν από τις πλημμύρες λόγω της κακοτεχνίας στα έργα του Συλλεκτήρα Σ-3 και να ζουν με το άγχος μιας νέας καταστροφής ενόψει του επικείμενου χειμώνα.
Το ρήγμα που έφερε την πλημμύρα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα…
Φημολογείται ότι επίκειται έκδοση πορίσματος για το συμβάν, κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν μας έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή του.
Τέλος θέλω να αναφερθώ και στο σημαντικότερο που είναι ότι κινδύνευσαν και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές γιατί το ρήγμα βρίσκεται πάνω σε δρόμο και στην περιοχή που πλημμυρίζει σε καθημερινή βάση εργάζονται αγρότες.
Είναι, κατέληξε, μία χαρακτηριστική περίπτωση που πρέπει να παρέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας...».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass