ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ (ΑΝΑ)ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ 4.500 ΕΥΡΩ

Υπαίθριο πάρκινγκ το οικόπεδο του ΙΚΑ Λάρισας!

*Αντιδρούν οι εργαζόμενοι φοβούμενοι ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η κατασκευή του ιδιόκτητου κτιρίου, την ώρα που το ΙΚΑ πληρώνει ενοίκιο 10.500 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2013 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:54
Του Γιώργου Μακρή
Σε υπαίθριο πάρκινγκ ή, εναλλακτικά, έκθεση αυτοκινήτων σκοπεύει να μετατρέψει η διοίκηση του ΙΚΑ το έκτασης δύο στρεμμάτων οικόπεδο του Ιδρύματος στο κέντρο της Λάρισας (στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Ασκληπιού).
Το ΔΣ του ΙΚΑ έλαβε ήδη την απόφαση να προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του οικοπέδου, ωστόσο αν και έχει παρέλθει διάστημα δύο μηνών (η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2013), ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη βγει στον «αέρα».
Σύμφωνα, πάντως, με την απόφαση, για το έκτασης 2.050 τ. μ. οικόπεδο το ΙΚΑ έχει ορίσει ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 4.500 ευρώ (αυτή είναι η τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό), ενώ ο εκμισθωτής θα αναλάβει και τα έξοδα για τη μετατροπή του οικοπέδου είτε σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων είτε σε έκθεση αυτοκινήτων (πώληση – ενοικίαση).
Στην απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ προβλέπεται ότι η διάρκεια της μίσθωσης του οικοπέδου θα είναι αρχικά για ένα χρόνο με δυνατότητα όμως να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια. Ωστόσο, στη σύμβαση θα υπάρχει όρος ότι το ΙΚΑ θα μπορεί «να καταγγείλει τη σύμβαση μισθώσεως οποτεδήποτε και να ζητήσει από τον μισθωτή την απόδοση του μισθίου προκειμένου:
-να προβεί σε ενέργειες κατασκευής του ιδιόκτητου κτιρίου
-ή στην εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω leasing».
ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ
ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ
Η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων καθώς εκτιμούν ότι τυχόν αξιοποίηση του οικοπέδου ως πάρκινγκ ή έκθεση αυτοκινήτων «παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την κατασκευή του ιδιόκτητου κτιρίου». Επικαλούνται μάλιστα και την ισχύουσα νομοθεσία περί εμπορικών μισθώσεων που προβλέπει την προστασία του ενοικιαστή για διάστημα 12 ετών (ως γνωστόν η τρόικα ζητεί την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων αλλά μέχρι τώρα η ελληνική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει).
ΕΝΟΙΚΙΟ
10.500 ΕΥΡΩ
Σήμερα το ΙΚΑ καταβάλλει για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του στη Λάρισα μηνιαίο ενοίκιο 10.500 ευρώ, ενώ καταβάλλει και άλλο ενοίκιο για τη στέγαση του αρχείου του (σε άλλο χώρο).
Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του Ιδρύματος (ως γνωστόν δανείζεται κάθε μήνα για να καταβάλλει τις συντάξεις), οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το νέο κτίριο μπορεί να κατασκευαστεί μέσω leasing προκειμένου συν τοις άλλοις να εξοικονομηθούν τα χρήματα που διατίθενται για ενοίκια.
Το Ίδρυμα εξετάζει, πάντως, όπως έχει γράψει ήδη η «Ε», και το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες του στο εμπορικό κέντρο «ΓΑΙΑ» της ΕΑΣ Λάρισας καθώς η Ένωση του οφείλει ένα σεβαστό ποσό (κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόκειται ουσιαστικά να γίνει συμψηφισμός των χρεών με τα ενοίκια). Το «ΓΑΙΑ» έχει επισκεφθεί μάλιστα και κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ από την Αθήνα και αναμένεται η λήψη της τελικής απόφασης.
ΓΕΦΥΡΙ
ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Η κατασκευή του νέου κτιρίου του ΙΚΑ Λάρισας έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για την πόλη και τον νομό. Από το 2002, όταν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενους χώρους επειδή το παλαιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και στην πορεία κατεδαφίστηκε, η κατασκευή του νέου κτιρίου έχει εξαγγελθεί, εντός κι εκτός Βουλής, αμέτρητες φορές απ’ όλες τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς Εργασίας και τους διοικητές του ΙΚΑ.
Για την κατασκευή του νέου κτιρίου έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, μόνο που, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να τροποποιηθεί καθώς το ΙΚΑ δεν παρέχει πλέον υπηρεσίες υγείας οι οποίες ως γνωστόν έχουν μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως, στον σχεδιασμό του Ιδρύματος υπήρχε η πρόθεση να συστεγασθούν στο νέο κτίριο και οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο εναπόκειται πρώτα να αποφασισθεί από την κυβέρνηση (έως το τέλος του 2013) αν ο ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας (οι πιθανότητες είναι μικρές) ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, υπάρχει το σχέδιο της κυβέρνησης να συνενώσει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο νέο Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων (από το 2015, πιθανόν και νωρίτερα). Ως εκ τούτου το νέο κτίριο είναι προφανές ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του καινούργιου Οργανισμού, δηλαδή του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων. Με άλλα λόγια πρόκειται να αποτελέσει την «καρδιά» του ασφαλιστικού συστήματος στη Λάρισα, το νομό αλλά και την Θεσσαλία αφού είναι βέβαιο ότι θα στεγασθούν και οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ ή/και του νέου ασφαλιστικού οργανισμού.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass